Kašljanje
Pozdravljeni,
Že par let imam težave s kašljanjem in glasom. Od okoli 17 leta naprej sem imel težavo, da mi je glasu začelo zmanjkovati ob malce večji uporabi ( npr. družabni večeri zunaj so se kaj kmalu končali s tem, da sem sem moral dobesedno dreti, da me je kdo slišal ), vse skupaj je spremljalo odkašljevanje. Pri 19 letih sem začel kaditi, spomnim se, da se je takrat zadeva popravila v smislu zmanjkovanja glasu ( kašljanje je ostalo nespremenjeno ). Pred kakšnim mesecem sem nehal kaditi ( oz. vmes sem skadil kakšen cigaret, prej okoli 20 na dan ), stanje je še vedno nespremenjeno )
Nekje takrat sem obiskal tudi otorinolaringologa. Po par urah čakanja sem končno prišel na vrsto in bil hudo razočaran, ko so me po par sekundah ( in 1 pogledu v grlo ) odslovili z 2 listoma, na enem so bili nasveti za alergike, na drugem nasveti za reflux – želodčno kislino. Začel sem redno – vsak dan jemati ortanol za želodec in claritine za alergijo. Težava pa ostaja. Naj omenim še 2 nasveta zdravnice, ki sta me že takrat spravila v smeh, pomagala pa jasno da nista – pij več vode, nehaj kaditi. Dopovedovanja, da pijem najmanj 3 litre vode na dan in da je bila težava pred kajenjem če že kaj, še hujša, niso padle na plodna tla.
Stvar je res nadležna in po svoje se mi zdi žalostno, da pri vsej tehniki ne morem odpraviti tako preproste ampak nadležne težave. Naprimer ko pridem na blagajno v trgovini moram opazovati kdaj bom na vrsti, in vmes potiho pokašljevati, drugače je kot da ne bi imel glasu ( oz. je moj glas višji kot ponavadi in zavija – nekako tako kot mutacija glasu – kar pa pri mojih skoraj 24 letih jasno ni aktualno ). Občutek imam, kot da bi nek sluz prekril moje glasilke in jaz bi moral pokašljati, da bi ga odstranil, na to pa bi se čez par sekund ponovno spravil čez njih. Pokašljujem praktično vsake par sekund. To ni tisti suhi kašelj ob kakšni bolezni, kjer se ne moreš ustaviti da ne bi zakašljal. Jaz se lahko, vendar je potem moj govor praktično neuporaben. Ob enem pa ni videti, da bi kaj izkašljal. Zaradi prekomernega kašljanja me kmalu začne boleti še glava in vse skupaj me zelo nervira in jezi.
Upam, da mi lahko pomagate z nasvetom, razne tablete za grlo ( probal sem praktično vse kar se da kupiti v lekarni ) in čaji mi niso pomagali.
Spoštovani!
Lahko povem le to, da vam nekaj draži sluznico v žrelu ali grlu, kaj to ponavadi najde vsak sam zase. S pregledom tega ni možno videti – vidi se da je sluznica spremenjena, vendar so te spremembe iste za vse draži. Če te draži najdemo, potem se je potrebno izogibati in šele takrat naj bi prišlo do izboljšanja. Tukaj žal razna tehnična pomagala ali kaj podobnega ne pomagajo.
Ko je sluznica nadražena, proizvaja spremenjeno sluz – bolj gosto in lepljivo, ki nas potem draži. Če je to dolgotrajno, nam to pride v podzavest, pa se odkašljujemo tudi takrat, ko morda ne bi morali, vzrok pa je, kot sem napisal, neka dolgotrajna draž.
LP IB.
Se pravi, glede na to da je vzrok verjetno ali želodčna kislina ali alergija in da očitno zdravila ( ortanol, klaritin ) pri tem ne pomagajo, je moja edina možnost, da stanovanje popolnoma prilagodim alergiku in da jem popolnoma dietno hrano, da bi sploh ugotovil kaj je vzrok kašljanja. Hecno je tudi, da se mi sorazmerno z kašljanjem ponavadi manjša tudi moč glasu. Kaj pa kakšne tablete, čaji, pripravki za grlo, bi mi pomagali ? Kaj mi lahko svetujete ?