Kaksna je verjetnost splava?
Draga sonček!
Rekla ti bom ne obremenjuj se s tem, čeprav vem, da je to oguljena fraza, ki jo tudi jaz nisem upoštevala. Zavedaj se, da ne glede na statistiko, si ti lahko tista, ki jo to doleti. Tudi jaz sem prvič splavila. Bila sem čustveno na tleh. Pomagalo mi je le to, da sem se prepričevala, da je bolje tako, je bilo že nekaj hudo narobe.
Če se ti bo to zgodilo, zavedaj se le to, da nisi edina. Moraš pa čimbolj gledati pozitivno! Splav je za vsakega starša grozna zadeva. Nekateri prebolijo hitro, drugi pa počasneje.
Mislim, pa, da je huje kot splav, kasnejša smrt otroka. Najhujše za žensko je, da mora roditi mrtvega otroka.
Nočem te nič strašiti, ampak na lastnih izkušnjah ti povem, da sem se sama pomirila šele po porodu, ko se mi je rodil živ in zdrav otrok. Ves čas nosečnosti pa te grize. Tudi sedaj, ko sem drugič noseča me skoz po malem žre!
Lep dan!
poli
Ne glede na to za katero nosečnost gre, vedno obstaja tudi nevarnost splava, ne pa v takšnih številkah kot jih omenjaš.
Če pač pride do nepravilne združitve celic, se lahko pojavi splav ali kakšna druga anomalija, ampak to ne glede na tvojo ali moževo preteklost (dedovanje, ipd),…
Koliko si pa noseča in zakaj te toliko skrbi?
Uživaj v nosečnosti in ne misli na slabe reči, saj jih s pretiranim obremenjevanjem kar kličeš nase (to so besede moje kolegice psihoanalitičarke).
Želim ti obilo sreče in zadovoljstva!
tudi jaz sem se v prvi nosečnosti sprva neprestano bala splava, pa so me kolegice mirile, da naj samo pozitivno mislim, da bo vse ok. če pa do splava pride, je pa že bolje tako, saj je bilo očitno nekaj zelo narobe.
Torej: SAMO POZITIVNE MISLI. Veseli se, da lahko zanosiš in da imaš več šans, da donosiš kot splaviš. Kot je rekla Vanja: s pozotovnimi mislimi vlešeč nase pozitivno, z negativnimi negativno.
Čau Slonček!
Jaz sem nosečka v drugo, pa me je tudi strah, da bi kaj narobe šlo. Ampak se strinjam s *po*li*, da je sigurno še huje, če rodiš mrtvega otroka, ali če ti umre npr. pri dveh letih kot je moji tašči. Katastrofa!!!
Sem pa nekje prebrala, da so delali raziskave, da je manjša možnost spontanega splava pri nosečkah, ki jim je močno slabo, kot pri tistih, ki jim ni. Če pa je to larifari, presodite same!
Lep pozdrav!
Slonček, ne mislit na to, razmišljaj pozitivno. Žal se je pri meni pred leti prva nosečnost tudi končala s splavom v 6. tednu in je bila moja tolažba le ta, da nisem edina.
Sedaj sem drugič noseča, splava me je bilo zelo strah, sploh ker imam za sabo eno takšno izkušnjo. Ampak sem se zamotila in mala pikica v meni se še kako drži in raste.
Hvala za spodbudo, čeprav ko takole preberem vaše poste, se mi zdi, da je skoraj vsaka imela kako slabo izkušnjo.
Sej drgač ne razmišlajm tako negativno, no… Ker kam pa pridemo…
Ok, verjetnost, da ti ne uspe zanosit v prvo je tolk pa tolk (pa nama je vseeno ratal), verjetnost, da imam splav je spet tolk pa tolk (pa upam, da bomo to statistiko tudi skoz dali brez in bo vse ok)…
In, če pol tko gledaš je celo življenje ena statistika in enkrat boš verjetn tudi na kakšno mino padu… a ne, tko pač je…
In pol se lahko cel življenje vnaprej sekiras, a ne… in to se jasno NE SPLAČA…. Ker mogoče se ti pa vseeno nikoli nič slabega ne zgodi in si celo življenje stran vrgu, ker si se skoz sekiru…
Joj, joj, tole sem pa zafilozofirala…..
Verjetnost za splav je odvisno od trajanja nosecnosti (ne pa za katero nosecnost gre), po tretjem mesecu je ze zelo majhna (za detajle in tocne stevilke poglej na iskalnik v forumu Ginekologija in porodnistvo).
Splavi v zgodnji nosecnosti so pa zal pogosti in menda ga ima skoraj vsaka zenska vsaj enkrat (tudi jaz …). Vpliva na to pa zal nimamo, zato se o tem ne splaca razmisljati (kdo to zmore?) – jasno pa nas v vsaki nosecnosti skrbi – vsaj po malem.
Se pa takole z otroki zacnejo skrbi, najprej v nosecnosti, potem ce dovolj jedo, pa ce so bolni, smo starsi spet cisto prec (no, vsaj jaz sem …). In tako lepo do konca zivljenja nas bo vedno po malem skrbelo …
(zdaj razumem mamo, kaj mi je hotela povedati 🙂 )
Ampak v zameno dobimo toliko, da so vse skrbi in tveganja miljonkrat poplacana … zivljenje je pac lepo, ampak tvegano …
Lp
Alenka