KDAJ ZRASTEJO PRSI?
LEP POZDRAV!
Zanima me kdaj prsi nehajo rast in kdaj veš da boš imel takšne prsi do konca življenja (predvsem velikost mislim, ker se oblika z leti spreminja).
Stara sem 19 let in moje prsi so, če mi je vroče špičaste oblike in manjše z velikimi bradavicami kot da bi še rasle; kadar pa me zebe so večje in normalne oblike z malimi bradavicami. Špičke me motijo in me zanima, če je to samo zato ker še rastejo ali bodo takšne vedno? Obstaja kaj kar bi jim pospešilo rast?
Hvala za vaš odgovor!
Helena
Draga Helana,
dojke so izpostavljene spremembam hormonskega ciklusa, zato se njihova velikost do neke mere tudi med ciklusom spreminja. Pred M so pravioma bolj občutljive in malce večje, po M pa manj občutljive in manjše. Prav tako se zaradi rasti žleznega tkiva v nosečnosti povečajo, po prenehanju dojenja pa spet zmanjšajo in včasih zaradi spremembe v sestavi veziva povesijo. Skartka, dojka se skozi reproduktivno obdobje ženske cikično spreminja, raste pa v smislu stalne povečave praviloma po 20. letu oziroma po preteko 5 let od prve menstruacije ne več.
Spoštovani,
“kurja prsa” imenujemo posebno obliko prsnega koža in ta nima nobene zveze z dojkami. Povprečna starost deklet v SLO ob prvi menstruaciji je 13 let in takrat praviloma občutno zrastejo tudi dojke. Začetna rast pa se lahko začne kadarkoli med 10 in 13 leti, pri dekletih z nekoliko zakasnelim razvojem pa lahko tudi kasneje. Časa za to je dovolj in pravilo je do 17. leta razvitih preko 95% deklet.
Pozdravljena,
lahko te pomirim. Povprečna starost prve menstruacije je sicer res 13 let ampak kot je z vsakim povprečjem, je tudi tu. Razpon normale pri pojavljanju menstruacije je namreč med 9 in 16 let. Enako velja z rastjo in razvojem sekundarnih spolnih znakov kot sta telesna poraščenost, oblikovanje telesne silhuete in rast dojk. Posebej je zaostajanje pri pojavu menstruacije značilno za zelo vitke in športno zelo aktivna dekleta, verjetno pa je pri tem soudeležen tudi višji stresni indeks. Glede na zelo visoka pričakovanja sistema od šolajočih se otrok, mislim, da je stresni indeks dandanes med osnovno in srednješolci bistveno višji kot je bil pred 20, 30 leti, zato ni čudno, da ima toliko otrok dandanes toliko najrazličnejših težav z zdravjem, tudi psihičnim. Predlagam, da se s to temo še vsaj dve leti ne vznemirjaš preveč. Že od nekdaj pa vemo, da ženske, katerih pubertetni razvoj je upočasnjen ali zakasnel ta relativno kratek čas zaostajanja bogato nagradi obdobje zrelosti, kajti tiste ki so telesno zelo razvite relativno zgodaj, pa tej razvitosti seveda ne sledi tudi razum, marsikdaj v teh norih letih, ko hormoni ponorijo, glava pa ni dovolj trezna, s prezgodnjim in nezrelim spuščanjem v spolnost izgubijo marsikaj, za kar jim je kasneje v življenju žal. Zato poskusi to, kar te trenutno moti in skrbi vzeti za skriti zaklad in varovalo pred marsičem, kar boš lahko z bistveno več razuma in manj tveganja bogato nadoknadila v svojih 20h in 30h letih.