Kako ven iz začaranega kroga?
Pozdravljeni!
Imam problem ki ne vem kako ga rešiti, mogoče ima (ali je imel) je kdo podobno pa bi mi mogoče znal svetovati. Težava je v tem, da me ko nekaj gledam ali berem, me nenadoma spreleti oz. obšine nek dogodek ki se mi je zgodil pred časom (daljše ali krajše časovno obdobje). In vedno je to negativno (lahko tudi samo misel). In to potem premlevam in razmišljam o tem tako dolgo, da se me utrujena od vsega napora. Ker sem po naravi zelo občutljiva in me vsaka za nekatere malenkost čustveno potre, jaz to zopet čustveno podoživljam ko takrat, ko se je to zgodilo. Vendar nikoli ne pridem stvari do konca zakaj se tako reagirala in čustveno kot da me je vrlo iz tira (veliko stvari me vrže iz tira precej lahkotno opažam). Lahko so to čisto neke neumnosti iz otroških dni ali kakšna neumnost ki sem jo naredila ali izustila v službi, partnerstvu.. Potem se nikakor ne morem nazaj skoncentrirati ali da bi pozabila na to pa potem nadaljevala s čimerkoli sem že bila zaposlena.
Kako bi to lahko premagala? Res me pošten utruja da kar naenkrat iz dobrega počutja in ko se imam lepo, neka stvar skoči v spomin in misel in takoj spremenim razpoloženje in premlevam. Opazila sem tudi, da se ne znam več sprostiti. Vedno sem napeta in se mi nekam mudi, sem pod stresom. Da pa nisem najboljša v komunikaciji mi je pa jasno že od nekdaj, ker sem bila vedno bolj tiha, zadržana in nimam nekega besednega zaklada in teme, da bi se lahko recimo z dveh stavkov razvila neka debata. Sloh če je prisotnih več ljudi in imam ves čas v mislih le kaj si misli ‘ta in ta’ sedaj o meni in če bom kaj rekla, le kaj si bodo sedaj mislili.
Hvala za pomoč
Živjo kukavica-kuka,
če te prav razumem, se čisto preveč obremenjuješ z negativnimi preteklimi dogodki, na katere nimaš nobenega vpliva.
Po moje ne bo šlo brez tega, da vsakič, ko te neka situacija potegne v razmišljanje o negativnih preteklih dogodkih, usmeriš vso svojo energijo v to, da prenehaš razmišljati o teh negativnih dogodkih in se maksimalno potrudiš v misli priklicati nekaj lepega.
Srečno!
Hvala Nivea, to poskušam ampak je takoo zelo težko. Ker se začnejo misli kar prepletati. In če že eno nekako preženem, se takoj pojavi druga.
Hruškica.. saj imam dneve ki so res super, ampak jih j vedno manj. Da bi bila oblika depresije. Ufff.. meni je ta beseda slišati tako grooozna. Kaj pa kakšna druga metoda za preganjanje teh neg. misli? Nebi ravno rada jemala kemije in si zastrupljala telesa stranski učinki pa ne vem kakšni so.
Se priporočam če še ima kdo kakšen nasvet.
Mislim, da imaš težave z občutki krivde. Si bila pogosto obsojana ter ponižana. Zaradi tega je v tebi strah, da boš spet kaj takega naredila, zaradi česar se boš obsojala. Posledično si pod nenehnim stresom in v strahu kaj bodo drugi rekli, zato se raje umakneš v svoj svet.
Čeprav je razlog v preteklosti, je tvoj odziv tisti, ki te drži v tem začaranem krogu in te znova in znova potre.
Tega se rešiš s svojo zavestno voljo in s tem, da preglasiš negativne misli. Samo od tvoje volje je odvisno v kaj boš verjela in kakšne misli bodo krojile tvoje počutje in življenje.
Delaj na svoj samozavesti, samopodobi. Nauči se gledati na stvari tudi iz pozitivne plati.
Ste kar ugotovili in sem se malo zamislila nad besedami vseh odgovorov tukaj. Res se nonstop srečujem z občutki krivde tudi takrat, ko nimam niti približno jaz s tem. Da ne omenjam svoje intuicije (če ji sploh lahka tako rečem) je velikokrat napačna. Zdi se mi kot da me hoče vsakdo prinesti okoli. Tako bližnje osebe kot tiste ki jih na videz poznam. Vedno me neki občutki spremljajo večinoma so to negativni in napačni po besedah ostalih kolikor uspem izvedeti od dotičnih oseb.
Depresija to ne more biti, seveda pa pride kakšen dan ali nekaj dni zapored da se počutim ničvredna, mlahava, rahlo tudi panična ampak nič večjega.
Kaj lahko naredim, da ne bom tako čustveno vpletena v vsako malenkost? Samozavest je pa seveda obupna kar se verjetno že vidi iz posta. Socialo življenje je zelo slabo, ker sem nekomunikativna oseba in velikokrat nerazumljena zato sem velikokrat tiho in raje sodelujem kot poslušalec. Si pa želim to zelo spremeniti že zaradi tega, da bom lahko dobila službo, ko jo kot večina zelo zagreto iščem. Prosim lepo za pomoč oz. nasvet, kako to odpraviti
Da še dodam nekaj kar me še razžira. Ne morem iz sebe. Ves čas se mi dogaja, da me želi vsakdo kontrolirati, izkoristiti in potem zavreči kot smet. Ne mislim v partnerstvu ampak z osebami, ki jih poznaš tako bolj na distanci. To se mi je dogajalo v službi in šoli. Kamorkoli sem šla in se mi je vedno enako dogajalo. Enak način odnosov, smejanje za hrbtom, vedno izvedela stvari zadnja. Z nikomer nisem imela trdnih stikov, kot da se me vsi izogibajo. Vem da sem tiho in se prilagajam še preveč vedno odkrita in pomagam. Zakaj ljudje to izkoristijo na tako grd način in ne pomislijo kako se druga oseba počuti? Sita se že vsega in ljudi okoli sebe, ki samo jemljejo, dajejo pa nič, celo na nek način zavržejo…
Imaš vzorce iz otroštva. In stvari, ki so se ti zgodile, nisi predelala, šla preko njih. Nekatere stvari ostanejo tudi, ko jih človek potisne v podzavest in se jih potem zavedno morda sploh ne spomni več, ga pa stresejo kakšni kasnejši dogodki in mu ob tem potem ni jasno, zakaj je nečemu tako.
Sama sem bila tudi občutljivček, sem še kdaj, ampak, nauči se sebe vprašati, kaj imaš ti z neko situacijo in zakaj bi te sedaj potrlo nekaj, pri čemer nimaš nič zraven. Mene recimo vedno potre, ko ljudje slabo ravnajo s šibkejšimi členi, npr. otrok ali žival. Me stisne, ampak je to zame le tisti del, da me spomne, da je treba ljudi ozavestiti in če je možnost, ne dopuščati takšno ravnanje, kjer imaš možnost posredovanja.
Če se pa zgodi, da me kakšna stvar, ki se ne tiče posredno mene, nekako “prizadane”, se vedno vprašam, s čem je to povezano z menoj pri nečem. Ker obstaja možnost, da sem imela kakšno podobno situacijo. Ena takšnih stvari je smrt ljudi, ki sem jih imela neizmerno rada, ki jih verjetno nikdar do konca ne bom predelala ali se sprijaznila. In pač ni narobe čisto nič, dokler to ne vpliva na tvoje sedanje življenje.
Potrebuješ avtogeni trening, samodisciplino, kjer si boš povedala, da razrešiš pretekle stvari in da si boš dopovedala, da nisi kriva za dogodke, ki se dogajajo. In da bo na svetu vedno nekaj, kar se ti bo zdelo nepravično in tudi to, da se bi to zgodilo tudi brez tvojega vpliva. Čemu boš dala prednost, je pa tvoja nadaljna zavestna odločitev.