kdaj črka R
Imam hčerko ki bo v tem mescu dopolnila 4 leta. Je sicer nedonošenček poleg vseh začetnih težav ni opaziti nobenega zaostanka v razvoju opažamo težave pri fini motoriki in športni odzivnosti. Že od samega začetka je veliko bolj previdna in ni neki plezalec ali tekač….
Skrbi me pa ker ne govori črke r namesto črke r izgovori L molje, Laca zdaj smo jo že toliko okopirali s tem R da kader ni ona v pozornosti in si to želi biti kr začne vaditi črko r s katero do sedaj ni imela sreče…. Ali obstajajo kakšne vaje? Do kdaj čakati ? Otrok je sicer v vrtcu do sedaj mi ni še nobeden rekel da bi bil potreben obisk pri logopedu. Pri sistematiki pri treh letih je reka da ima pravilno nastavljen in da za R je še čas.
hvala Za odgovor ali nasvet
nandi
ne obremenjuj se preveč z izgovorjavo posameznih črk ker s tem lahko narediš več škode kot koristi.moj starejši sin ni izgovarjal več črk- s, š, c, č, z, ž, ( vse je izgovarjal enako ) l in r .k logopodu smo bili napoteni pri 5 letih. obiskali smo ga 4 krat in vse je bilo urejeno.še najmanj problemov je bilo s črko r. ni sama nisem mogla verjet ampak tako je.
tako da lahko vprašaš pedijatra kdaj napotijo k logopedu, do takrat pa se ne obremenjuj preveč. ker ko jo ti učiš se navadi napačne lege jezika. tako da logopedi imajo pri tem še več dela. pusti jo in ne obremenjuj se. vse se bo popravilo pravočasno.
LP
Nandi,
za glas R je še čas. Nekatari otroci ga izgovorijo prej, drugi kasneje – običajno pa do nekje do 5. let.
Če namesto glasu R uporablja L – ni panike, ker se glas R “razvije” prav iz glasu L.
Drugače bi bilo, če bi otrok govoril “nemški” ali “francoski R” – takrat pa bi bilo smisleno logopeda obiskati takoj.
sin je govoril francoski r, nihče me ni nikamor napotil, pa sem ga sama pri dopolnjenih 5 letih peljala k logopedinji. Po kakšnih 5-7 obiskih smo napako odpravili.
Doma pa naj postavi pod jeziček prstek(kazalec) in prstek premika, da se začne jezik zaletavat v nebo in bo razumela, kaj je r. To so bile naše vaje za prvi dan pri logopedinji.