Najdi forum

kam po OŠ?

Sin se odloča za srednjo šolo in seveda mi vsi zraven. Rad bi bil arhitekt in se ne more odločit ali gimnazija ali srednja gradbena. Uspeh v OŠ pa je dober. Ali mi lahko kdo kaj svetuje, oz. ali je kdo študiral arhitekturo in katero srednjo šolo je obiskoval? Ali pa bo tak študij za njegov uspeh pretežak? Res pa je, da je tudi malo len za učenje.
Hvala za kakšen nasvet!

Meni se zdi najbolj pametno, da se pozanimate, s katerega programa se pravzaprav lahko (brez dodatnega opravljanja splošne mature) vpiše na arhitekturo in se potem pogovorite z njim. Do konca šolskega leta ima še kar nekaj časa in tudi uspeh si s pridnim delom in učenjem lahko popravi. Tako boste najbolje videli ali gre samo za lenobo, ali ima mogoče z določenimi predmeti težave.

Samo na osnovi uspeha v oš pa se ne da sklepati, kako mu bo šlo na faksu. Poznam namreč dekle, ki je imelo v oš težave, končalo je srednjo administrativno šolo in uspešno diplomiralo na fakulteti iz smeri, ki jo je najbolj zanimala. In to vse v rednih rokih.

če je ‘malo len’ za učenje, potem gimnazije ne bo naredil. svetovala bi srednjo gradbeno. je pa res, da bo s te šoe težje prišel na arhitekturo.

verjetno je v tistih letih, ko se mu zdi frajersko, če se ne uči. ko bo to prerasel, bo naredil maturitetni tečaj in seveda tudi maturo za nazaj.

če pa ostane ‘malo len’, pa bolj dvomim o arhitekturi…

pametno se odločite, pa veliko sreče!

S srednje gradbene se lahko pride na arhitekturo. Odličen ali prav dober uspeh v srednji šoli ( na gimnaziji za “lene” nedosegljiv cilj) + uspešna poklicna matura prinaša veliko točk. Potrebuje še en maturitetni predmet iz gimnazije (moj je brez učenja pisal matematiko na gimnaziji z oceno 3), ki ga piše skupaj z gimnazijci. Lahko se odloči tudi za celoletno pripravo na maturo
in opravlja celo gimnazijsko maturo. Stvar se sliši kot slaba – dodatno leto vendar ni tako. Suma sumarum je količina znanja in število točk bistveno višje lkot, če se na gimnaziji bori s slabimi ocenami.

Pri nas je s srednje strojne odšel na UN strojništva. Izpite polaga brez problemov.

Bistvena naj bo motivacija sina – bom arhitekt.

Moj ”leni brat” je bil od 1.razreda osnovne indo konca srednje šole skozi dober ali celo zadosen. Ko je študiral ob delu po 30 letu, je delal matematiko in fiziko z 10!!!

Problem je, da na arhitekturo ne pridejo niti odlični dijaki iz gimnazije, ki ne opravijo preizkusa sposobnosti. Torej, če ni nadarjen v tej smeri, ne bo nič, kljub uspehu.

živijo. zanima me, na katero šolo, naj bi šla, če bi imela na koncu osnovne šole uspeh 3 ali 4., in bi želela postati arhitekt. prosim če poveste za oba primera. ker dvomim, da bi lahko s 3 šla na gimnazijo. ampak se še da naredit. zato prosim obrazložitev za oba primera.( v primeru nejasnodti. hotela sem povdariti za končni uspeh 3 in še posebej 4).
hvala. pa upam, da nisem preveč zmedla.

kot je meni znano se danes na gimnazijo vpisujejo tudi zadostni, problem je če naredijo. Na arhitekturi uspeh nič ne pomeni, narediti je treba sprejemna. Poglejte na prejšnjih vpisih uspeh v srednji (bilo je nekje 50 točke povprečje) in seveda narejeni sprejemni. Zato si lahko v zlat gimnazijskih maturant, brez sprejemcev ni nič.

hvala za odgovor na moje uprašanje. pa sem si le malo lahko oddahnila, in ohranila le še nekaj upamja. glede na to, koliko časa iščem stran na internetu, na kateri bi bil odgovor na moje uprašanje.

pozdravljeni, zanima me ali lahko prides z srednje gradbene na arhitekturo ali se je bolje odločiti za gimnazijo, saj vem da se zadnje časa veliko fakultet spreminja v to da bodo sprejele samo se opravljene splosne mature.

lp.

New Report

Close