kako uvajati nazaj kravje mleko
po 5 mesecih diete brez KM so ponovni testi pokazali, da 15 mesečnica nima alergije na KM. v tem času je pridno pila pregomin, zdaj pa moram postopoma uvajati navadno mleko. v tem tednu je probala že vse, od masla, smetane, kruha z mlekom, sira… – reakcij ni, a ne vem, kako pa z samim mlekom, lahko dam kar alpsko, ali naj prej raje dam kakšno prilagojeno mleko in koliko časa?
hvala in lp,
timi
uvajaš tako kot vsako drugo novo hrano. prej si dajala novo hrano napr. jabolko, 3 dni zapored + hrano ki jo je uživala do tedaj. sedaj delaš isto z mlekom in ne mešaj jogurtov, skut, mleka, sira. le eno po eno. pa jaz bi zaradi varnosti pri svoji, uvajala cel teden, saj nima kaj izgubiti, do sedaj je izgubila že več kot 6 let, kaj pa je tu 1 teden.
V informacijo vsem, ki boste ponovno uvajali mleko potem ko malček preraste alergijo na KML: UVAJANJE MORA POTEKATI V BOLNIŠNICI!!! Kljub negativnim testom so namreč pri mleku možne hude reakcije – zatekanje, oteženo dihanje… Tako so vsaj nam rekli v bolnišnici, kjer smo bili na uvajanju mleka. V naši sobi v bolnišnici je mleko dobival tudi en fantek, ki je dobil kar hudo reakcijo in takoj zdravila! Sicer pa vsem želim, da alergije čim prej minejo! LP
nisem prepričana, preveri pri adaptiranem če niso not kaki korzenvansi ipd., na kar bi lahko reagirala.
glede na to kako se izvaja provokacija, je bolje da daš čisto mleko, samo ne sili je da ne bo dobila odpora. morda ji okus ne bo všeč, potem pa bo bruhala in boš mislila da je alergija (govorim iz svojih izkušenj, ker mi mleko smrdi že od otroštva in če sem ga spila le požirek sem bruhala, pa nisem imela alergije kot moja hči, preprosto ne maram ga).
pri provokaciji smo mi dajali mleko po ml., do reakcije. poskusi tako, malo po malo, da se navadi okusa.
glede jogurtov se priporoča da daješ navadnega in sama dodaš sadje, ter tako narediš sadni jogurt. ne vem natančno zakaj, vendar sem taka navodila dobila pri uvajanju goste hrane, samo da do jogurta niti nismo prišli.
ne vem sicer zakaj so ti tako rekli, mi smo izvajali provokacijo pri 1,5 letu in pri 5 letu starosti. obakrat v bolnišnici, pod nadzorom, z nastavljenim i.v. kanalom oz. t.i. metulčkom. res pa je da so se za provokacijo odločili kljub pozitivnim testom, vendar zaradi starosti otroka in netipičnih reakcij niso bili prepričani ali je alergija v izvenevanju ali še ostaja na isti točki. provokacija pa je bila neuspešna zaradi reakcije.
timea pa ne piše o provokaciji temveč o ponovnem uvajanju mleka v prehrano zaradi izzvenele alergije, kar so ji že potrdili. in prerpičana sem da se ni na svojo roko odločila za uvajanje mleka temveč po priporočilih zdravnikov.
ja, tako so mi rekli na gastroenterološki, samo nisem si dobro zapomnila ali adaptirano ali direkt kravje.
drugače mi nismo nikoli imeli nobene reakcije na mleko, igeji so bili pri 10h mesecih (prvo testiranje) 0,39 in vedno sem trdila, da moj otrok ni alergičen na KM, ampak da so testi bili lažno pozitivni (itak mejno pozitivni), pa smo vseeno 5 mesecev pili pregomin, ko so testi bili negativni.