Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Kdaj zdraviti

Kdaj zdraviti

Spostovani!

Ze vec kot eno leto je pri meni opažen previsok krvni tlak. Giblje se okrog 145/90. Zdravnica pravi, da ni potrebno zdravljenje oz. naj poskusam s samozdravljenjem (prehrana, pitje veliko tekocine, rekreacija….) Kljub vsem tem nasvetom se mi tlak se ni znizal. Zanima me, koliko casa naj se traja to samozdravljenje oz. ali je tlak se v mejah, ko ne rabim zdravil. Saj ne, da bi si na vsak nacin zelel zdravila, vendar pa nocem, da me nekega dne infarkt pobere s tega sveta. Star sem 32 let.

Lep pozdrav

Peter K

Sedaj imamo zelo dobra zdravila za znižanje krvnega tlaka. Njihova slaba stran je ta, da odmerki zdravila delujejo najdlje 36 ur.

Zaradi vaše mladosti je prav, da se potrudite normalizirati krvni tlak z zdravim načinom življenja, ki naj ne bo duševno obremenjujoč(!): nabavite si merilec tlaka in si kontrolirajte tlak doma, sede, vedno na isti roki, v različnih urah dneva, med delovnimi dnevi in na kondu tedna, ko se vam nikamor ne mudi. Pri vsakem merjenju opravite 2-3 meritve v presledkih nekaj minut. Vedno si napišite vrednosti.

V teku 2.3 mesecev boste izvedeli ali je čas, da se začnete zdraviti z zdravili. Verjetno bo zadostovalo blago delujoče zdravilo po eno tabletko na dan.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Imajo ACE inhibitorji jo-jo efekt, če so se uporabljali več mesecev zaradi akutnega miokarditisa, eprav povišan krvni tlak ni bil nikoli prisoten?

Ko prenehamo dajati sredstva za znižanje krvnega tlaka, tlak ponovno zraste. O “rebound” (jojo?) efektu govorimo, kadar tlak močno in takoj naraste. V primeru ACE ta efekt ni naveden.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close