KAM SELITEV Z DRUŽINO – brez nekih prihrankov
Na kratko.
V Sloveniji ne vidiva več perspektive. Oba sva izgubila delo v JU, ker sva imela pogodbi za določen čas. Imava tudi predšolskega otroka. Oba sva družboslovca, vendar obvladava jezike in nama ni problem, če bi se morala naučiti še kakšnega novega.
Kam se lahko, po vašem mnenju, preseliva z najmanjšimi stroški, ker imamo prihrankov zelo malo? Je to sploh izvedljivo?
V katero smer razmišljati pri zaposlitvi. S čim se ukvarjate tisti, ki ste šli. Ste ostali v svojem osnovnem poklicu ali zdaj počnete čisto kaj drugega?
Vem, da so vprašanja zelo široka, vseeno, kaj predlagate v našem primeru?
Ničesar ne predlagamo. Brez jasnih načrta in prihrankov bosta lahko samo klošarila. Nobene prihodnosti ni za vaju v tujini. To je to.
načrtov*
Sploh ti naj bo pa jasno, da vas je družboslovcev kot listja in trave in da je treba poprijeti za vsako delo. Če sta tako ozko usmerjena, da želita delati samo v svojem “poklicu”, se vama zelo slabo piše. Dela je dovolj, če človek nima dveh levih. Misliti, da se bosta v tujini cedila med in mleko in da vaju službi že čakata, je precej naivno.
Žal je res tako, kot so pisali predhodniki. Je pa prednost znanje jezikov. Sicer vama ne bodo službe, ki si jo želita. Za začetek morda popolnoma najenostavnejša dela in slabo plačana, a služba pa le bo. Veliko tako nimata zgubito. Sej poznata tisto pesem: always look on the bright side of life…
Sam se nameravam odseliti iz slovenije v Hamburg. Razlika je le ta, da jaz imam stanovanje gor in vem, kje bom živel. Službe še ni. Jih je nekaj, zahtevajo nemščino in pa da začneš delat takoj. Zato bom dal odpoved in verjamem da bom v roku treh mesecev dobil službo.
Torej, veselo na pot. Želim vama veliko uspehov. Pa javita se kaj!
Hvala z odgovore, čeprav sem še vedno na istem.
No, pojasnilo. Nisva ozko usmerjena. Kar se najinih talentov tiče so zelo raznovrstni, vendar nič od tega ti ne pomaga, če ti nekdo ne da priložnosti. In dovolj imava, da gre očitno vse preko vez. Za samostojno podjetništvo nimava kapitala, ki bi ga vložila za začetek.
Torej, načrt. Težko nama je načrtovati, če ne veva, kakšno službo bi potencialno dobila. Zato me pa zanima v kakšnih panogah/poklicih delujete v tujini.
Tudi v tujini veze in poznanstva laufajo, in to na veliko. Ampak so seveda razlogi, zakaj nekoga priporocis, drugacni.
Kaj sta tocno po poklicu?
Kam brez mozganov bi bil bolsi ime
Al se delas norca al si pa res zabit al si pa useu iz norisnice!?
ojla, na začetku bo težko, ampak tako je kamorkoli prideš in preden te spoznajo.
Predvidevam, da obvladaš/ta angleščino in nemščino, morda še kakšen jezik poleg slovenščine in (srbo)hrvaščine? Potem je najboljše, da pogledaš na internetu v tujem jeziku, dobiš boljše informacije kot v slovenščini. Izbereš državo glede na jezik in brskaš. Seveda lahko telefoniraš, a ni nujno, da prideš kam. S tem bi pridobil osnovo, nekaj, da veš kam greš in kakšne možnosti imaš. Ne vem, koliko ti lahko pomagajo inštitucije v Sloveniji in zavod. Odvisno od tega koliko prihrankov imaš, tvojih želja in zmožnosti, lahko ciljaš na območje EU ali kam dlje.
Ah preveč sem zakomplicirala. Primeri služb, ki bi jih lahko dobila – seveda spet odvisno od države: čistilka, varnostnik, delo v tovarni ali skladišču, hišnik, vrtnar, voznik (taksija), učitelj, delo v pisarnah, sezonsko delo. Še kaj bi se našlo. Kot je rekel tomazslo ne bosta takoj dobila “naj” službe, ampak bistvo je, da nekaj imaš in si v okolju, kjer vztrajno iščeš nekaj sebi primernega. Mislim, da bodo vedno službe, ki se jih vsi otepajo. Nočem nobenega kritizirat in verjamem, da je težo dobit kakršnokoli službo, vendar se da. Kaj pa če bi poizkusila, da nekdo od vaju odide v tujino za nekaj časa, da vidita, kako gre?
Jaz sem začela delat karkoli mi je prišlo pod roke v Sloveniji, bila sem čistilka, pomivalka posode, delala v tovarnah; v študentskih časih sem delala kot natakarica in po pisarnah. Ni bilo ambiciozno, ampak je bilo pošteno delo in tako sem se priučila delovnih navad. Pot me zanesla v Španijo, kjer sem spet začela kot natakarica, prišla v pisarno in imam relativno dobro plačano službo. Naredila sem tečaj za učiteljico in se skoraj preselila v Azijo, vendar grem po spletu okoliščin v Anglijo, ampak posel še ni stekel in ne bi o tem.
Ni bilo lahko in preden sem prišla do današnje sutuacije, je preteklo veliko vode. Če imata voljo, pozitivno energijo, potrpljenje in vztrajnost, se bo izšlo. Srečno
Se strinjam z vednonaprej.
Ne ubopat. priporočam, da si izbereta državo, kjer bosta lahko komunicirala v jeziku, ki ga znata.
Mogoče celo ni slaba ideja, da gre najprej eden, da vidi kako je stanje, potem pa še vsi ostali. Priporočam zaposlitvene agencije. Je več upanja za službo. Sam opažam to, ker tudi sam iščem.
Držim pesti, da vama uspe.
Javita!
povzdrav vsem,
delam fotoreportažo izseljevanju mladih v tujino (kot posledice slabih pogojev za življenje v slo). vsi, ki bi bili pripravljeni sodelovati, me prosim kontaktirajte na naslov lee.deeja(at)gmail.com. ostalim pa srečno kamorkoli že boste šli…
Tudi mi smo na istem. Kam brez nekih prihrankov, ali pa jih sploh ni. Vem, da je težko, vendar si zelo želimo v Avstralijo ali Novo Zelandijo.Smo pa mlada družinica. Vsaka informacija je dobrodošla.
irska je zakon drzava,v gostinjstvu pa tudi cez glavo sluzb….min. placa 1350eur(mcdonalds,tesco,lidl,aldi)izkusen kuhar 2000eur–malo vrjetno boste rekli pa vendar resnicno(minimalna kuharska placa)
Forum je zaprt za komentiranje.