kanila, gastrostoma in še kaj
pozdravljeni.
vem za tri družine, ki imajo otročka s kanilo in stomo, rada bi pa prosila čim več staršev za pomoč. trenutno me najbolj zanima, kako ste si mamice uredile bolniško po podaljšani porodniški, da ste ostale z vašim sončkom doma in če morda veste, kako dolgo je zzzs pripravljen odpirati svojo denarnico v ta namen. tudi če bi se odločila prekinit pogodbo o zaposlitvi, nisem upravičena do delnega plačila za izgubljeni dohodek, ker je vrla zdravstvena komisija pretehtala mojo pritožbo in se določila, da kljub vsem težavam moje bibe nisem upravičena do višjega dodatka za nego otroka s pp.
je kakšna mamica z obale?
vse dobro in veliko sonca
Ker ne znam narediti aktivnega linka, sem vam skopirala del zakona. Ne vem, kaj se smatra v totalno paranteralno prehrano. Sicer pa upam, da ste se pritožili v zakonskem roku. Jaz sem večji dodatek dobila na podlagi spodnjega zakona, seveda po pritožbi na odobritev manjšega. Pozdrav, mrož.
129 Uradni list RS 129/2006 z dne 12. 12. 2006 Uredbeni delRazglasni delMednarodne pogodbe
5438. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o kriterijih za uveljavljanje pravic za otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo, stran 14143.
Na podlagi 53. člena Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za delo, družino in socialne zadeve
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika
o kriterijih za uveljavljanje pravic za otroke,
ki potrebujejo posebno nego in varstvo
1. člen
V Pravilniku o kriterijih za uveljavljanje pravic za otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo (Uradni list RS, št. 105/02 in 107/04) se v drugem odstavku 2. člena v točki (c) na koncu doda besedilo, ki se glasi:
»Otroke s funkcionalno težko motnjo v duševnem razvoju: avtistični otroci z zmerno ali težjo motnjo v duševnem razvoju ali drugače hudo vedenjsko moteni otroci s pridruženo zmerno ali težjo motnjo v duševnem razvoju.«.
2. člen
V drugem odstavku 3. člena se točka (c) spremeni tako, da se glasi:
»(c)Težko gibalno ovirane otroke: otrok ima malo uporabnih gibov, samostojno gibanje ni možno oziroma ima težko funkcionalno motnjo obeh rok ali je brez rok. V celoti je odvisen od tuje pomoči. Funkcionalno težko gibalno ovirane otroke: slepi otroci do 10. leta starosti, otroci s težko kardiorespiratorno insuficienco in otroci s trajno intenzivno terapijo na domu (totalna paranteralna prehrana, dializa, umetna ventilacija) ter otroci s kombinirano težjo gibalno motnjo ali težjo motnjo v duševnem razvoju.«.
3. člen
Anika,
eno je bolniška oz. nega , drugo pa dodatek za nego, tretje pa nadomestilo izgubljenega dohodka. Le prvo krije ZZZS, ostalo pa poteka preko Ministrstva za socialo.
Res pa je, da so kriteriji za dodatek za nego in uveljavljanje nadomestila za izgubljen dohodek “medicinski” in jih zato obravnava (saj delno) določena zdravniška komisija. Res je tudi, da v kolikor ste upravičeni do »višjega« dodatka za nego, lahko tudi (vsaj načeloma) uveljavljate tudi nadomestilo za izbuljen dohodek.
Če ne boste uspeli v pritožbi, vam ostane možnost npr. koriščenja skrajšanega delovnega časa.
Kaj pa če bi zaprosili za spremljevalca? Da se papirji uredijo bo pač skoraj leto naokoli. Sicer pa ostane še dnevna oblika kakšnega zavoda. Sama delam v RO, pa smo imeli otroka z gastrostomo. Slednje je bilo prece lažje kot hranjenje po žlički. Imeli smo tudi nekaj zaposlenih prek javnih del, pa so se vse z veseljem navadioe nanj.
Niti niste napisali, če ta otrok sodi po ostalihj spoosobnostih v RO ali v redno skupino.
Ja se bo treba malo zbunit. Tako fino je zapirat RO.
Sicer pa če bi bil človek zoprn, gre lahko vsak otrok brez odločbe v redno skupino (npr. sladkorna ali pa downov sindrom, pa še kaj bi se našlo). Če želite dati otroka v vrtec, bo najverjetneje potrebna odločba s spremljevalcem.
Kjer je volja, tam je pot.