Kamut
Zs, ni ti treba metati denarja za kvinojo. Čampa (dietetičarka s PK) pravi, da je to samo ena vrsta riža in da nima nič več v sebi, kot ostali riž, ni bolj kalorična. Tako da navadni dolgozrnati riž je še najboljši.
Sama sem mislila, da je to nekaj novega, drugačnega, da jo bo naša lahko jedla poleg riža in prosa, pa ostajava kar pri tem.
lp
Datum
26.8.2005
Kvinoja (Perujsko proso)
Kvinoja, ki jo pozdravljajo kot čudežno žito prihodnosti, je pravzaprav žito preteklosti. Inki, ki so ga visoko v Andih nekaj stoletij gojili zgolj za lastno uporabo, so ga imenovali »mati žit«. Drobno čvrsto zrnje je v obliki kapljic ima blag, nekoliko grenak okus. Kuhamo ga enako kot riž. Velikost zrna se za štirikrat poveča in zrno postane prosojno z nenavadnim zunanjim obročem. Uporabljamo ga za nadeve, pilave, pečene jedi in žitne zajtrke. Kvinoja velja zaradi svoje bogate hranilne vrednosti za čudežno žito. V nasprotju z drugimi žiti je popolno beljakovinsko živilo, ker vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin. Je odličen vir kalcija, kalija in cinka, pa tudi železa, magnezija in vitaminov skupine B. Posebno dragocena je za ljudi s celiakijo, ker ne vsebuje glutena.
VIR: Sodobna vegetarijanska kuhinja, Nicola Graimes
ziva, predlagam ti, da se malo pobrskas po netu, da bos dobila se vec potrditev kako zdrava je kvinoja. Mogoce bi morala tudi tala Campa mal na net. Danes ne mores vec slepo zaupat zdravnikom, ki imajo skupno izobrazevanje, nasi otroci pa so tako razlicni in le mi starsi lahko najdemo najboljse resitve za njihove tezave. Danes, ko imamo vsi dostop do informacij, se moramo tudi sami malo bolj potruditi. In tale forum je ze ena taka zakladnica znanja in izkusenj. Srecno !