Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Zdravila in zakonodaja – Arhiv Kakšno vlogo ima natrijev lavrilsulfat v Detralexu?

Kakšno vlogo ima natrijev lavrilsulfat v Detralexu?

Zanima me, kakšno vlogo ima natrijev lavrilsulfat v Detralexu, ki ga uživa moja mama zaradi žil? Bral sem namreč, da je natrijev lavrilsulfat zelo strupen, je pa vsebovan v Detralexu.

Pozdravljeni!
Natrijev laurilsulfat se uporablja pri izdelavi trdnih zdravilnih oblik (tablet) z namenom pospeševanja sproščanja zdravilne učinkovine iz ogrodja same tablete, od katerega je odvisna biološka uporabnost zdravila.
Uporablja se kot anionska površinsko aktivna snov, je emulgator O/V (olja v vodi), uporablja se tudi kot drsilo pri tabletah in kapsulah in sredstvo za močenje (izboljšanje topnosti).
Res pa je, da so znana opozorila o škodljivosti te kemikalije. Uporablja se tudi v šamponih in zobnih pastah in je sestavina detergentov. Vse te izdelke pa dnevno uporabljamo in verjetno je vnos natrijevega laurilsulfata na ta način večji.
Po drugi strani pa lahko najdemo laurilsulfat v Seznamu dodatkov, kjer je označen z oznako “E 487” kot emulgator/stabilizator/gostilo. Označen je z oznako “i” v krogcu z razlago, da za ta dodatek ni podatkov.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close