Najdi forum

kam z zdravili

kam lahko oddamo neuporabljena različna zdravila, ki jim še ni potekel rok trajanja? Nekaj časa nazaj smo zasledili na TV- ju, da jih sprejemajo nekje v Ljubljani. Kje, če sploh?
Hvala.

Spoštovani!
Zdravila, ki jih ne rabite več, lahko oddate v vsaki lekarni.
Ne glede na to, ali je zdravilom že potekel rok uporabe, ali pa so še uporabna, jih oddajte v lekarni in ne v nobeni drugi zdravstveni ustanovi!

Zdravil, ki so bila že izdana uporabnikom, se ne sme več uporabljati in tudi ne razdeljevati drugim bolnikom. Pri tem ne gre za razmetavanje denarja, temveč za skrb za zdravje bolnikov. Že izdana zdravila so shranjevana v nekontroliranih pogojih in ni nobene garancije, da niso bila v pretoplem prostoru, na svetlobi, vlagi,…. Vse te možnosti so lahko vzrok za kemični razpad zdravila, ki je po deklaraciji na ovojnini sicer še uporabno. Drugemu bolniku pa bi lahko povzročilo neprecenljivo škodo za zdravje.
Lep pozdrav!

Pozdrav!

to je tudi mene zanimalo, saj so na tv rekli, da jih sprejme ena ambulanta.
A potem tudi tako komu ni dati, ki jih rabi ni priporocljivo?pa saj ce se jih pravilno hrani?
Kaj potem kar so rekli takrat v tisti oddaji ni res?

Spoštovana Barbara!
Tisto, kar je bilo po Vaših besedah rečeno na TV, sigurno ni pravilno. Žal!Neuporabljena zdravila se morajo oddati v lekarne, kjer farmacevti zanje pravilno poskrbijo.
Zelo mi je žal, da prihaja do takih nekoordiniranih navodil, ki rušijo trud farmacevtov, da bi pravilno poučili ljudi. To je pravzaprav tudi signal mojim kolegom, da delo ni nikoli končano in da si je potrebno nenehno prizadevati s poučevanjem ljudi na njim dostopen in primeren način.
Še na nekaj bi Vas rada opozorila. Dati nekomu zdravilo, pomeni veliko odgovornost. Ugotovitev, kdo rabi katero od zdravil, je v rokah zdravnika in nikakor si tega ne sme dovoliti laik, čeprav bi rad pomagal. Kaj pa, če bi se pri jemanju pojavili neželeni škodljivi učinki? Kako bi se potem zagovarjali? Kako bi se počutili Vi in kako bi pojasnjevanli, da ste mislili samo dobro?
Da je zdravilo pri vročitvi bolniku res neoporečno, zagotavljajo zelo strogi predpisi shranjevanja, katere moramo farmacevti upoštevati pri proizvodnji, skladiščenju, transportu, v trgovini na debelo in potem v lekarni. Farmacevti smo v lekarni odgovorni za izdajo neoporečnega in pravega zdravila. In to ni tako enostavno, kot se na prvi pogled zdi.
Barbara, mislim, da boste storili prav, če mi boste verjeli.
Lepo Vas pozdravljam.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close