Najdi forum

Kaznovanje otrok

Rose Ann – vse to sem tudi jaz naučila mojega sina – BREZ fizičnega nasilja, ampak s tem, da VE, zakaj česa ne sme in zakaj nekaj ni prav. Zakaj hudiča bi jaz svojemu otroku prepovedovala nekaj za kar še sama ne vem zakaj se to ne bi smelo?!

“sem mu in oče in mati, mora me ljubiti, me spoštovati in se me bati. MORAM mu biti avtoriteta; starš, ne prijatelj. Frendov bo imel dost (ali pa tudi ne).”
Ne rabi se te bati, ker potem ti nikoli ne bo zaupal (ali pa ti bo, ker bo moral?), spoštoval pa te bo, ker si boš to zaslužila – oziroma ker mu boš ti pokazala kaj je spoštovanje – tako, da boš spoštovala njega. Lej pač ti imaš svoj način, drugi imamo svoj način.

bella – “Katarina ima svoje poglede in načine, ki so njeni” – ni res. to niso njeni pogledi, njeni načini – zame je to že zloraba otrok (fizično nasilje in pika), pa nimam nič proti tistim, ki se jim kdaj zgodi ‘ena čez rit’.

Tinchi, Katarina se ne javi zgolj in samo zaradi tega, ker je ni v Sloveniji, ampak takoj ko se vrne bo zopet tu.

Ma daj Tinchi nehaj se že obešati na vsako prisotnost ali odsotnost, zdaj te pa imam že jaz zadosti.

Hvalabogu da je ta forum, ki je za mene mesto izmenjave mnenj, iz katerih se lahko kaj naučimo (tudi moderatorka), ne hierarhična institucija, ki bi morala imeti popolnega moderatorja/ko.
Sfulom se ne strinjam s KAtarininim načinom vzgoje, pa zato še ne mislim, da bi morala OH OH “izginiti s foruma, ker si ne zasluži biti moderatorka”. OH OH kako grozno!

Priznam,pa me lahko raztrgate zdaj.Moja mala jih je ene parkrat dobila,ko mi je počil živec.Nisem zagovornica nasilja in moji deklici kakor tudi meni v otroštvu fizično kaznovanje ni povedalo oz. dopovedalo ničesar.In vedno potem,ko jih je dobila, sem se pravzaprav sekirala po več dni,ker mi je bilo nemudoma jasno, da imam probleme jaz in ne moj otrok.Tudi moja oče,mati in tudi mačeha so se vedno histerično razjokali po tem,ko sem jih dobila,ker sem se jim režala v obraz in očetu celo pri 14ih zabrusila, da bi mene bilo sram,če bi pri njegovih letih uporabljala pesti namesto pameti. Je pa tako,da smo različni in mogoče pa kakšnemu otroku,ko ga zelo polomi res zaleže ena floska po riti.Recimo prijateljičin sin je pri treh letih pogruntal kako lahko iztakne varovala na vtičnicah.Kljub nenehnemu opozarjanju in vlečenju stran od vtičnic, se je zdelo kot,da je to njegova obsesija.Prijateljici je počil film,ko je z mokro slamico bezal v vtičnico v restavraciji.Dobil je tri po riti.Od takrat mu je bilo treba samo roko pokazati in se je odstranil od vtičnic.
Na srečo moja deklica ni poskušala tako nevarnih stvari,ji pa tri floske po riti ne bi pomagale,če bi ji kaj takega prišlo na pamet.Pomagalo ji je pa recimo to,da sem enkrat jaz padla na električnega pastirja in me je malo scvrlo po rebrih. Zdaj je pri električnih stvareh previdna.

Imaš prav Jana3, tale moj zadnji post je bil mimo. Tudi jaz “kot človek” imam včasih 5 minut žlehnobe. Še vedno pa stojim za tem kar sem rekla v prejšnjih postih.

LP Tinchi

vse tiste,ki vma kdaj poči živec in otorka udarite (jaz sem trdno prepričana, da ga ne udarite ampak natepete, ker poznam dosti mam, ki jim pokajo živci) : a to pa ni nasilje?? daj te no, zresnite se. same sebi kopljete jamo, ki pa je, jasno, ne vidite.

Osebno nisem vedela, kako bi se opredelila do predloga o prepovedi telesnega kaznovanja.

Ker sama ne zagovarjam vzgoje s telesnim kaznovanjem, sem na prvo žogo pomislila, vredu, super…Potem so me komentarji kot npr. a zdej pa še svojega otroka ne bom mogla malo močneje prijeti za roko, privedli do razmišljanja, saj res, s to prepovedjo lahko kontaminiramo telesne stike kot take, posežemo v intimnost vsake družine, starši si ne bodo upali več svojih otrok niti pestovat, ker jim med tem lahko po nesreči pade iz naročja…

Ampak ko pa preberem poste, da si starši naredijo prav spisek prekrškov in kazni (pazite: tu gre za batine po nagi riti, s kuhalnico!) in celo postopek, kako bo kaznovanje potekalo – ceremonial kazni, sem pa definitivno za to, da se prepove vsako fizično kaznovanje…

Že tako marsikateri otrok s to prepovedjo ne bo pridobil nič (pa mislim na otroka, ki bo deležen batin, ne ene po riti, kar tako mimo grede, ker staršu “uide”), ker bo za svetovalko dobil socialno delavko, ki ji bo tak spisek čisto nekaj samoumevnega.

Vse tiste, ki pravite, da ste že kdaj udarile svojega otroka, si predstavljajte, da ste namesto klofute izvedle cel ceremonial, da si je otrok moral sam prinesti stol sredi sobe, na katerega ste se potem vsedle, in kuhalnico, s katero ste ga potem nabile 10x po riti…Kaj takega ti ne more “uidit”, kaj takega se naredi točno po načrtu!

BTW – a veste, da ima Hrvaška prepoved telesnega kaznovanja otrok?? Ja, kdo bi si mislih, a ne? Ko smo se vračali z morja, sem celo naletela na jumbo plakat, kjer je pisalo, da batine delajo otroke majhne, ljubezen jih dela velike.

Lp.

Beba78: prepovej telesno kaznoanje in prepovej tudi psihično kaznovanje pa nauči otroka, da bo poznal svoje dolžnosti.

niti ena batina ti ne more uit?? nič ne uide, amo vam, ki vam uhaja, je to bolj sprejemljiv izgovor za vaše telesno kaznovanje. in frce in brce v rit in cukanje itd. to je vse za VAS sprejemljivo in po vaši definiciji otrok ni ne ponižan ne užaljen in še celo boli ga ne.

ja, zame so najboljša vnaprej določena pravila (tako sicer funkcionira tudi naš družba), z vnaprej določenimi kaznimi in prepovedmi. in? moji hčeri nikoli nista dobili kakšno, ki bi meni ušla (od kje že?) ali cukanje ali frcanje ali, bog ne daj, klofuto po obrazu.

Jaz sem živela v družini s tremi otroci.
Vsi trije smo se z mamo vedno kaj prepirali, ji odgovarjali nazaj, tudi malokrat smo jo upoštevali, ker nam je vedno popuščala. Očeta pa smo se bali. Že ko smo zaslišali njegove korake po stopnicah, smo utihnili in čakali kaj bo. To pa zato, ker je udaril, udaril močno. Strahospoštovanje si je pridobil, zaupanja pa ne. Nikoli mu ni noben od nas povedal, se zaupal, potožil o težavah, prosil za nasvet,…

Jaz imam sina starega 5 let. Ne uporabljam fizične kazni. Vedno se o vsem pogovoriva in mu tudi obrazložim zakaj ja ali ne. Ne napadam ga ob napakah, ampak mu preprosto povem, da ni ravnal prav, zakaj ne in kako naj ravna vnaprej, ker vem, da brez obrazložitve, ne bo učinka. Ga ne napadem ob napakah ali ko mi zaupa, kaj je naredil, ker bi ga s tem odgnala in mi naslednjič sigurno nebi povedal oz zaupal kaj se je zgodilo.
Sem prepričana, da se da s pogovorom narediti veliko, je pa sigurno potrebno začeti zgodaj, še ko je ta otrok dojenček.
Slej kot prej, bo dojel kako in kaj.

Tako funkcionirava midva in močno upam, da ravnam prav. Ali ja ali ne, pa bo sigurno pokazal čas.

Moram pa povedat tudi to, da si vedno najdem čas tudi za objem in crkljanje, da imava vzpostavljen pristen odnos. To je tudi del vzgoje, nujno.

Moje mnenje.

**************************************************************** Tja, kamor je vredno iti, ne vodi nobena bližnjica.

Dobra varianta, si bom zapomnila tale nasvet, če ga bom slučajno kdaj morala udejaniti.
Kako že pravijo?
Kazen mora bit, ampak vzgojna.
Hvala.

LP

**************************************************************** Tja, kamor je vredno iti, ne vodi nobena bližnjica.

:)))))))))))))
Nisem vam solila pameti, kako naj vzgajate svoje otroke, nisem vas prosila za nasvet, kako naj jaz vzgajam svojega sina. Napisala sem svoje videnje in svoj način. Zato drage gospodočne (ker ste mlajše od mene vsaj 10 let in s tem posledično manj izkušene oz ste manj doživele) mi prosim ne prerokujte bodočnosti, ker je že moja preteklost verjetno bolj fantastična, kakor bo vaše celo življenje.
(joj kako jaz rada patroniziram)

Katarina, UMOR in UBOJ. Kakšna je že razlika? Premisli. Je razlika, oboje pa tudi veš kaj je.

Tinchi

tinchi, rezultat je isti. nekomu preneha življenje. ni je tolažbe, ki lahko nekomu odnese trplenje ob izgubi drugega, zato tega ne moreš primerjat z vzgojnimi. To, da pa je razlika med tepežem in eno po riti, se pa strinjam, ker ena po riti (če je to res ena) ne boli tako kot tepež. Tukaj torej rezultat ni isti. Če razumeš kaj ti hočem povedat.

Hotela sem poudarit razliko med premišljenim (vnaprej določenim telesnim kaznovanjem kot pri Katarini-kot npr. umor) in nepremišljenim (uboj). Primerjava res ni najboljša. Oboje je pa nasilje, tako kot je oboje (premišljeno ali ena po riti) nasilje.

Pa da ne boste mislile, da ne razumem, ko ti poči film. Meni je že velikokrat, pa nisem udarila. Grem iz sobe in se umirim, potem pa poskušam razložit zadevo. Tudi nisem proti kaznovanju, ampak ne fizičnemu. Ena se spomnim je v enem od prejšnjih postov rekla, da boli odvzem pravice do gledanja TV bolj kot ena po riti. Mislim halo?

Tinchi

Rose Ann, ali si ti idealna? Kdo tebe kaznuje kadar narediš napako? Ali pa jih nikoli ne delaš?
Razumem te, da se bojiš za svojega otroka, kot večina staršev. Ampak, ni se otrok sam odločil, da bo prišel na svet, ti si se ga odločila imeti. Živo bitje, ki ima svoje pravice in ljudje nismo stvari, predmeti, last nekoga drugega. Kajti, če bi otroci lahko izbirali, verjamem, da bi marsikateri izbral drugačne starše….
Zato ne razumem, s kakšno pravico NE SME LAGATI, NE SME KRASTI…drugače bo….kaj? Ali kot si napisala NE BO ŠIBA PELA?

Jaz v polni meri zagovarjam nenasilje! Ampak vem tudi, da noben zakon tega ne bo preprečil.
Velikokrat je zveza ali zakon dveh med štirimi stenami poln nasilja, zunaj pa idealen, pa tega še noben zakon ni spremenil.Zato se bojim, da tudi nasilja nad otroci zaradi zakona ne bo nič manj.

Šteje samo srce in pamet. Ali ju imaš ali ne. Pa zakon gor ali dol.

Tisti, ki izvaja nasilje, ga bo še naprej, tokrat še bolj na skrivaj. Pa reč če ne. Žalostno, ampak kruto in resnično.

Jaz svojega otroka ne tepem, upam, da ga nikoli ne bom. V svojem življenju nasploh ne uporabljam psovk, žaljivk,…pa jih tudi moj otrok ne in močno upam, da bo v naši družini vsaj glede tega veljalo tisto pravilo družinskega vzorca.

Tale primerjava je pa huda, tinchi.

Ja, še posebej, če misli in tudi razglaša, da je to prav in ne odstopa od tega niti za milimeter.

Spoštovane!
Sama imam 3 otroke in moram priznati, da me je opis obrednega kaznovanja Katarine pretresel.
Bojim se, draga Katarina, da si bosta to tvoji hčerki zapomnili za vekomaj in ti tega tudi nikoli ne bosta odpustili.
Nekaj drugega je vzkipeti, ko ti poči film in se ti strga…ampak mislim, da smo starši tisti, ki naj bi se nam to ne dogajalo.Otroci se pač še ne znajo kontrolirati in premišljeno vesti, tako kot mi. Starši naj bi jim bili za vzgled.
Moj nasvet zate, Katarina je takle: opraviči se hčerama in v hiši postavi pravila, ki se jih bosta morali držati.Takoj ukini te obredne kazni s kuhalnico! Si kdaj poskusila na sebi, kako to boli?? Uvedi drugačne kazni, recimo take v zvezi s pospravljanjem, tako, da jima naložiš več dela, itd. Možnosti je veliko.Vedi, da je nekaj največjega, če smo starši svojim otrokom tudi prijatelji. Poskusi ju razumeti in se spomni, da tudi odrasli nismo brez napak.
Lp

A ti bi pa rada vzgojila svoje 3 otroke tako, da bodo mislili, da je delo za kazen??????

Jaz bom otroka vzgojila tako, da se mu delo ne bo zdela kazen, da bo v vsakem delu pač nekaj videl. V končni fazi se bo z tem srečeval celo življenje. Ni čudno, da imamo na svetu toliko ubogljivih lenob !?

New Report

Close