Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Zavarovanja Kapitulizacija polic

Kapitulizacija polic

Zanima me, kako je s kapitalizacijo fondpolice v vzajemnih skladih KD.

Pred časom nama je z možem ena kvazi-svetovalniška firma delala pregled najinih financ in prišla do zaključka, da ne rabiva 2 polic, ampak samo eno in naju pri tem seveda prepričala, da rabiva eno novo, seveda boljšo polico. Eno izmed teh obstoječih polic pa, da bomo kapitalizirali.
Čez nekaj časa naju je klical nek drug zaposleni v tej firmi, očitno z namenom, da bi popravil narejeno “škodo” in si je vidno oddahnil, ko sva mu povedala, da za to novo polico še nisva vplačala prve premije in je bila zato očitno še neveljavna.
Ko sva hotela potem eni od polic zmanjšati znesek mesečnega vplačila, je rekel, da to ne gre tako hitro in da najboljše, da se slišimo po takratnih praznikih. Z možem sva šla potem direktno na KD in naredila spremembe, za kar so nama seveda zaračunali.

Je pa bil potem cel halo v zvezi s kapitalizacijo že obstoječe police, KD nama je domov še sam poslal obrazec za podpis. Mi lahko nekdo razloži, kaj pomeni kapitalizacija? Ali imam jaz kakšne dodatne stroške? “Svetovalec” nama je takrat povedal, da se je zdaj končno plačala večina stroškov (jaz ne vem za kakšne stroške oz. nama ni bilo nič razloženo) in da se je še ne splača kapitalizirat.

Prosim, če mi kdo lahko kaj razloži v zvezi s kapitulizacijo police. Sploh, ker nameravava svoje police čimprej zapreti in se v prihodnje na daleč izogniti vsem t.i. finančnim svetovalcem.

Hvala.

Pozdravljeni!
Kapitalizacija police pomeni,da se mesečni obroki ne plačujejo več,zavarovalnica pa vam pošlje novo zavarovalno polico z zmanjšano zavarovalno vsoto.Zavarovanje je še vedno veljavno za izračunano vrednost vaših prispelih vplačil,kateri so zmanjšani še za stroške
sklenitve,vstopne provizije,upravljalske provizije…..
Kot ste sami videli,vam je svetovalec narobe svetoval,s tem pa ,ko bi kapitalizirali eno izmed že sklenjenih polic,bi si naredili kar nekaj škode.
Tako pač je,zato morate biti previdni,kadar se odločate za tovrstna zavarovanja.

Vse dobro vam želim in srečno!
Bruno

************************************** B&M Zavarovalna pisarna Bruno Šneberger s.p. Kermaunerjeva 17,1000 LJ tel. 051/625-611 e-mail:[email protected]

Bruno, hvala za odgovor.

Ampak jaz še vedno ne razumem – zakaj bi si naredila s tem škodo razen tega kar sem že vložila? Saj denar (kolikor ga je sploh ostalo po plačilu vseh stroškov) lahko dobim ven in zaprem polico, ne? Ali se motim?

Točen Izračun in vsa potrebna navodila vam mora dati vaš zastopnik,kateri vam je polico sklenil.Včasih pa je bolje in hitreje,da se osebno zglasite na sedežu zavarovalnice.
Lepo pozdravljeni,Bruno

************************************** B&M Zavarovalna pisarna Bruno Šneberger s.p. Kermaunerjeva 17,1000 LJ tel. 051/625-611 e-mail:[email protected]

Hvala za odgovore, g. Bruno!

Zdaj mi je končno malo več jasno.

Govorila sem z zastopnikom, tokrat z nekom, ki se malo bolj spozna kot prejšnji. Govorila sva tudi o kapitulizaciji in sva se nazadnje odločila, da polico pustiva aktivno. Ker varčujem že 4 oz. na drugo polico 5 let, sem plačala že vse stroške, povezane s polico. Tako da gre zdaj več denarja za dejansko varčevanje. Zato do sedaj tudi ni bilo nekih donosov. Je pa tako, da če imaš naložene v boljših skladih, imaš večje donose – na eni izmed polic imava vrednost okoli 1500 eur, na eni pa 700.

Tudi drugima dvema policama sva zmanjšala mesečno premijo na 25 in bova pustila tako. In pač čakala in videla, kaj se bo iz tega izcimilo.

Med skladi se pa ne splača menjat, dokler vrednosti točk niso večje od tiste vrednosti, po kateri so bile kupljene.

V redu,srečno,Bruno

New Report

Close