Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja kdaj začnejo otroci govoriti

kdaj začnejo otroci govoriti

Ojla,

imam 19 mesecev starega fantka. Zanima me kdaj so začeli, vaši otročki govoriti. Naš sinko pokliče mami, tati, baba- babi, deda, tato- traktor, bagi je bager, pove kako dela kuža, muca, kravica…

Pa saj to je govorjenje. Ali pa si mislila govorjenje v celih stavkih? Jah to je pa od otroka do otroka različno; npr. moj nečak je že pri enem letu povedal stavek s petimi besedami (seveda ne čisto razločno, ampak se ga je dalo razumeti), no naš “čvekač” je pa pri cca. petnajstih mesecih rekel “daj bodo” (daj vodo), tiste dolge stavke pa je začel tvoriti okrog 20.meseca.

Naš je že 27 m in še ne govori v stavkih (včasih dva ali tri besede skupaj), sicer pa tudi tako bolj malo.
Je sicer dvojezičen, razume oba jezika, govori jih pa tudi v teh par besed, ki jih zna. Malo me že skrbi, da tako malo govori. Pravijo pa, da pri dvojezičnih lahko traja tudi do 3. leta, da govorijo…

Toliko kot je otrok, toliko je tistih odgovorov na “kdaj”. Naš čvekač je pri zdravniku pri 14 mes spravil skupaj kvazi-stavek “auuuuu ama-ama meeee”, kar naj bi pomenilo, da je volk pojedel kozličke in so vsi na kup leteli, kaj da že zna in da govori v stavkih. Meni se to ni zdel stavek, pa so me prepričevali o obratnem. Šele takrat sem malo bolj našpičila ušesa in ugotovila, da imamo doma res “ragljača”.

Zdaj, pri skoraj 27 mes, se zmeni vse. Govori v stavkih, včasih prav kačasto dolgih, manjka mu še r, pa tudi l je včasih še j, pa vedno redkeje. ŠČŽ-ji so še bolj šibki, se pa ločijo od SCZ-jev. Daljša in težja ko je beseda, raje jo ima.

Pri 19 mes te še nima kaj dosti skrbeti. Poznam veliko otrok, ki do 3. leta skoraj niso govorili, potem v 14 dneh vse nadoknadili. Moj mož je med njimi 🙂

Moja hčerka je stara 18 mesecev in poimenuje že cca 50 besed, pove pa že tudi dve besedi skupaj, ampak ne vedno. Res pa je da veliko pojemo in beremo. Ampak ati je spregovoril šele pri 24 mesecih pa ga zdaj komaj ustavim.

Hči je pri 1 letu poznala že ful besed, pri 18 mesecihh govorila cele stavke in uporabljala dvojino, pri dveh letih znala ogromno pesmic, zdaj pri 13 letih je prava govornica, jezika sto na uro,

– sin: čez dva meseca bomo upihnili 3 svečke, govori pa slabše kot hči nekje med 12 in 15 meseci???????

Moj sinko ima 29. mesecev in še ne govori tako, da me je malo strah. Edino kar pove je tata, babi mama. Samo zna povedati koljka (to je wc. školjka).
Samo to ve in nič več… Resno me skrbi, ker vidim, da mi ne daja znakov, da bi kaj govoril. Drugače pa vse razume. Samo govoriti pa ne.

lp, Doroteja

Dobro se z dobrim vrača:-)))

Važno, da razume in, da si sigurna, da sliši.
Eni so zgodnji, drugi malo poznejši…pa kaj, na koncu smo vsi enaki!
Naj te nič ne skrbi, Doroteja!
Lp

ppikap

doroteja
maš doma pač črnogorčka. In enkrat ti bo povedal kar ti gre v celem stavku. In ko ti ne bo nič jasno ti bo zabrusil: “pa dosad nijesam imao primjedbi!”
🙂
šalo na stran – vse ob svojem času. Ne skrbi preveč, bo že spregovoril, tako kot je rekla
Skr bna* – v 14 dneh vse nadoknadijo
🙂

Živjo,

sem tudi jaz malo bolj pomirjena. Naša je tudi dvojezična (stara bo 2 leti) in govori posamezne besede iz obeh jezikov ter kakšne dvobesedne stavke. Razume pa vse v obeh jezikih. Sem pa zadnjič brala en članek, da imajo dvojezični otroci približno eno leto več časa, da se naučijo govort.

Moja mama se pa nič ne spomne, kdaj sva s sestro spregovorile ;( –

LP

🙁 naša pa ni dvojezična pa pri svojih skoraj dveh letih pove še zelo malo.

Tudi naš sine pri 27 mesecih pove le najnujnejše, vendar s tem doseže vse, vidi pa se da razume vse. Ugotavljamo, da so takšni v večini fantje.Govorila sem že tudi z logopedinjo, pa je rekla da je to še vse v mejah normale. Če se hočeš še kaj pomenit, pošlji mail.
lp, Kaja

Juna seveda bi rada se malo kaj več pogovorila ali pisala o tem. Če želiš mi piši na moj e-mail: [email protected]

Nisem sigurna, če lahko uporabim tvoj e-mail in da ti pišem, ker ne vem ali ti bo po godu ali..

Lep večer in vesele velikonočne praznike.
DorotejaJuna napisal:

> Tudi naš sine pri 27 mesecih pove le najnujnejše, vendar s tem
> doseže vse, vidi pa se da razume vse. Ugotavljamo, da so takšni
> v večini fantje.Govorila sem že tudi z logopedinjo, pa je rekla
> da je to še vse v mejah normale. Če se hočeš še kaj pomenit,
> pošlji mail.
> lp, Kaja

Pozdravljene !
Mene pa mantra naš sonček, ki je zelo živahten igriv nasmejan pozitivec itd,,,
Star je 15 mesecev in govori le (nana-mama ,neni -eni je ati 😉 ,dedi,baba.bejbi-dojenček.
Ker imam prvega otroka in me malo skrbi,saj sestrini in sestričnini že lepo izgovarjajo besede in ponovijo za mamicami,naš noče ponavljati besed,tudi će ga kaj vprašam mi ne odgovori, le redko ga spravim do odgovora ko ga vprašam če se greva guncat in on mi odgovori z črko E, A,Občasno pacelo izgovori IIIJA.
Razume vse in oponaša kužka in muco. Samo to da ne ponavlja besed in se občasno ne odziva na vprašanje me pa je res začelo skrbeti 🙁 (naj še povem da smo dvo oz. tro jezični,ampak živimo sami trije.in govorimo večinoma slovensko.Prosim za kak nasvet.

To ni nič posebnega, še zlasti glede na otrokovo starost. Ne obremenjujte se preveč (govorim iz izkušenj), otrok je še majhen.

Mojj necakec je star 5m in lepo pove mama in ataa

New Report

Close