Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Kdaj otrok brez plenic???

Kdaj otrok brez plenic???

Zdravo!

Mene pa zanima, kdaj in kako ste vaše otroke navadili na kahlico oz. so bili brez plenic. Moj sine je star 21 mesecev in je še v plenicah. Če ga je volja malo že posedi na kahlici. Zanima me, ker moja tašča pravi, da ga bi že lahko navadila na kahlo, če bi hotla, sa j so bili njeni otroci brez plenic že pri enem letu oz. pri letu in pol.
Ali mi lahko iz vaših izkušenj svetujete, kako najlaže otroka navaditi na kahlico?

Hvala za nasvete in lepo pozdravljeni,
Lina

Pozdravljena Lina,

spet ena prav pametna tašča na obzorju ali kaj ??? 🙂

Otroci so različni… to tako ali tako veš sama… jaz se nisem nikdar obremenjevala kdaj bo moj mali nehal lulat v plenice .. poleti sem ga ponavadi puščala kar brez plenice (ko je bil star cca.11 mesecev) … ko se je polulal sem ga preoblekla … kaj so ene polulane hlače v primerjavi s prosto rito ??? nič !!! saj veš kako je zoprno z vložkom hoditi naokrog…. pa to nisem počelada bi ga pri 11-tih mesecih odvadila lulanja v plenico !!!
No potem pa je na presenečenje vseh … pri 21-tih mesecih ostal podnevi suh, čez en mesec pa še ponoči. Kar sam se je odločil in rekel, da ne bo več imel plenice … Velika sreča je bila, ker se je spet bližalo poletje, pa se je tako veliko lažje navadil ‘biti’ res suh … nikoli ga nisem silila na kahlico .. od vsega začetka je lulal ‘po moško’ stoje v školko .. naj otrok vidi kaj zna delat s svojim lulčkom … haha 🙂
To je najlažje, ko ga kopaš, takrat ga sigurno ‘prime’ lulat …naj stoji in se polula … pa ne pozabi ga pohvalit in stisnit .. naj ve, da si ponosna nanj… boš videla kako fino se mu bo zdelo!!!

AMPAK …pri 21-tih mesecih je zelooo zgodaj … normalno imajo otroci plenico podnevi vsaj do dveh let ali dveh in pol, ponoči pa še dlje …kot sem rekla, otroci so različni …. ne sekiraj se, sploh pa ne poslušaj tašče … ki po moje nima pojma kaj govori … po drugi strani pa še noben otrok ni šel v šolo s plenicami ..ane??

Pozdrav, Barbara.

Včasih so res hiteli s privajanjem, da so se rešili plenic pa pranja na roke, zdaj imamo pa pametne tašče in mame.
Otrok mora dozoret, predvsem telesno, da lahko sam nadzoruje odvajanje.Težko se to določi s starostjo saj vpliva več dejavnikov (spol, zdravje, …)
Obe hčerki sta postali suhi ( mlajšo ravno uvajamo ) na svojo željo, ko nista več hoteli imeti plenice, poleti in v vrtcu ko sta opazovali druge in so jim bile strašno všeč majhne školjke.Obe v starosti dveh let.
Srečno!

Z lulanjem je isto kot s hojo in govorjenjem. Eni prej, drugi pozneje. Mojo hči sem puščala brez plenic poleti, ko je bila stara okrog dveh let. In se je prijelo. Ponoči pa sem ji stran dala tam okrog treh let. Ne sekiraj se, aploh pa ne poslušaj tašče, ker je očitno zelo “pametna”. Delaj po svoji volji.

saj boš videla ko bo otrok pripravljen za ta korak, pač probaš večkrat, potem pa krpo v roke 🙂
Nešega dveletnika še vedno veselo previjamo, čez dan je večkrat brez plenice po nekj ur, včasih pride in pove kaj je naredil, včasih zanika.
Nama se pač zdi pri dveh letih še prezgodaj za trening.

Zgleda da je alergija na tašče zelo pogosta -)

Odvisno od vsakega otroka posebej. Eni otroci so brez plenic prej, drugi kasneje. Nobenega pravila ni.

Zdravo,

V zvezi s to temo me zanima naslednje:
Moja hčerkica je 26.8. dopolnila dve leti. Čez dan nima več plenic, edino ponoči jo še ima. Za lulanje čez dan pridno skoraj vedno pove (besedica za lulanje je “šššššš”), tako da je redko polulana v hlačke, probleme imamo edino pri kakanju. V tem času (skoraj dva meseca) še za kakanje ni NIKOLI povedala, vedno se pokaka v hlačke.
Kdaj se bo navadila, da bo tudi za kakanje povedala? Rada bi pa tudi slišala vaš nasvet, kako je najpametneje, da na njeno kakanje reagiram- ali jo naj kregam ali pa jo naj z lepimi besedami potolažim ali kaj ? Pri kakanju se vedno namreč skrije v kak kot in tišči, le po obrazeku (potem seveda, ko je že prepozno) vidim, da nekaj “dela”.

Vsem mamicam in atijem (tudi Edselu) se zahvaljujem za nasvete.
Pozdrav,
Andreja

Predvsem ne smeš biti vsiljiva. Pogovori se večkrat z njim o tem, ko ga daš na kahlico se z njim sproščeno pogovarjaj in ne sili ga da sedi na njej dokler ne napravi svoje. Vsak otrok je drugačen. Moja hčerka je imela čez dan plenice do tretjega leta, ponoči pa kar do petega. Tudi jaz sem imela zaradi tega precej krbi. Vendar me je pediatrinja potolažila da bo čistoča prišla sama od sebe. Res je bilo tako. Ko je otrok čustveno pripravljen na ta korak sam od sebe prosi za kahljico.
Zato za enkrat popolnoma nič ne skrbi. Drugače pa sem jo jaz čez poletje puščala kar brez plenic kadar je bila zunaj. Tudi to veliko pomaga.

Veliko informacij o otrocih brez plenic-celo že od rojstva lahko dobite v priročniku za straše, Od rojstva brez plenic, avtorice Ane Božič, ki ga lahko dobite na spletni strani http://www.brezplenic.com/ ali ji sledite na fb strani: https://www.facebook.com/odrojstvabrezplenic. Meni je bil v veliko pomoč, pa srečno. 🙂

New Report

Close