kar nekam bi šla – za zmeri
Hoi,
pa saj ni problema, da ne bi mogel nic najti, kar sem jaz hotela povedat je samo, da preko agencij bo slo bolj tezko – na zacetku. Stanovanje/sobo lahko vedno isces po (lokalnih) casopisih, po internetnih straneh in v bistvu rentas stanovanje od posameznika/lastnika stanovanja direktno, brez posrednika. Kar je seveda ugodneje (agencije zaracunajo mesecno rento + administr. stroske), je pa tudi zamudno, sam skaces okoli gledat stanovanja, vcasih ti kaksnega “spulijo” pred nosom :), ne poznas se mesta najbolje…
Sicer pa jaz trenutno zivim v Rotterdamu.
Pozdravcek v SLO, G
Aha, tako torej 😉 Pa mogoče veš, se dajo ponavadi stanovanja najeti za kakšno daljše obdobje? Ker recimo če ti nekdo da v najem za npr. 3 mesece, je kar zoprno iskat vsake tolko časa novo stanovanje.
Hej, mimogrede, si že bila v Edeju kdaj? Ena znanka je živela nekaj časa ravno tam in pravi da je majhno mestece z veliko veliko firmic kjer pravi da dela praktično nikoli ne zmanjka… Sam sicer nisem bil v tem mestu nikoli.
Met vriendelijke groeten. P
Stanovanje najames, recimo, za toliko casa kot zelis. Navadno se podpisujejo pogodbe za 6 mesecev, ker tudi lastniki ne zelijo vsake 3 mesece iskati novega najemnika, pa tudi rento znajo na racun tega kratkega obdobja zvisati, za recimo 50-70 EUR – ni nujno, je pa kar znano v praksi.
Za Ede ti pa zal ne morem dati kaksnih podrobnih informacij, ker mesta ne poznam in ne vem kako je z delom tam. Ce ti bo v pomoc informacija, kam v Holandijo se preseliti, da bos nasel kaj za delat; potegni crto od Lelystada do Eindhovna (priblizno) – zahodni del drzave prezivlja vzhodni del 🙂 sicer zelo na grobo receno..
Groetjes, sg
Aha, tako torej. Fajn. 😉 Mi lahko poveš, po kolikšnem času bivanja bi pa lahko dobil kakšno občinsko stanovanje, za nedoločen čas najema? Kar se tiče mesta, bompa res upošteval to kar si mi svetovala. 🙂
Groetjes
Beste Pavle 🙂
obcinsko stanovanje 🙂 ja no, po redni poti cca 5-8 let. Moras racunat na to, da se nizozemci vclanijo v te organizacije pri 18. letih in potem redno reagirajo na ponujena stanovanja (priblizno vsakih 14 dni), obstaja pa t.im. urgenca, ko lahko do stanovanja prides v treh mesecih. Urgenca pomeni, da si prisiljen zapustiti trenutno stanovanje iz taksnih in drugacnih razlogov (rusenje, neprimerno za bivanje ipd.) in, da preko drugih poti do novega stanovanja ne mores priti.
A ti ze razumes kaj nizozemsko? Bi ti lahko poslala kaksne spletne strani od teh organizacij, ampak mislim, da ni nic v anglescini; tam bi si lahko veliko prebral o tem.
Kar se pa tice izbire mesta – priznam, da so manjsa mesta resnicno lepsa, kot velika… ampak, kaj ko ni dela oz. ga je bolj malo
groetjes, sg
Ja nekaj malega razumem. Sicer pa bom opravljal nekje septembra intenzivni tečaj nizozemščine. Lahko pa mi vseeno pošlješ, škoditi ne more 😉
Kako pa ste se vi kaj znašli za službo drugače? Kako jo je najbolje iskati? Meni sploh ni pomembna panoga, samo da je vsaj tista minimalna njihova plača, da lahko jaz kot samec preživim. Kasneje ko si bom pa tam ustvaril družino, bo pa sigurno samo moja plača premalo.
Gelukk
http://woningcorporaties.pagina.nl/ – na tej strani najdes organizacije za obcinska stanovanja in agencije, ki se s tem ukvarjajo: upam, da ti bo kaj pomagalo, vsaj priblizno sliko o cenah bos dobil.
s sluzbo? jaz sem imela sluzbo urejeno, preko UN in je bilo malo lazje.
Pavle, cisto mimogrede, ker si ze omenil – a ti bi si tukaj ustvaril druzino? z nizozemko?
pa ena placa v druzini je tukaj dovolj za prezivetje, sicer brez kaksnega razkosja, pa tudi kot revez se te ne obravnava
Hvala Greta. Si bom res dobro ogledal zadevščino.
Kar se tiče družine, bi si jo pa ustvaril tam, z Nizozemko ja 😉 Kaj, mi odsvetuješ nizozemke 😀
To si pa res nisem mislil, da lahko normalno preživi družina z eno plačo. Mi lahko prosim tko nekako za boljšo predstavo poveš malo, koliko plačate elektriko na mesec, pa vodo…če ni preveč osebno vprašanje seveda.
Groetjes
🙂 a pa kaj poznas nizozemska dekleta, zene? si kaj slisal o njih?
za vse stroske (voda, elektrika, smeti…) dobis eno poloznico, placuje se pa na osebo in na porabo prejsnjega najemnika/stanovalca – malo sem nerodno napisala – podjetje, ki izdaja poloznice izracuna povprecno porabo (ko se ti vselis v stanovanje tako niti nimas kaj dosti pri tem koliksen bo tvoj mesecni strosek), celo leto placujes enak znesek, recimo 150 EUR, ob koncu leta naredijo obracun, ce si porabil vec elektrike, vode, plina… dobis dodatno poloznico z razliko, v nasprotnem primeru dobis denar nazaj… Mi trenutno placujemo 230 eur p.m./2 osebi
groetjes
Jaz sem pa slišala o Nizozemkah, da grejo ob sredah ven in ga žurajo, pa tud z drugimi tipi so kao lahko. A je tuki kej resnice?
p.s. Bila v zvezi z Nizozemcem-srček, resnično moški, o katerem si tud sanjati prej nisem upala.
Ja do sedaj nisem imel slabih izkušenj z njimi. Meni se zdijo kar vredu 😉
Ko si vprašala tole si že slišal kaj o njih, sem se spomnil na enega znanca iz hrvaške, ko sva enkrat debatirala o nizozemkah, je rekel: Pavle, da bi ti oženil nizozemko bodi prepričan da znaš tudi kaj skuhati, likati in vsa ostala gospodinjska opravila…hehe, me je spravil v smeh res.
Torej takšen je sistem plačevanja pri vas. Vidiš to pa nisem prej vedel. dobro da vsak dan zvem nekaj novega.
Pavle!
Nizozemke so kar vredu punce in ni čisto nič narobe z njimi, je pa res da niso ravno najbolj elegantne, kot italijanke, so pa drugače OK.
Ikeja: kdo ti je pa natrosil takšne budalaščine? Potem ja nihče nebi hotel imeti nizozemke, niti sami nizozemci. Torej so nizozemke po tvoje k*rbe??? LOL
Pavle naredi, kar ti srce govori. Čao.
ce se res zelis porociti z nizozemskim dekletom, potem vzemi vsa ta vprasanja, ki ti jih je prijatelj postavil, zelo zelo resno (brez smeha) + nauci se vse o otrocih (vprasaj mamo kako se stvari streze), ce zelis kaksnega potomca: s tem, da moras biti pripravljen na to, da se “zakonske dolznosti” opravljajo samo v petek ali soboto zvecer, med tednom ne, ker je treba zjutraj v sluzbo… 🙂
ne bom rekla, da so vse taksne, ker bi potem posplosevala, je pa vsak pozameznik seveda drugacen, pa vseeno “nasim” fantom, ki se porocijo z nizoz. recejo, po domace “slapa”
groetjes, sg
Angelin , postavila sem vprašanje, ker sem samo tako slišala. Ne trdim pa o nikomer, da je k*!ba.
In pa meni je ta sistem neke vrste matriarhata zelo všeč. Verjetno mi je bil zato tako všeč moj lubi, ker je rekel, da bi/bo vse naredil zame. To pa ni copatarstvo, temveč partnerstvo. In ravno tega Slovenke nismo vajene, zato bom jaz kar severnjake lovila :))
Ok, pustmo to. Povsod se najdejo dobre in slabe strani. Debata je zašla!
Torej, gre še kdo na sever?
ikeja, upam, da se nisi razjezila, ker sem jaz napisala, da nase fante tukaj klicejo copata 🙂
jaz te 100% podpiram pri tvoji odlocitvi, da si najdes severnjaka, NL decki so super!!!
ampak, jaz pa ne bi menovala partnerstvo, ce: moz dela od 9 do 18h, pelje in pobere otroke iz sole/vrtca, pride domov, skuha kosilo, nahrani otroke, jih da ob 19h spat, pomije posodo, da prat en/dva stroja, malo posedi pred TV-jem in gre spat.. zena pa je doma oz dela part-time, in bere revije medtem, ko dvakrat na teden pride gospa cistilka, da pospravi hiso 🙂
jaz recem partnerstvo temu, da ce sem jaz prej doma in skuham kosilo, moj moz pomije in pospravi ali obratno
pozdravcek, sg
Greta!
Sem vzel te stvari skrajno resno. Sicer pa sem gospodinjskih opravil vajen že od malih, pa tudi z otroci znam, res. Seveda bom pa mamo še dobro vprašal. Jaz sem skrajno family oriented man.
Klinc, so mi pač všeč nizozemska dekleta. Ne morem si pomagat. Hočem nizozemko. Samo da bo dobra po karakterju…pa ni panike z moje strani 😉
By the way, gre še kdo na sever???
Jah, Greta, tale opis nizozemskega moškega me zelo spominja na slovensko ženko 🙂
Rekla bi, da je še vedno boljša ta nizozemska varianta ;))
goedemorgen …pavle, saj jaz te nimam namena odvrnit od tega, kar si ti zelis… nizozemci so res “in general” zelo fajn ljudje, prijazni, pripravljeni pomagati, prilagodijo se tudi tujcem – jaz imam same pozitivne izkusnje; ampak, kot sem rekla, ker si ze omenil druzino, se mi je zdelo primerno, da ti povem, kar tukaj dozivljam; in se bom ponovila in rekla – niso vse take, sto ljudi sto cudi, se rece, a ne…
ti kar pripravljaj teren in prileti v dezelo ravnine, reda, mlinov, tulipanov in sira 🙂
bom pa poiskala se eno web site, kjer lahko najdes kaksno nizozemsko dekle, si z njo posljes kaksen mail in… mogoce se kaj razvije – pa ne se prestrasit, da ti ne bos iskal dekleta preko interneta, tam lahko najdes prijatelje/prijateljice, ki so ti lahko potem v veliko pomoc, ko prides sem, ker so vseeno “domacini” 🙂
groetjes, sg
Goedmorgen Greta!
Sigurno bom priletel v vašo prelepo deželpo tulipanov…
Ja, ti mi kar pošlji to web stran, bom zelo vesel. Nikoli ne veš…. 😉
Groetjes
Forum je zaprt za komentiranje.