kar nekam bi šla – za zmeri
evo:
http://www.nalo.nl/home.php (sorry, ker ne znam naredit aktivnih linkov)
malo prebrskaj, pa bos videl… se vedno je najbolje, da imas tukaj prijatelja/prijateljico, ki zadeve pozna.. mi, tujci, ti lahko bolj malo pomagamo, ker se sami nismo 100% glede dolocenih stvari
succes en alvast een fijn weekend, sg
Hvala ti stokrat. Sem si že malo pogledal prejle stran…hmm koliko nizozemčic je tu gori, malo morje…ni vrag da je nebi tudi tu našel hehe 😉
Groetjes
geen probleem 🙂
ce te bo pa se kaj zanimalo pa vprasaj, pa bomo se kaksno stran izbrskali…
aja, se to sem ti hotela poslat; http://www.taalklas.nl
pozdravcek
Tut jest bi šla za zmer……
Goedmorgen Greta !
Nekaj te moram še vprašati. V katerem časopisu ponavadi izidejo kakšna prosta delovna mesta poleg seveda na internetu?
Groetjes
hoi,
prosta delovna mesta se objavljajo v skoraj vseh casopisih, dnevnikih, tudi teh “zastonjskih” huis-aan-huis, kot se jim rece, pa via via – to je pa recimo temu nas salomonov oglasnik, kjer najdes vse…
pa sorry, ker sem ti malo pozno odgovorila, sem trenutno “een beetje druk”, ker menjam sluzbo.
pozdravcek, sg
hoi,
nekaj me še zanima. Tule odspodaj sem naletel na en post, kjer nekdo sprašuje katere vse dokumente mora imeti ob prihodu v drugo državo. Mednarodni izpis iz matične knjige, prevod diplome tudi…. Kaj bi ti še dodala??
Najlpeša ti hvala za vse. Pa oprosti ker te toliko morim.
Groetjes
P.S. Kje pa boš delala sedaj?
ni problema, pavle..
ce ti cisto po pravici povem, jaz nisem imela nicesar, se rojstni list sem doma pozabila, tako, da so mi ga potem starsi poslali po posti 🙂
mogoce je se fino, ce imas mednarodno voznisko, ampak ni nujno, ce prides v holandijo, ga lahko brez problema zamenjas za njihovega, pa tako in tako ti velja eno leto od dne, ko se prijavis na obcini… kar se pa tice prevodov (diplom, spriceval, certifikatov, delovne knjizice – vcasih zahtevajo potrdilo, da si bil res nekje dejansko zaposlen…) ti pa predlagam, da to vse prevedes v slo, ker so tukaj prevajalci zelo dragi;
mogoce me bojo preselili v zenevo, ker takrat, ko sem jaz dobesedno uletela na UN v Haagu in pustila prosnjo, so mi rekli, da je delovno mesto samo za 6 mesecev, pa sem zdaj tam ze vec kot leto in pol – sicer ne bi rada sla in se zdaj malo pregovarjamo, ampak.. mogoce bo varianta samo ta ali pa hvala lepa za sodelovanje 🙂
Aha, torej po letu dni bi moral pri njih potem delati še enkrat izpit za avto?
Kar se tiče prevoda, pa naj dam prevesti vse v nizozemščino, ali pa rajši v angleščino?
Veel gelukk mijn vriendin.
ne ne, enostavno zamenjas izpit (ker je slo zdaj v EU), mislim da stane okoli 40 eur in ti izdajo njihovega, gres na obcino s slovenskim in ti po cca 3 tednih posljejo njihovega; pa svetujem ti se, da ga kar zamenjas v roku enega leta(ce si preprican, da zelis tukaj ostat) – moja prijateljica, sicer z madzarske je tukaj skoraj 4 leta in ga je sele zdaj sla menjat in je morala se na nek zdravniski pregled in izpolnit nek obrazec pa zdaj caka na ta izpit ze vec kot mesec dni + vsako stvar je treba tukaj placat 🙂 tako ga jo bo zdaj menjava kostala okoli 80 eur
s prevodi je pa vcasih malo nerodno – ce bos iskal sluzbo v nizozemskih firmah, potem bos definitvno potreboval nizozemske prevode, ce pa zelis iskat sluzbo se v kaksni mednarodni instituciji (EU, UN…), potem bos rabil pa angleske; nisem dovolj pametna 🙂 da bi ti znala svetovat kaj bi bilo najbolje pa, da te ne bi prevec kostalo
groetjes, sg
hoi,
mimogrede, kako pa je z zdravstvenim zavarovanjem? Imam pravico do zdravnika in zobozdravnika takoj, ali le “privat” varijante?
Groetjes
imas pravico s tisto evropsko zdrav. izkaznico, ampak to ti velja 3 mesece (se mi zdi), drugace pa si moras sam urediti zavarovanje in najti zdravnika (ki mora biti v tvojem okrozju)/zobozdr. in lekarno; privat varianto (particulier) zavar. moras imeti, ce zasluziz vec kot 31.000 eur p.a. (nekaj takega, vsako leto postavijo tocno mejo), sicer pa si zavarovan preko t.im. ziekenfonds, kar je jasno ceneje… kaksnih posebnih pravic v zdravstvu ne bos imel, zal in v vsakem primeru si vse placujes sam, pri ziekenfonds sicer manj, ker naj bi se ta vrsta zavarovanja delno krila iz drzavnega proracuna
hoi,
še nekaj me zanima. Kakšna je kaj možnost da bi kasneje morda odprl kakšen svoj mali biznis? Je za to potrebno veliko kapitala?
Groetjes
Pavle, odpreti svoj business ti je tukaj se najlazja varianta, da prides do vseh papirjev, ker s sluzbami je se vedno kar tezko, najprej morajo podjetja izdati razpis za vsaj 6 tednov in ce v tem casu ne najdejo primernega kandata z nizozemskim pasportom lahko sele zaposlijo nekoga, ki ni nizozemec… ne na vseh delovnih mestih, jasno, ampak vecina nizozemskih firm pa je to dolzna narediti.
za firmo (recimo za s.p.) pa ne rabis nobenega kapitala, za d.o.o. pa 18.000 eur; preberi si malo na http://www.kvk.nl (gospodarska zbornica) imajo stani tudi v anglescini, mislim, da so rekli, da je samo v kanadi lazje odpreti firmo (ne bom trdila), gres na KvK (kamer van koophandel) z business planom in osebnim dokumentom in registriras firmo v roku pol ure…
preveri pa bos videl, tako da imas vpogled v vec variant za obstoj, ce ne pa se kaj vprasaj 🙂
lp, sg
Greta,
kako težko pa je dobiti sploh kakršno koli delo na Nizozemskem v tem današnjem času? Zavedam se ja da mora podjetje storiti marsikaj, toda ali so sploh kakšne potrebe po kakršnem koli kadru? Tudi z zelo nizko izobrazbo.
Groetjes
Pavle, tezko je s sluzbami, tako kot vsepovsod, sploh ce vzames v obzir to, da drzavljani novih EU clanic na nizozemskem (z izjemo malte in cipra) ne moremo delati (in se kar nekaj casa ne bomo mogli) oz. moramo imeti ze urejene papirje (ki pa jih dobis ponavadi na podlagi sluzbe) .. in si v enem zacaranem krogu – ne mores do sluzbe, ker nimas papirjev, a papirjev nimas, ker ne dobis sluzbe 🙁
tudi takih z nizko izobrazbo je kar veliko in ni enostavno dobiti sluzbe; ne zelim te zdaj spravit v slabo voljo s tem, bolje je, da imas realno sliko, pa vseeno pogumno naprej 🙂
Kako to da si se odločila v Novo Zelandijo?
Je res najlažje tam dobiti delo in papirje? Ali je bolje v Australijo?
Mal me zanima….lp
PavleA., kako kaže, si na Nizozemskem?
Forum je zaprt za komentiranje.