kaos
Leta 1996 me je bolel zob štirica zgoraj levo, obiskala sem zobozdravnika, kateri me poslal na slikanje in povedal, da ni nič. Drugi dan otekla,zobozdravnik mi odpru zob,naredil drenažo in predpisal danzen tablete. Po treh tednih oteklina izginila, povedala mu, da me še vedno tišči, rekel mi, da je to samo občutek. Odšla v službo, po dveh dneh spet otekla, ponovil je postopek. Po dveh tednih oteklina izginila, a jaz trdila, da me še vedno tišči, poslal me k čeljustnemu kirurgu (narejen ponovno ortopan in slikanje zoba) kateri mi je izpulil omenjeni zob. Čez par dni sem ponovno odšla do kirurga in vztrajala na tem, da mene še vedno tišči (izpulil mi je še štiri zobe). Tiščoča bolečina mi je ostajala, splošno počutje bilo vse slabše (temperatura 37,1 do 37,3, povišan SR). Moja osebna zdravnica mi je trdila, da je to skoraj v mejah normale. Meni se je jačala pekoča, tiščoča bolečina na levi strani glave ter vse slabše počutje. Zobozdravik mi je rekel naj ne fantaziram, ker zob nimam več na tem mestu. Internist, da SR ni hudo povišan in da sem verjetno tip človeka z malce povišano tempreraturo.
Poiskala sem v imeniku neznanega maksilofacialnega kirurga iz Kc in ga klicala saj nisem vedla kaj narediti. Hvaležna sem mu, da me ni zavrnil, rekel naj grem takoj na urgenco in naj mi predpišejo Sumamed in naj me pošljejo naprej na preiskave k čeljustnemu kirurgu. (zadeva se je še komplicirala, a ne bom o tem pisala, prveč bi bilo). Glavna problematika je bila, kako me zadržati na bolniški, glavna preokupacija osebne zdravnice. Dodatno me začel boleti vrat, vrtogalvice ipd. Zdravnica me je poslala na komisijo, tam me predsednik komisije nahrulil, da nimam terapijen ni planiranih dodatnih preiskav in da delam v podjetju, ki je pohlepno na denar in proizvodnja invalidov. Poslana v službo. Stanje se je vse slabšalo, en dan v službi slabost, pareza leve strani. Poslana v našo mestno bolnišnico opravili RTG hrbtenicem nevrološki pregled, zadržana teden dni v bolnici (terapija: infuzija, ter venozno stugeron, deksametazon pa ketonal in apavrin, katerega sem zavračala, ker mi je izredno nižal pritisk). Poslana domov. Ortoped mi rekel, da verjetno velik del težav psihičnega izvora.
Sorodnica iz Zagreba prišla na obisk in ko me je zagledala, rekla naj odidem z njo v Zagreb. Odšla sem v ZG in tam opravila samoplačniško MR glave in vratu, ugotovljena majhna arahnoidna cista levo temporalno in discus hernija C3-C4.
S to dokumentacijo dobila napotnico za KC nevrokirurgijo, poslali me na termalno zdravjenje ter predstavitev invalidski komisiji. Predlagana je bila menjava delovnge mesta v skrajšanem delovnem času. Invalidska komisija mi potrdila menjavo delovnega mesta s polnim delovnim časom. Tako sem zamenjala delovno mesto in sem sedaj na 700 eur plači, prejšnja bi znašala cca 1500 eur. Povišana temperatura mi ostajala in slabo počutje tudi. Odšla do privat zobozdravika, katrega žena je maksilofacialni kirurg v BG bila. Slikali so mi čeljust kjer je bil izpuljen omenjeni zob, ter ugotovili, da je še en delček puščen više. Ne spominm se točne diagnoze, bistvo-bila operirana. 14 dni po operaciji se mi je temperatura normalizirala, SR in splošno počutje tudi.
Letos mi pričele težave v februarju. Tiščoča bolečina v levi stani glave. Poslana po desetih letih spet v terme. Vrat me nekoliko manj bolel, a bolečina v levi stani glave (tiščoča bolečina od temena, prek ušesa, levega očesa, leve čeljusti). Bila doma na bolniški 7 dni, pričela mi nagajati še leva noga, čakala teden dni, da mine, a ni, en dan se mi je pojavila še slabost, zanašanje, zmedenost, odšla na urgenco, od tam poslana na IPP). Zadržana v naši bolnišnici s sumom na pljučno embolijo, ker sem imela D-dimere 475. Dobila Heparin, opravili CT pljuč, ultrazvok leve noge. Po petih dneh odpuščena z izljučeno pljučno embolijo. Predlagali mi naj se obrnem na nevrokirurga. Poslana v službo. Po enem mesecu spet slabo, splošna me poslala na IPP, ponovno povišani D-dimer, zadržali me, ponovno Heparin, opravili par krvnih preiskav ter me odpustili.
Seadaj sem na bolniški več kot mesec dni, počutje vse slabše (vse močnejše bolečine v levi strani glave, nenormalna utrujenost,zmedenost na momente, zanašanje, moja nevrologinja v LJ me poslala na še dodatne krvne preiskave proteinogram in laktate, EEG, ORL, k internistu revmatologu (sum na temporalni arteritis).
Pregled pri internistu revmatologu trajal natanko 5 minut, ni pregledal niti izvidov katere imela s seboj, napotil me k okulistu (vidno polje bilo v redu).
Izvid proteinograma in laktatov. Mnenje na proteinogram: Oligoklonalne frakcije IG; Verjetna prisotnost imunskih kompleksov. Piruvat povišan na 75.
Sedaj staknila še prehlad ali vnetje sinusov, kar mi situacijo še poslabšalo.
Bila na ORL v KC, ker bilo nujno pač pri zdraviku kateri je delal, pri mojem zdravniku na ORL bi morala čakati mesec ali več.
Pregledal me. St. ostoskopsko bobniča motna cela. Nosna sluznica kataralno nadražena, zadaj levo je vidna krista pretina, ki tišči v srednjo nosno školjko. Epifarinks čist. palpatorno je boleč poklep po levem maksilarnem sinusu. Boleče je tudi iztopišče levega infraorbitalnega živca. Obstaja možnost rinogenega glavobola. Poslana na RTG obn.v. in v kolikor je možno naj opravim ortopan.
Predlagano izpiranje nosu s fiziološko raztopino in benil kapljice.
Drugi dan bilo mi še slabše, neznosen pritisk na uho ter pekoča bolečina po levi stani glave. Odšla ponovno na ORL. Pogledali RTG (vidna zadebeljena sluznica lateralno v desnem maksil sinusu, ostalo bp. ter me poslali k nevrologu. Sprejeta na triažo na hitro me doktorica pregledala, pogledala dva izmed izvidov, ter mi rekla naj grem na ORL. Povedala ji, da me od tam pošiljajo na nevrologijo. Predpsiala mi analgetik in pomirjevalo.
Za EEG sem še v čakalni vrsti na preiskavo.
Moje počutje je obupno, vse bolj vrtogalva, pekoča bolečina in pritisk po levi starni naraščata, SR se mi vztrajno dviguje že par mesecev. Pred tremi meseci na 18, teden po tem na 20, nato na 26, na 30, pred prehladom na 36, sedaj sama samoplačniško opravila preiskavo SR 41. D-dimeri še vedno pivišani.
Si umišljam utrujenost????? Je z mano vse v redu???
Upam, da se ne bo ponovila zgodba iz leta 1996.
NAJ ODNEHAM?