kamelija
Za 8. marec sem od hčerke dobila v dar prelepo kamelijo. Ker sem na Primorskem sem jo dala kar pred hišo v senco. Toda začeli so mi odpadati cvetovi. Vsak dan kakšen.Soseda mi je rekla, da jo mogoče preveč zalivam, pa ni to. Mi lahko kdo pomaga? Pa še to: Kako se pravilno dela z njo čez celo leto?
Hvala vam
karolina
Ponavadi se to zgodi, ker rastlina doživi šok. Verjetno se boš morala sprijazniti, da bo odpadlo vse načeto cvetje.Vendar pa ni za obupati.Ostalo bo zelenje, kmalu zatem pa se bodo pojavili tudi cvetovi.To je problem vseh takih rastlin, kot so kamelije, hibiskusi, orhideje…Le pridno jo zalivaj naprej, pazi da ne stoji v vodi in da ni na prepihu.Pusti jo zunaj čez poletje, čez zimo jo daj v kakšen vetrolov, ki ima nekaj svetlobe.Zgodi se tudi da cveti pozimi. Nisi storila nič narobe, samo take cvetlice ponavadi doživijo šok ob premikanju.Če so listi zdravi in lepo zeleni, ne bo nobenega problema, na vsake toliko ji privošči malenkost gnojila.
Kamelije so baje strašno zahtevne za gojenje, prezimijo pri temperaturi 10 – 15 stopinj, ne sme biti topleje. Manj pa jasno tudi ne. V času cvetenja so še bistveno bolj občutljive, tako, da bi bilo že čudno, če bi po prenašanju ohranila cvetove (podobno kot gardenije). Ne zgubit poguma, če bo poleti zunaj, bo gotovo spet kmalu zacvetela.
(Ni mi sicer jasno, kako, ampak kamelije sem pa videla npr. v Londonu, zunaj, krasno cvetele, pa je bilo pozimi pod ničlo; druga skrajnost pa na Madeiri (kjer je temperatura celo leto približno enaka, tam okrog 21 stopinj), pa so tudi očitno uživale).
LP
Pozdravljeni,
mislim, da ste vsi pozabili na bistveno: kisla zemlja!
Gospa pravi, da je z obale in da je camelijo posadila na vrt. Na obali imamo bazično zemljo, ki ne ugaja camelijam, rododendromom, japonskim javorjem,…. To pomeni, da si camelijo lahko privoščimo v posodi in še nekaj je zelo važno: v času cvetenja jo ne smemo gnojiti in presajati. Če to naredimo bojo cvetovi na hitro odpadli.
Želim vam veliko užitka z vzgojo camelij!
Milenko