Kateri čaj?
Lep pozdrav!
Mene zanima kateri čaj lahko pijem, ki ne bo imel vpliva na tvorjenje mleka. Enkrat sem namreč pila čaj za dojenje, kupljen v lekarni. Spila sem ga 1 liter in naslednji dan sem imela ogromno mleka. Ne bi rada, da se mi to ponovi, zato me zanima, kakšne čaje lahko pijem v teh mrzlih dneh. Drugače zaenkrat nimam nobenih težav z dojenjem in imam ravno prav mleka.
Hvala za odgovor.
Draga Porsy!
Znanstvene raziskave niso dokazale, da izrecno samo hrana ali pijača tvorita več mleka. Ta mehanizem je izključno odvisen le od psihe matere in zakona ponudbe – povpraševanja. Zelo zanimivo je tudi dejstvo, da ima vsak narod ali kultura priporočeno hrano ali pijačo za dobro mleko ali za več mleka, toda živila so tako zelo različna ali se medsebojno celo izključujejo. Pri nas zato starejše generacije priporočajo pivo, polento ali česen. Toda dejstvo je, da niti kilogram polente na dan ali pet litrov čaja za dojenje – ne bo pomagalo k večji mlečnosti, če ne bo mati dojila pravilno in pogosto!
Res je, da mnoge mamice, ki spijejo čaj za dojenje opažajo, da imajo naslednji dan več mleka. In mnoge mamice prav panično pijejo ta čaj (tudi če jim okus ni všeč – hej tudi sama sem bila med njimi pri prvem otroku!!!) in so sveto prepričane, da če so kakšen dan pozabile spiti čaj – da je bilo drugi dan prav zato manj mleka. V bistvu pa je tako, da so mehanizmi laktacije kemijski procesi, določeni s povsem drugimi vzroki ().
Znanstvene raziskave, kjer so znanstveniki preučevali ta fenomen, so dokazale, da je k temu, da ima mati po popitem čaju več mleka – bolj pripomoglo dejstvo, da je mati spila več blagodejne (pomirljiv učinek zelišč) in primerne tekočine in da je v svoji zavesti vedela, da je naredila nekaj dobrega (kot nekakšen placebo učinek torej). Čaji za dojenje so zato neke vrste galaktogogi, a so bolj primerni zato, da mamica zaužije prepotrebno tekočino in učinkuje blagodejnost zelišč, ki mater pomirijo in s tem posledično vplivajo na hormon sreče – oksitocin (ki sproža hormon prolaktin), da sproščena mati lažje doji. Učinek je torej bolj psihičen (blagodejnost zelišč) kot mehaničen. Mehanike je le toliko, da več zaužite tekočine (če mati sicer pije premalo) tudi pripomore k boljšemu dojenju.
Res je, da so lahko nekatera zelišča ali živila galaktogogi, toda prav nobeno ne bo pomagalo, če dojenje ne bo pravilno, prilagojeno ponudbi in povpraševanju in če mati ne bo dovolj počivala in bila sproščena ter zadovoljna. Skrb, stres in prehiter tempo življenja so tudi tisti, ki prispevajo k težavam pri dojenju.
Prav tako ne poznamo živil, ki bi zmanjševale količino mleka. Količino mleka pri večini mater nezavedno zmanjšujejo: materin stres, otrok sesa dude, otrok dobiva dodatek po steklenički in nepravilno in preredko dojenje ali predpisano dojenje po urniku. Res pa je, da količino mleka dokazano lahko zmanjšuje nepravilna hormonska kontracepcija prekmalu po porodu ali v prevelikih količinah estrogena.
Niste napisali, koliko po porodu je prišlo do dogodka, ki ga opisujete. V prvih šestih tednih so namreč viški ali primanjkljaji mleka kar pogosti. Seveda ne dvomim, da ste s tem, ko ste popili čaj za dojenje imeli naslednji dan več mleka. Ampak bolj zaradi drugih mehanizmov, kot sem jih opisala zgoraj.
Najlepša hvala za odgovor.
Sedaj imam skoraj štirimesečno hčerkico in dojenje poteka super. Začetki so bili težki, ker se po porodu ni uspela “priklopiti” in sem prve tri tedne uporabljala silikonski nastavek od Aventa. No potem je pa lepo steklo. Poleg tega sem imela dvakrat vnetje žlez in dobila antibiotike (obakrat v prvih 6 tednih). Sedaj pa je super. Obe uživava v vsakem dojenju in se veseliva naslednjega. Še sploh, ko preberem koliko mamic ima težave.
Zanima me pa še naslednje. V porodnišnici mi je pediatrinja pri vsaki viziti povedala, da otrok do 6. meseca starosti ne potrebuje nič drugega kot mleko. Na zadnjem obisku v posvetovalnici mi je sestra rekla, da lahko začnemo z gosto hrano po 4. mesecu ali pa po 6. mesecu, kakor se sami odločimo. Z možem sva se že na začetku odločila, da bova počakala do 6. meseca. Naša Enja pa že zdaj vse tlači v usta in občutek imam kot da bi z veseljem poskusila kaj novega. Še celo tiste (bljak) D-vitaminske kapljice pogoltne po žlički brez problema. In kadar nas gleda ko jeva, so je same oči. Nikoli ni imela težav s krči ali čim podobnim, tako da občutljiva ni.
Kaj storiti v takem primeru? Naj že kar začnemo čez dva tedna ali še ne?
No, grem si zdaj kuhat en čajček.
Lep pozdrav!