Malo iz glave, ampak mislim, da glede kalorij ni velikih razlik. Vsa olja so blazno kalorična. Je pa seveda razlika v kakovosti in vsebnosti omega tri, nenasičenih mašč. kislin in podobno. Tako da kot je pametno upoštevati pri prehrani nasploh, če že mora bit, naj bo vsaj kakovostno.
Jaz uporabljam repično, olivno, bučno, iz koruznih kalčkov … Za kuhat in peči tudi maslo, kokosova maščoba mi ni všeč, ker mi ima preizrazit okus.
hvala, pravakava. Če prav razumem, razlik kar se redilnosti tiče ni, so pa kar se tiče hranljivosti, prenašanja visokih temperatur ipd.
Pri nas nikoli nismo uporabljali svinjsko mast, margarino, ampak sončnično olje in maslo. Leta nazaj sem uvedla oljčno olje. Nekaj let nazaj pa smo se navdušili nad bučnim (za solate). Vidim kar dosti drugih vrst olja, npr orehovo, repično … in je trenutno bolj ko ne gledam.
Kuham z olivnim oljem ali gheejem, včasih tudi z navadnim maslom, če delam kako bolj vzhodnjaško zadevo tudi s kokosovim oljem.
Za zlato mleko uporabljam kokosovo olje.
Na solato dajem sezamovo, arašidovo, pisatacijino ali avokadovo olje. Včasih tudi olivno. Odvisno od tega, kakšno solato pripravljam.
Konopljino olje jem na žličko. Vsako jutro eno žličko, meni je dobrega okusa.
Vedno imam pa doma še čilije namočene v olivno olje. To olje dodajam kot začimbo.