katere kontracepcijske?
Pozdravljeni,
Nikoli prej nisem jemala kontracepcijske tablete. Zdaj jih želim začeti jemati, vendar ne vem katere naj. Na podlagi česa se gineolog odloči, katere kontracepcijske so najboljše za pacientko. Ali sama lahko izbiram?
Odločila bi se za tiste, ki vsebujejo najmalj hormonov in imajo najmanj stranskih učinkov. Katere bi mi v tem primeru svetovali?
V zadnjih nekaj mesecih, dva tedna pred začetkom menstruacije, se mi na obrazu pojavijo mozolji. Situacija sincer ni tako huda, je pa kar opazno. Če bi začela jemati kontracepcijske, in sicer tiste z najmanjšo vsebnostjo hormona, ali se mi bo stanje izboljšalo?
Preden mi ginekolog predpiše tablete, ali bom morala delati kakšne teste hormonov, ali je to priporočljivo?
Hvala na Vaš odgovor!
Pred predpisovanjem hormonske kontracepcije, se ginekolog temeljito pogovori z vami kakšno je vaše zdravje na splošno, kakšne so vaše menstruacije, ali ste tabletke že uporabljali in kako ste jih prenašali, ali imate morebitne druge težave. Na osnovi zbranih informacij se odloči za izbiro ustrezne tabletke, praviloma izbere najprej tako s čimmanj hormonov. Obstajajo seveda tudi tabletke, ki izboljšajo kvaliteto kože in so primerne za aknasto kožo. Potem izmerimo krvni pritisk , stehtamo pacientko in izračunamo indeks telesne teže. Ti podatki so tudi nujni za izbiro ustrezne tabletke, druge preiskave in ginekološki pregled pa samo za predpisovanje kontracepcije niso potrebni. Opravimo ga kadar je to potrebno tudi istočasno s kontracepcijskim svetovanjem.