Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Kapljice za sivo mreno?

Kapljice za sivo mreno?

Sicer bi običajno ob vsem le zamahnila z roko in si rekla; še eden, ki služi na račun naivnih.

Ker pa je tokrat zadeva drugačna, saj imam v bližini nekoga, ki bi mu izdelek res prišel prav, če deluje, sem se odločila, da vprašam še vas.

Je kakršnakoli možnost, da obstajajo kapljice, ki lahko pozdravijo sivo mreno? Mi lahko kaj več razložite o učinkovinah, ki so v teh kapljicah?
http://www.ethosheaven.com/bright-eyes-cataract-drops.html
Učinkovine:
Antioxidants: N-Acetyl-Carnosine (NAC) – 1.0%
Glycerin (lubricant) – 1.0%
Carboxymethylcellulose sodium (lubricant) – 0.3%
Vitamin A
Vitamin E
Buffered with borates and potassium bicarbonate and as a preservative.
Sterile water (ophthalmic grade isotonic solution, pH 6.3 to 6.5).
Purified benzyl alcohol.

Hvala vnaprej!

Spoštovani!

Na tržišču je na voljo ogromno najrazličnejših pripravkov z antioksidanti, ki so namenjeni podopri zdravih oči pri ohranitvi vida. Omenjeni pripravki prispevajo k naravnemu obrambnemu mehanizmu oči. Njihovo redno uživanje poveča gostoto molekularnega pigmenta predvsem pri zdravih osebah, delno tudi pri bolnikih.

V primeru že prisotnih obolenj je njihova učinkovitost kot že rečeno precej manjša. Konkretno, v primeru katarakte, na žalost večina študij ne kaže na pozitivne učinke jemanja omenjenih pripravkov.
V znanstveni literaturi je dejansko še največ dokazov o pozitivnem delovanju pri katarakti prav za kapljce, ki ste jih navedla. Kljub temu, pa je potrebno opozoriti na velikokrat zavajajoča reklamna obvestila na spletu o vsesplošni učinkovitosti Carnosina (p-alanil-L-hystidine) in njegove lokalne formulacije N-acetylcarnosine (NAC) pri nizu oftalmoloških obolenj povezanih z oksidativnim stresom.

Kot že rečeno rezultati študij kažejo v primeru zdravljenja katarakte še največ koristi prav od omenjenih kapljic, vendar le v zgodnji fazi razvoja bolezni. Na žalost pa tudi ti rezultati zaenkrat še niso povsem znanstveno podprti, saj močno primankuje neodvisnih študij, ki bi bile dizajnirane na ustreznem številu bolnikov s katarakto.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close