Najdi forum

Kdaj jemati folno kislino?

Zanima me, kdaj je potrebno začeti jemati folno kislino (vsaj mislim, da se tako reče). Že pred nosečnostjo ali šele takrat.
Kako pa je s športom med nosečnostjo? Kaj se lahko počne?

Hvala, LP

Pametno jo je začeti jemati že v času načrtovane zanositve, vsekakor pa do kona 4. meseca nosečnosti, lahko pa tudi vso nosečnost.

Nekje sem zasledila, da naj bi jo jemal kakšne 3 mesece pred načrtovano nosečnostjo in potem še 3-4 mesece. Torej dnevno 0.4mg folne kisline (toliko vsebijejo tablete Tifol). Zasledila sem tudi, da prenehaš s kontracepcijskimi tabletami, da naj bi prvi mesec jemal po 0.8mg FK.

Ok jaz sem naredila takole: Ko sem prenehala s KT, sem takoj začela jemati tableto s FK (naslednji dan), poleg tega pa sem jemala neke multivitamine, kateri so vsebovali 0.2mg FK (moraš preveriti, da je nakonec ne jemlješ preveč, baje do 1mg). Te vitamine sem jemala 14dni. Sedaj jemljem Tifol. Ker naj bi po jemanju KT minili 3 meseci do zanositve (priporočeno), in ker naj bi FK jemal 3 mesece pred zanositvijo, se vse lepo ujame!

Jaz jemljem Tifol (Krka cca 1000sit 30 tablet), imajo tudi druge, nekatere v kombinaciji z drugimi stvarmi. Pač odločitev je tvoja, povprašaj v lekarni ali zdravnika. Jemanje je priporočeno, saj zmanjša možnosti okvare nevralne cevi. Prej pa, da se tvoje telo lepo pripravi in zato, ker se nevralna cev razvija izredno zgodaj in se lahko zgodi, da jo začneš jemati prepozno.

Telovadba pa. Lahko delaš vse, še posebej če si to počela tudi prej. Odsvetujejo skupinske športe (košarka, rokomet…), zaradi možnosti zaletavanja s soigralkami, kolesarjenje (po grobem terenu, preveliko tresenje- cross country odpade, normalno ni panike), pač šport pri katerem je možnost zaletavanja, padca ali podobnih nesreč. Priporočajo plavanje (nekatere uporabljajo posebne tampone, da ne pride do okužbe, predvsem v bazenih), hojo, aerobiko, tek (predvsem če si tudi prej tekla)…. pač vse pri čemer se dobro počutiš in dokler se dobro počutiš, ko se ne več potem raje končaj.

LP
T

Nima veze, če jo je preveč, ker se izloči z urinom. Predoziranje ni možno. Prelistaj na forumu :”Ginekologija…” lepo razloženo.

New Report

Close