Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija kašljanje

kašljanje

Pozdravljeni,

Imam par vprašanj glede težave ki me spremlja že vrsto let. Trenutno sem na obravnavi pri pulmologu ki me pošilja na različne raziskave, da bi našli vzrok problema, vseeno pa ne škodi če dobim kakšen nasvet še tukaj ali pa morda izkušnje koga s podobnimi problemi.

Gre za kašelj. Zelo težko ga definiram glede na to ali je suh ali “produktiven”. Najlažje bi rekel tako. Kašljam, da bi se odkašljal. Torej ko govorim sem hripav, včasih do te mere da glasu sploh ne morem spustiti iz sebe dokler se ne odkašljam. Včasih je odkašljevanje precej dolgotrajno, preden je glas normalen. To traja skozi cel dan, kašljam ves čas.

Sem alergik, alergičen na trave, mačke in pršice. Spim na postelji z antialergijsko prevleko jogija, vzglavnik in oddejo redno perem na 60C. V stanovanju imam večinoma 30% vlago, kar ni ugodno za pršice. Zadnje 3 tedne sem spal na postelji ki je bila na eno strani podložena z 8cm lesa ( zadnje 2 dni pa 15 cm ). Pri slikanju požiralnika med požiranjem so ugotovili, da imam rahlo oslabljeno mišico zapiralko ( tisti ki zadržuje kislino v želodcu ), vendar težava ni zelo kritična ( menda ni potrebna operacija ). Jemljem tablete ortanol 20mg že par let, vedno sem jih jemal zjutraj, zdaj sem jih začel jemati sredi dneva, da bi imele čimvečji učinek tudi ponoči. Jemljem tudi claritin.
Od nekdaj diham skozi usta, zdaj se trudim dihati skozi nos, da bi čimmanj obremenjeval sluznico.

Pri dieti imam rahle težave zaradi športne prehrane. Se pa navajam, da je zadnji obrok bolj lahek ( npr. tuna z naribanim korenjem ) in da ne jem 3 ure pred spanjem.

Prosil bi vas, če mi lahko date še kakšen nasvet ? Po internetu sem iskal za kakšno zdravilo, ki bi v grlu naredilo zaščitni sloj, da bi imela kislina manjše negativne posledice na grlo ( v primeru da kašljam zaradi kisline ). Imam kronično vneto grlo, tako da tudi če je vzrok kislina, se verjetno velja držati vseh nasvetov za zdravje grla ( npr. ne piti premrzlo, čimmanj gaziranih pijač, itd. ). Mimogrede, sem nekadilec, sem pa 4 leta zelo veliko kadil, zviti tobak v količini 2-3 škatelj cigaretov na dan, pred 7 meseci pa sem nehal kaditi. Kašelj se seveda ni izboljšal ( kašljal sem že pred kajenjem ). Morda je vredno omeniti še, da mi po niti ne tako dolgem govoru zmanjka glasu oz. začne zmanjkovati, vedno tišje govorim….to me zelo moti kajti občasno pa imam normalen glas in le ta je zelo močan.

Upam, da mi lahko date kakšen nasvet. Predvsem ali bi operacija pomagala ? Ker glede na to koliko ukrepov upoštevam že sedaj in da ni napredka pri kašlju…..tako kot živim sedaj ne morem živeti. Spati na tako nagnjenem jogiju, imeti tako dieto, tako pač ne gre. Tudi tablete proti kislini ne pomagajo. Kajti mislim da moj problem ni da bi imel preveč kisline ampak da se ta kislina širi izven želodca. Kakšno je tveganje pri operaciji in kako hitro bi okreval ? Se da morda brez operacije narediti kaj, da bi okrepil tisto mišico ?

Hvala vnaprej za odgovore in Lp

New Report

Close