Kandida, dieta, koža
Test s slino mi je pokazal, da imam razbohoteno kandido (slina se je takoj začela potapljat). Zato sem se takoj naročila na testiranje, ki bo šele konec avgusta. S terapevtko sva se dogovorile, da bom do takrat držala dieto, kjer se bom izogibala “le” sladkorjem in izdelkom iz bele moke. Večinoma se prehranjujem z ogromno zelenjave (prej je skoraj nikoli pokusila nisem) in mesom (ne svinjskim), navadnimi jogurti s polnozrnatim kruhom, vsak dan pojem eno do dve grenivki in pijem ogromno vode. pred tem sem se vse življenje dobesedno basala s sladkorjem in ogljikovimi hidrati (prava odvisnica od obojega sem bila). zdaj držim dieto 10 dni in že dva dni opažam, da imam na obrazu zelo hrapavo kožo – videti ni nič, le pod prsti se otipa hrapavo, malo pekoče. na soncu nisem bila, kake druge kreme nisem uporabljala tako da ne vem kaj naj bi to bilo. Morda reakcija? Čiščenje? Koža je naš največji organ. Nikoli prej nisem imela kaj podobnega – mozolji so čisto nekaj drugega. Morda pozna kdo to težavo? Bojim se, da bo iz tega nastalo še kaj hujšega. Hvala za odgovor.
jaz imam nasprotno – odkar pazim kaj jem (nič bele moke in vsako jutro jogurt, včasih tudi zvečer) se mi je koža bistveno izboljšala. pred tem sem imela velikokrat (sploh po praznikih) “lišaje” po obrazu (hrapava koža, ko sem jo razpraskala je bila bolj rdeča). vsekakor zdrava hrana lahko samo koristi.