Kaselj
Spostovani!
Imam otroka, ki bo cez 1 teden napolnil 4 mesece. En teden ze kaslja (ob tem vcasih tudi kiha) ampak ne ves cas oz. na trenutke se izkasljuje, najbolj pa pred spanjem in zjutraj, ko se zbudi, vcasih se zelo napenja da bi se izkasljal. Nosek mu redno cistim z fiziolosko in rocnim sesalcem, kljub temu pa se mi zdi da malo hrope. Me zanima, ce je to ze za obisk k zdravniku ali se malo pocakam, naj povem, da dojencek normalno je tako kot prej in je dobre volje, ponoci pa tudi spi (edino takrat ko kaslja se zbudi pol pa normalno naprej nadaljuje). Poleg tega me zanima, kako je s tem tortikulisom, zdi se mi da ko ga drzim pokonci, da glavo vlece bolj na desno stran? A se da na kaksen nacin preverit, ce res gre za to ali pac tesko drzi glavo naravnost mogoce ker ima malo vecjo tezo oz.zelo okrogle licke? Prej mogoce nisem bila pozorna ampak zdaj vedno bolj opazam. A je mozno, da je nastalo zaradi metanja v zrak oz. glede na to da se zelo rad odriva s svojimi nogicami in skace mu vcasih dedek in bica pri tem pomagajo s tem da ga se bolj kot sem ze omenila mecejo v zrak? Koliko je pravzaprav to skodljivo in a je sploh skodljivo da skace, pri tem pa glavica pa seveda gre gor pa na desno stran tako nekako? Se opravicujem, ker sem vas zasula z vprasanji ampak se je kar nabralo, ker nisem takoj vprasala, ko so se zacela porajat. Zelo hvalezna bom za vas odgovor.
Lep pozdrav!
Dojenček je prehlajen. Čistite nosek, skrbite, da v stanovanju ni pretopel in presuh zrak, dvignite vzglavje in opazujte. Zavračanje hranjenja, vročina nad 38, 38,5, boleč jok, predvsem pa znaki težkega dihanja (ugrezanje jamice pod vratom, igrezanje medrebrnih prostorov, močno poudarjeno dihanje s trebuhom, ugrezanje prepone, slišno piskanje in otežen izdih), so vzroki za obisk zdravnika.
Tortikolis je bolezensko stanje, ko zaradi skrajšanja mišice obračalke vratu otrok drži glavo postrani. Če dojenček še ne kontrollira glavice popolnoma in mu še omahne na eno ali drugo stran, to ni tortikolis. Odsvetujemo postavljanje pokonci in opiranje na nogice. Poglejte na prvi strani HANDLING.