Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Kanada kot beg iz neperspektivnega slovenskega okolja

Kanada kot beg iz neperspektivnega slovenskega okolja

Bolj redko tukaj razpravljate o vzrokih za odhod v tujino.

Mene in mojega moža muči nerazvit trg delovne sile v Sloveniji, sicer visoko izobražena z bogatimi izkušnjami, tudi v tujini, a brez vez…

Vedno bolj razmišljam o tem, da bi šla v tujino, meni je najbližje Kanada…

A je kdo, ki se mu podobno godi? Je kdo, ki se sprašuje, tako kot jaz??!!

Bom zeloo vesela kakšnega somišljenika!

somišljenika ali kašne izkušnje?

Se pridružujem tvojemu razmišljanju: obadva dobro izobražena, z izkušnjami, a popolnoma brez vez. Zato smo se odločili za odhod v Avstralijo.
Sreča je na strani pogumnih.

L.

Ja, imava nekaj izkušenj, kot redna študenta v tujini…ker je bila to Avstrija, se je čutilo, da si second class citizen, razen na univerzi, ko je štelo znanje in ne naglas.

Lea, a ste že šli, al ste že tam? A že imate otročke? Midva že imava enga kobacaja, sinkota. Tud zarad njega bi rada naredila nek pameten korak v življenju…no pa zarad sebe seveda tudi.

Pa ne bi si rada pri petdesetih, zdaj jih mam 32, očitala, da nisem nekaj naredila iz sebe. Problem je v omejenosti, v zadušljivosti tega okolja, ki me tako hudičevo omejuje.

Vsakdo, kdor se odloči iti po svetu, se mora zavedati, da bo v zahodnem svetu kar nekaj časa drugorazreden prebivalec.
Moj znanec je nedolgo tega prišel iz Kanade in sva ob pogovorih prišla do enakih zaključkov: prva generacija lahko sila enostavno dobi občutek, da si drugorazreden, medtem ko potomci več ali manj tega občutka nimajo.
Prvi in neizbrisni dokaz je naglas. Ne glede na to, koliko se trudimo, vedno obstaja določen odtenek, katerega ne moremo izbrisati. Jaz sem na to stran Atlantika od leta 96 in me še vedno sprašujejo, od kje sem prišel. Pravijo, da imam smešen vzhodnoevropski naglas. Se pravi, se tega ne znebiš tako kmalu, verjetno nikoli, pa čeprav veliko delam z ljudmi.
Za otroke je povsem drugače, kajti v šolah se naučijo pravilne izgovorjave in te težave se niti ne pojavijo.
Drugo pa je, koliko se sam počutiš kot drugorazredni.
Naj vam povem, da sem ob potepanjih po svetu videl kar precej razblinjenih iluzij razvitega zahoda: inženirji so točili bencin na črpalkah, pomivali posodo, delali v konstruction…kajti za vsako možno zaposlitev tukaj na to stran zahtevajo ali US izkušnje, v Kanadi pa kanadske. In vam izkušnje od prej pomagajo samo do enostavnejšega vstopa v državo.
On pogovoru z prijateljem sem izluščil sledeče:
Kanada je država, v katero se splača imigrirati. Vendar pa je treba biti previdden in je pametno delati plansko: nekaj let v naprej. Poiskati področje, kjer je enostavneje dobiti izobrazbo, kajti niti Kanada niti USA ne priznavata slovenskih univerz. Niti srednje šole.
Torej je pametno že v Sloveniji narediti transcript in vse dokumente prevesti v angleščino, saj bo potrebno do univerze in najti, koliko bo potrebno “dodelati”, da vam priznajo univerzo.
In medtembo pač potrebno prijeti za vsako delo: stanovanje mora biti plačano, prehrana in univerza ni zastonj. Šolnino plača vsak sam.

Precej drugačna slika pa je, če imate delodajalca, kateri vas bo zaposlil z izobrazbo in izkušnjami iz Slovenije.

Take in podobne je nujno vzeti v zakup, kajti časi enostavne imigracije za srednji sloj sloj so dejansko izginili, tako v Kanadi, kot v USA.

Vendar vam to naj ne odvzame poguma in upanja na boljše. Če ste se sposobni spoprijeti s takimi in podobnimi težavami, potem vam bo tudi uspelo in vam ne bo nikoli žal.

nobody

jaz in mož imava na srečo evropsko diplomo in mednarodne izkušnje…

Zame je bila odlocitev za odhod v tujino sila preprosta.

Po stirih letih garanja v Sloveniji sem spoznal, da meni, ki:
– sem pri 19 letih z majhno potovalko odsel od doma na svoje
– sem brez vsake podpore ali pomoci starsev, sorodnikov,
– sem brez kakrsnihkoli vezi ali poznanstev,
– in nisem in nikoli ne bom podedoval nic
se tako super izobrazba in pripravljenost na trdo delo, v Sloveniji, ob nujnem odpovedovanju, s ciljem privarcevati za spodobno stanovanje, enostavno ne omogoca kaj prida zivljenja. Zame je bil to dovolj motiv za odhod. Za drzavo Slovenijo pa je lahko zalostno, da do takega spoznanja pride magister na takrat enem najbolj vrocih podrocij.

Sedaj pa, v tujini se ne cedita med in mleko. V tujini ni lahko. Ni lahko oditi, ni lahko ostati, pa se hudo tvegano je. Ja, dosti lazje je ostati v Sloveniji.

Vseeno pa si upam trditi, da ljudje, ki so izobrazeni, delavni, iznajdljivi, samostojni in so se pripravljeni prilagajati, lahko na zahodu dosezejo dosti vec kot v Sloveniji. To najlaze ilustriram na lastnem primeru. V piclih 4 letih mi je v tujini uspelo privarcevati vec, kot bi mi v Sloveniji v 20 letih. Pa ne na racun se vec garanja ali se hujsega zatezovanja pasu. Ne! Ves ta cas sem zivel neprimerno bolje kot bi v Sloveniji in dozivel vec, kot bi v Sloveniji najbrz v celem zivljenju. Se bolj pomembno pa je, da koncno imam perspektivo. Vidim moznosti, ki jih v Sloveniji ni bilo.

Vsem, ki razmisljate o tem koraku, pa bi dal le en nasvet. Ne verjeti temu, kar se o tujini v Sloveniji pogosto govori. V drzavi X je tako in tako, v drzavi Y je tako in tako, … Razsirjenih je ogromno neumnosti. Ne obremenjujte se s tem. Ce imate mocno zeljo oditi iz Sloveniji in posedujete vse zgoraj nastete atribute, vam toplo priporocam, da se potrudite in to tudi storite.

Hvala za ta realen opis, jaz vse to pričakujem, namreč, da se je borit treba, le da imaš nekje realne možnosti, nekje pa ne in jih tudi še hitro ne bo, če sploh kdaj.

V bistvu gre za razvoj družbe, posledično pa trga delovne sile, no in še veliko drugega. Namreč ne gre samo za delo, gre za življenje, ki je lahko drugje polnejše, ker lahko npr. spoznaš več zanimivih ljudi, ki se ne ukvarjajo samo z gradnjo hiše in urejanjem vrtov, al pa seveda obveznim jadranjem…in kar je še obveznega pri Slovenčkih.

Kje pa živiš —?

Midva imava dva sinova, stara dve leti in pol, drugi pa je 9 mesecev. Precej sva potovala in tudi kolege imava v tujini, ki so nama realno opisali delo in življenje v tujini. Moj princip: delati moraš doma in v tujini, šolati se moraš doma in v tujini, skrbeti je potrebno za otroke doma in v tujini,… Torej – zakaj ne v tujini-sploh če nisi zacementiran doma. Midva dobivaav samo pozitivne signale od najinih prijateljev – eni se pravkar selijo nazaj v ZDA, kjer so žeživeli, ker se niso mogli nazaj navaditi na slovenske razmere. Pravijo, da je Slovenija izredno lepa ampak ljudje so pa za znoret (tako oni vidijo) in zelo omejeni. Meni je tukaj sicer všeč a od tega se ne da živeti. Midva bova odšla v Avstralijo iz enega preprostega razloga: mož v Sloveniji ne dobi zaposlitve. Pa ni izbirčen – enostavno je ni. Iz Avstralije pa ima že sedaj, ko še nismo tam kar precej ponudb.

Upam, da se boste odločili tako, da bo VAM prav in tako ko drugi mislijo. Pa četudi sami nimajo potrebe in poguma da bi odšli drugam.

LP Lea

– – – !

Jaz se povsem strinjam s tabo. Vse so ti zelo dobro opisal.

Jaz tudi namreč ne vidim perspektive v tem okolju in bojim se če bi tu ostal, bi nekako “zaostal”, saj so resnično ljudje tukaj malo omejeni, pa tudi neprivoščljivi. Nevem no, jaz sem pač tak človek da vedno težim k boljšemu in se ne mislim kar tako vdati.

Naslednje leto bom tudi sam storil ta korak, kar bo pa bo. Imam pa res veliko željo in verjemi posedujem resnično vse zgoraj naštete atribute.

Tudi jaz priporočam ostalim, da kdor ima močno željo in je vztrajen, se pripravljen prilagajat in je vreden in delaven, naj se odloči za ta korak.

SREČNO !

Pavle, kam pa greš?

Lea, moj možek sicer službo ima, a hudičevo dobro veva, da praktično nima kam drugam, čeprav tukaj ni zadovoljen, pa niti ne zaradi plače, bolj zaradi tega, ker v firmi potrebujejo samo roke…

Živjo liliput!

Odpravil se bom na Nizozemsko. Naslednje leto spomladi planiram.

Na koncu mi je ušla besedica NE: Upam, da se boste odločili tako, da bo VAM prav in NE tako ko drugi mislijo.

Še to: najin kolega, ki je sicer po rodu Hrvat in trenutno z družino živi v Londonu vedno pravi, da če bi se še enkrat odločal bi storil enako in šel čez mejo. In mu verjamem. Zato odhajamo tudi mi. Ker smo videli dosti sveta in tisto kar smo videli ni bilo nič tako zelo drugače in grozno. Prilagajanja so povsod in vedno – tudi v zakonu:)))))

Lep dan vsem.
Lea

Tudi mi gremo ven iz podobnih razlogov, ki jih naštevaš ti in Lea. Gremo v Avstralijo. Midva sva stara okrog 30 in imava otroka 2 leti. Letimo pa še letos.

lp

Res?! In kam in kdaj in kako greste?

Lea

Tisti, ki zaprosate za PR v Kanado, kako ste placali $550 CAD fee-ja, kje? V dokumentaciji pise, da se lahko placa le v sosednjih drzavah, recimo nakazilo v Bank Austria v Austriji, ali v Hravaski na eni drugi banki, kje pa v Sloveniji?!?!?

Kakšni so pogoji za daljše bivanje v tujini ? In koliko to stane?

Zdravo,
sem čisto nova na tem forumu in ravno želja po informacijah me je slučajno pripeljala do tukaj, namreč tudi jaz in moj fant se ravnokar odločava ali za Avstrijo ali Kanado.

Včasih me je vleklo bolj v ZDA, a kolikor vem iz izkušenj kolegice, da ji nikakor ni uspelo ostati gor, po večkratnih poskusih in da pravi, da so lažji pogoji za Kanado.

Zanima me, kakšna je to vloga PR za Kanado ki jo je treba dat in plačat? Kaj ti prinese? A se da tudi brez tega prit kot turist in direktno poskušat najti delodajalca, saj kot turist ne moreš nič, pa tudi največ 3 mesce lahko ostaneš. Midva ko kreneva od tukaj, se ne moreva več vrnit…mal zakomplicirane zadeve doma.
V katero mesto v Kanadi je najbolj priporočljivo iti? Nikogar ne poznam tam.

Hvala,
LP!

Zdravo,

Zanima me ali je sploh pametno ciljati na to, da se odseliva z fantom v Avstrijo, če ne znava nemško, temveč angleško. Nimava visoke izobrazbe, a poskušala bi morda na Dunaju ali Grazu. Kaj menite? Seveda bi se sčasoma valda naučila tud nemško (čeprav mi ne diši še iz šole) ali imate kakšen pametnejši nasvet kam….? Nama je vseeno, zaljubljena sva in zaradi malo bolj zakompliciranih stvari v najinem majhnem zabačenem kraju, sva sklenila stran od tod, kamorkoli, seveda si pa želim čimveč informacij iz izkušenj drugih, da glih ne padeva kamorkoli kot dva drekca :-), saj je potrebno čimlažje priti do paprijev ali dela v tujini.

Hvala in LP!

Hello Nobody:-),

Kje je najpametneje za slovenca v Kanadi živet? Da bi mu bilo za mrvico lažje morda do papirjev, dela itd. V katerem mestu živiš?
Ali je res potrebna ta PR vloga? Kaj to sploh je? Se brez te neda prit v Kanado?

Prosim za kakršen koli nasvet..
Je bolje da se jaz in fant, poročiva tukaj ali v Kanadi, ker se nama tle to ne zdi pomembno, nevem kako je pa za gor….sam za info..

Hvala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close