Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Arhiv – Alternativa in zdravo življenje Kakšen način sprostitve (joga, meditacija, dihalne vaje…)

Kakšen način sprostitve (joga, meditacija, dihalne vaje…)

Pozdravljeni,
zdi se mi, da sem preveč časa napeta, živčna, zategnjena, nenehno v stresu, diham plitko… Rada bi našla način za sprostitev, umiritev…
Kaj predlagate oz. kakšne so vaše izkušnje? Joga, kakšne dihalne vaje, meditacija…?
Se da kaj od tega obiskovat tudi sedaj poleti?
Hvala!

Premalo vem o vas, da bi vam lahko svetoval. Leta, lokacija bivanja, eventualne psiho somatske težave itd. Pri na izvajamo vadbo joge vse poletje, vendar bi zelo koristil pogovor pred odločitvijo. Lahko mi pišete na [email protected].

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Meni za sprostitev pomagata dve zadevi: 5 tibetanskih vaj in tehnika po učenju xxxxxxxx xxxxxx-.

V poplavi tehnik, ki jih nudijo profesionalci, alternativci, učitelji davnih tehnik in novodobni “mesije”, so so več ali manj vse podobne in izhajajo ali iz jogijske tenike oz. ene od jogijskih tehnik ali tradicionalne Kitajske. Težko je priporočati katero koli, ker delujejo zelo individualno. Najboljša pa je tista, ki deluje…..

Tu vas moram popraviti, Igor. Tehnika, ki sem jo zgoraj omenila na drugem mestu, ne deluje na enakih principih kot joga in recimo tai chi. Odlično pa lahko dopolnjuje tehnike z vzhoda.

Pa res mislite, da tehnike iz vzhoda, po 6 in več tisičletjih obstoja v visoko kultiviranem kulturnem okolju ( za razliko od globoko primitivnega novodobnega zahodnega, nekulturnega okolja, ki že tisočletja ne prinaša drugega, kot vojne, grabežljivost, duhovni nemir, religiozno razdvojenost, lakoto, kugo, popolno zmedo vrednot……. ), potrebuje vaše dopolnitve, ali je to le vaša marketinška zvijača za zavzemanje nove tržne niše ????. Kdaj ste nazadnje videli čemernega vzhodnjaka in kdaj ste nazadnje videli prijaznega in nasmejanega zahodnjaka????

Ni nujno, da je vse, kar prihaja z vzhoda, dobro in, da je vse, kar prihaja iz zahoda, slabo, saj sedanjost ustvarjajo ljudje. Pa vendar je med iskanjem poti k sebi in iskanjem izhoda iz sebe, tako velika razlika, da za dodajanje dopolnil res nismo kompetentni……

Tehniki se dopolnjujeta. Druga je pretežno sedeča in se sprejema zdravilne tokove, telo pa potrebuje tudi nekaj dinamičnega oz. nekaj, kar krepi mišičje, kite, kosti, ohranja gibčnost, ravnovesje telesa s pravim dihanjem,… Ne vem, kje bi bila tu marketinška zvijača, saj ste ime druge tehnike tako ali tako izbrisali, poleg tega pa za to tehniko uporabniku ni treba plačevati ničesar, če ne želi (z njo se ukvarjajo ljudje v neprofitnem humanitarnem društvu). Jaz zase vem, da nisem nikoli plačala ničesar. To je bil sploh glavni razlog, da sem se začela ukvarjati s tema dvema tehnikama, ker sem absolutno proti tarifam in služenju z duhovnimi znanji. Recimo z jogo sem prenehala ravno zaradi tega, ker društva na veliko pobirajo denar od članov in se je nekdo, ki nima denarja ali ne želi plačati, težko nauči sam. Res škoda, ker je zelo dobra tehnika.

Bistvo mojega posta pa je predvsem v tem, da nismo zahodnjaki kot Indijci ali Kitajci, ki so že od majhnega navsezgodaj navajeni izvajati recimo jogo ali tai chi. Ki imajo to ‘v krvi’ in ki se verjetno že v zibelki naučijo pravilnega spopadanja s stresom. Zahodnjaki hočemo instant rezultate, zato je po mojih izkušnjah pametno izvajati kombinacijo zahodnih in vzhodnih tehnik, kar hitreje prinese pričakovano.

‘Naj bo Luč, Ljubezen in Radost, ne materializem’!

Ni moj namen ustvariti še eno podričje, kjer bo vsak berač hvalil svojo malhko in subjektiviziral metode in tehnike sproščanja in tudi namen tega foruma to ni. Vendar potrebujemo jasen zaključek.

Sodobna medicina temelji na znansvenih dognanjih, torej na metodah in tehnikah, katerih učinkovitost je, po letih raziskav, potrjena z znanstveno metodo, ki jo imenujemo tudi “dvojna slepa metoda”. Na ta način lahko posamezne tehnike, doktrine, metode, pripravki in pripomočki dokaj hitro pridejo v uporabo in služijo človeku. Tadicionalne tehnike in metode temeljijo na empiričnih spoznanjih, ki so mnogokrat daleč od znanstvenih. To sta dva principa, na osnovi katerih jlahko zagovarjamo določeno tehniko, metodo, pripravek ali pripomoček. Na kateri od obeh metod temelji vaša tehnika? Tisočletja empiričnih spoznanj ali znanstvena metoda???

Pa še vedno bom trdil, da je metoda, ki nas sprošča individualne in ni splošne narave, ne glede na to, od kod izhaja. Vaše instant rezultate pa prinese samo Xanax! Še enkrat: NAJBOLJŠA JE TISTA METODA, KI DELUJE!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close