kateri hrani se izogibat
Imam 8-mesečnega sina, ki je pri 4. mesecih uspešno opravil provokacijski test pri alergiji na kravje mleko. Od takrat sem mu od mlečnih stvari dala le Aptamil, pa dojil se je še pri meni in sem jedla mlečne izdelke (po provokaciji sem ukinila dieto brez mlečnih izdelkov). Reakcij ni bilo nobenih. Naj torej zdaj pri uvajanju goste hrane vseeno pazim, posebej pri jogurtih, skutkah ipd.? Kaj pa jajca in jajčni izdelki (testenine, rezanci, piškoti)? Ali naj mu dam vse, kar se pač daje zdravim otrokom? Prosim za vaše izkušnje, če ima kdo podobne.
lej pozorna moraš bit vseeno, malo bolj pazljiva pa boš videla. vsekakor se drži načel za uvajanje GH pri otrocih in morda počakaj z čistim KM do prvega leta starosti. pri jogurtih in skutah pa pri uvajanju dajaj navadni jogurt ali skuto pa le temu potem dodaj sadje.
pri jajcih pa spet isto.
tako bi delala jaz, seveda pa ne glede na provokacijo, ker mislim da 4 mesečniku pri provokaciji niso dajali čistega KM, najbrž so dajali katero od mlečnih formul za dojenčke.
ne podobne izkušnje nimam, mi še pri skoraj 8 letih vedno ne smemo KM, kot zgleda bomo v tistem odstoku otrok ki ostanejo alergični celo življenje. pri beljaku pa je bilo tako: z prvič dokazano alegrijo na KM smo dokazali tudi beljak (pred prvim letom starosti, vendar nam so dokazali šele pri 9 m, prej so bile le domneve). pri testiranju pred 3. letom je bil beljak razreda 0 in so rekli da je neg. in lahko uvedemo beljak v prehrano. seveda smo začela, pa ni hotela jest ne tako ne tako. pa sem poskusila z biskvitom, pa je poskusila pa ni hotela in potem je bila še cepljena z zamudo pri 3 letih za MMR, in kljub neg. izvidu na alergijo za beljak smo morali dajat preventivno Claritine. skrataka ni hotela beljaka, potem so se začele ji po koži spet pojavljat izpuščaji kot bi jo pogrizle mravlje, smo bili na morju in ja bi bilo možno da bi jo kakšna ugriznila v peskovniku, samo ne vedno ko smo ji ponudili baby piškot. in ker ni hotela jest smo rekli pač nič, bo že, vsake toliko ji ponudimo pa bo če bo. no ni bilo uspešno to uvajanje ni sprejela, pridemo na ponovno kontrolo čez pol leta in je beljak porašel še za razred več kot smo ga imeli prej, ko je bil poz.. in znova prepoved beljaka. z dieto nam ga je sicer uspelo zbit na razred 1 na 0 pa ne pade več. in letos smo bili znova cepljeni za MMR, drugo dozo in dober mesec po tem testiranje in znova je porasel za razred več.
provokacijo z KM pa so nam delali okrog 2 leta starosti čeprva so bili izvidi poz. in ja do mlečnega zajterka nismo prišli. ima tolerance cca.1dl in ponovno pri 5 letih tokrat nadzorovano z placebom in ja po KM reakcija isto kot pri prvi provokaciji.