Najdi forum

kako vem?

Pozdravljene!

Imam 2 meseca staro hčerko, ki lepo napreduje (5400g, 58cm).Zanima me kako vem ali je poskok v rasti.Že od začetka se dojiva na 2 uri, ponoči in podnevi, razen redkih izjem.Na začetku sva se dojili na vsaki strani po 10 min, že en mesec pa samo na eni dojki po 4-5 min (sama se odstavi), spet izjemoma nekajkrat 10 min.Če sem jo pristavila še na drugo dojko, je pri podiranju kupčka izbljuvala precej mleka, tako se dojimo samo na eni dojki pri enem podoju.Še to, kaka enkrat na teden.Ali je to mogoče razlog za kratko in pogosto dojenje?
Že v naprej se vsem zahvaljujem za odgovore!

Lp

Draga Luna,
najpomembnejši podatek je ta, da vaša hčerka lepo napreduje. Če kaka enkrat tedensko, je dober znak, da je količina blata takrat velika. Popolnoma možno je, da poskokov v rasti tudi ne opazimo, še posebej, kadar otroka dojimo na njegovo željo, kar je – pogosto.

Pravimo, da ima dojenček poskok v rasti takrat, ko nenadoma poveča količino podojev. Najbolj očitno opazijo to dejstvo mamice tistih otrok, ki so se prej dojili na daljše intervale (npr 3-4 ure) in mamice tistih otrok, ki so že prespali celo noč in se sedaj zbujajo. Če pa se dojenček doji zelo pogosto, pa tega včasih tudi ne opazimo.

Dobro je, da dojite na eni dojki, na eno podoj, tako zagotovite, da deklica dobi dovolj zadnjega mleka in manj poliva. No, tudi to ste že sami ugotovili.

Razlogov za kratko in pogosto dojenje je lahko več. Nekateri odrasli ljudje jemo večkrat po malem in pijemo, kadar nas zažeja, nekateri jedo 3x dnevno in pijejo ob obrokih. Ljudje smo različni, tudi otroci so takšni, mar ne? Poleg tega je popolnoma normalno, da se majhen dojenček doji pogosto, saj imajo majhni dojenčki majhne želodčke. Materino mleko je lažje prebavljivo, kar sicer na prvi pogled lahko izpade kot velik minus. Toda temu ni tako. Tako je narava odlično poskrbela, da se želodček in črevesje praznita najhitreje in s tem je možnost črevesnih infekcij in alergijskih reakcij močno zmanjšana. To pa je velik plus, kajne?

Nekateri dojenčki se dojijo kratek čas zaradi prevelike stimulacije v okolici (žarka svetloba, hrup, dogajanje, zanimivi starejši sorojenci, TV,….), takrat pomaga nekajdnevno »gnezdenje«.

Pa še takšna, močno poenostavljena računica:
10 podojev na dan po 100ml = 1 liter
5 podojev na dan po 200ml = 1 liter

Nenazadnje pa tudi to – no, pa saj to že veste – dojenje ni samo hranjenje.

Luna, dokler je vse v redu, otrok zdrav in lepo napreduje, ne skrbite. Če pa bodo težave, pa hitro na telefon in pokličite, prav?

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Na začetku bi se vam rada zahvalila za Vaš odgovor.Najbolj zaskrbljena sem zaradi nekaterih izjav medicinskih sester na pediatrični kliniki v Lj..Ko je bila hčerkica stara en mesec smo zaradi suma na alergijo ostale 4 dni v bolnici.Tam smo se morale tehtati pred in po vsakem podoju.Povprečno je spila od 60-90 ml na vsaki dve uri.To je bilo po mnenju nekaterih sester premalo, in dojenje prepogosto.Njihova teorija je da bi morala že jesti na tri ure ali celo več , najmanj 120ml.Ravno tako so imele pripombe glede “mucanja”.Po prvem dnevu so me začele pripravljati na to, da bomo začeli z dodatki, in če ne bi bil očka večino dneva z nama bi se verjetno vdala.Bolj ko sem se prepričevala, da je vsak otrok zgodba zase, bolj sem jim verjela.Očka je vedel kako zelo si želim čim dlje dojiti,in da je to najboljše za najino hčerkico, zato mi je bil v zelo veliko podporo in je kar kakšno povedal sestram.Na prvem pregledu pri pediatrinji pri enem mescu se ji je teža dvignila za 1120g, pri dveh mescih pa za 950g.Očitno je, da jemo dovolj.Mislim da bi morali v bolnicah kjer so mamice, ki dojijo malo bolj poskrbeti za znanje nekaterih sester, kar se tiče dojenja.Pričakuješ, da ti bodo v oporo in ti pomagale, te pa “zabijejo v čisti poden”.Da ne bo pomote, ne mislim da so vse sestre brez ustreznega znanja glede dojenja, jaz imam pač zelo slabo izkušnjo.
Glede na to, da ste pomagali že veliko mamicam,in da ste polni znanja sem se obrnila ravno na vas.HVALA!!!
Imam pa še eno vprašanje.Kakšno je vaše mnenje glede kapljic oz. čajem proti krčem?In kakšen način pri premagovanju krčev priporočate vi?

Lp

Na začetku bi se vam rada zahvalila za Vaš odgovor.Najbolj zaskrbljena sem zaradi nekaterih izjav medicinskih sester na pediatrični kliniki v Lj..Ko je bila hčerkica stara en mesec smo zaradi suma na alergijo ostale 4 dni v bolnici.Tam smo se morale tehtati pred in po vsakem podoju.Povprečno je spila od 60-90 ml na vsaki dve uri.To je bilo po mnenju nekaterih sester premalo, in dojenje prepogosto.Njihova teorija je da bi morala že jesti na tri ure ali celo več , najmanj 120ml.Ravno tako so imele pripombe glede “mucanja”.Po prvem dnevu so me začele pripravljati na to, da bomo začeli z dodatki, in če ne bi bil očka večino dneva z nama bi se verjetno vdala.Bolj ko sem se prepričevala, da je vsak otrok zgodba zase, bolj sem jim verjela.Očka je vedel kako zelo si želim čim dlje dojiti,in da je to najboljše za najino hčerkico, zato mi je bil v zelo veliko podporo in je kar kakšno povedal sestram.Na prvem pregledu pri pediatrinji pri enem mescu se ji je teža dvignila za 1120g, pri dveh mescih pa za 950g.Očitno je, da jemo dovolj.Mislim da bi morali v bolnicah kjer so mamice, ki dojijo malo bolj poskrbeti za znanje nekaterih sester, kar se tiče dojenja.Pričakuješ, da ti bodo v oporo in ti pomagale, te pa “zabijejo v čisti poden”.Da ne bo pomote, ne mislim da so vse sestre brez ustreznega znanja glede dojenja, jaz imam pač zelo slabo izkušnjo.
Glede na to, da ste pomagali že veliko mamicam,in da ste polni znanja sem se obrnila ravno na vas.HVALA!!!
Imam pa še eno vprašanje.Kakšno je vaše mnenje glede kapljic oz. čajem proti krčem?In kakšen način pri premagovanju krčev priporočate vi?

Lp

Moje mnenje o kolikah lahko preberete tukaj:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close