Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva kalorije in nosečnost

kalorije in nosečnost

Pozdravljeni, zanima me vaše mnenje.

Že od 8 tedna imam gestacijski diabetes, ki ga dobro obvladujem z dieto, zdaj sem v 26 tednu.

Tu se pa začne moj problem, namreč že od začetka si vstavljam vse kar pojem v aplikacijo, da malo bolj vem kje sem kalorično s hrano, predvsem s hidrati, ker sem imela na začetku težave s ketoni.

Zdaj pa opažam, da s težavo pridem do 1600 kalorij na dan.. Ker je vsa ta zdrava hrana volumensko res obsežna, pa imam po 6 obrokov na dan, je problem ker sem zvečer tak sita, da se mi zdi da mi bo želodec počil.

Do zdaj sem se zredila ravno za 3 kg in ko sem povedala ginek. za moj problem da s težavo pridem do 1600 kcal se je začela zgražat kaj se grem, da bo otrok nehal rast zaradi mene in da sem neodgovorna….. ampak kaj naj če dejansko več ne morem jest, pač dejansko mi fizično ne znese.

V glavnem moje vprašanje. Glede na to da sem velika 160 cm, tehtam 55 kg zdaj (prej 52), koliko je to res da mora nosečnica pojest npr. v drugem trimesečju 1800 kcal oz. zdaj prehajam v tretje trimesčje 2200 kcal?

Vseeno razmišljam, da itak iste kalorije ne morejo biti za vsa telesa, itak tudi je tu faktor gibanje itd….

Malo me je napsihiralo vse skupaj in se res sekiram. Plod je v 26 tednu težak (fantek) 919 g, mi je druga gin. (ki jo je nadomeščala), rekla da super raste, pa da naj res pazim pri sladkorni zdaj da jo obvladujem, da plod ne bo prevelik.. 🙂 Pa tudi zato, ker imam povišano tveganje za preeklampsijo (terapija z aspirinom).

Najlepša hvala za vaše mnenje in lp.

 

Spoštovani,

zaradi vnesenih kalorij se nikar ne vznemirjajte. Važno je, da imate normalne vrednosti krvnega sladkorja. Plod je po zaslugi “placentarnega laktogena”, ki ga izloča posteljica preskrbljen tudi če bi vi celo hujšali. Skratka, pomembno je, da plod nima preveliko ponudbo, premajhno pa bo preprečil vaš PL.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close