Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice Kako vam rastejo melone in lubenice?

Kako vam rastejo melone in lubenice?

ri nas imamo kar nekaj že kar velikih lubenic. Zadnjič sem eno za štos prerezala in je bila čisto bela po sredini. Tudi peške so bile bele. Imela je pa sigurno že 3 kg, če ne več. Melone so tudi že kar velike, vendar so temno zelene in trde in predvideva, da niti slučajno še niso niti malo zrele.

Lubenice so črtaste in take kot jih vidimo pri Šipcih, melone os pa temno zelene in malo hrapave. Sploh nič podobne tistim, ki jih prodajajo.

Kaj pa pri vas?

Jaz imam nekaj zares debelih plodov melon sorte “medena rosa”.. Rastline skoraj dnevno obrgujem, pa nenehno odganjajo nove poganjke in cvetijo.. Nekaj plodov je se cisto drobnih in ne verjamem, da bodo dozoreli.. Sicer, pa kdo ve, lahko se vrocina zavlece dalec v september..

Mislim, da moras imeti malenkost vec potrpljenja.. Gre za rastline, ki so prej rasle izkljucno na jugu ali v rastlinjakih.. S klimatskimi spremembami v ugodnih razmerah lahko uspejo pri nas.. Ni zadosti ustrezna barva, mora se ustvarit tudi sladkor v njih.. Vsekakor ti bodo po opisu sodec lubenice kmalu uspele, ce jih bos le pustila dozoreti, hehe…. SRECNO!

Meni so melone že vse dozorele. Ne vem, katero sorto sem imela, ampak niso bile pretirano okusne. Lani sem imela lubenice, te pa so bile božanske.

Mi smo včeraj povečerjali lubenico od prijateljice. Naše so se žal pričele sušiti kakšen mesec po tem ko smo jih posadili (že drugo leto zapored).
Ampak smo pa imeli dobro večerjo včeraj, okusa s kupljenimi se ne da primerjat.

Spoštovani !
Lubenice so zrele takrat, ko je tisti ist ob vreži na mestu, kjer se buča drži vreže suh.
Melone so zrele ko ob drobnem pritisku tik ob osnovi buče popusti in se odlomi.
Pri nas so lubenice zrele že 10 dni in so težke med 6 in 10 kg.
S trkanjem na bučo ugotovite le čvrstost in ne zrelost. Top zvok naznanja kakšasto notranjot, zamolkel zvok pa gumijasto bučo, ki je bila prekmalu odtrgana, medlo top zvok pa bučo, ki je počena in davno prezrela.
Najboljše lubenice so sorte Jade. Včasih so dobre tudi tiste, ki so podolgovate.
Najboljše melone so tiste z zelenim mesom, včasih so zelo okusne tiste z belim, tiste z rudečum pa so preosladne.
Zalijajte dokler buča raste, nato z zalivanjem ne pretiravajte, ker ne bo sladkosti.
Vedno jih sadite na črno folijo, da imajo “noge” na toplem.

Dober tek.

Ali so to semena ali sadike? Hvala

New Report

Close