Kako taščo naučiti higiene
Podzrav!
Tole pišem hudo besna, ker sem se ravno skregala. Že najmanj tri leta trobim tašči, naj pazi na higieno – po njenem se je treba umit dvakrat na teden in pes (bernski planšar) je lahko kjerkoli, kadarkoli in kakršenkoli v hiši (kuhinja, spalnica, dnevna … v kuhinji ga celo hranijo). Ker bova počasi dobila dojenčka jaz penim tristo na uro, ker živali in svinjarije ne prenesem, saj bi rada imela čistočo in svežino v domu (tako kot sem imela pri starših) ne pa te svinjarije v vsakem kotu (teh 400 kvadratov drgnem ko nora in ne vprašajte, kako se počutim pol …). TEŽAVA je v tem, ker pri vsakem pogovoru o tem začne jokat, pa se kujat, pa se nekaj dobro in fino delat in pol zatoži vse svojemu sinu, mojemu fantu, ki jo pri tem brani, češ da je stara in bolna, naj ima kar hoče, jaz pa dobivam ošpice, kugo, jetiko, pljučnico in še kaj …
Povrhu me izsiljujejo z ubojem psa, ker bo baje preveč žalosten, ko ne bo mogel not (????!!!!!) in že letijo name nadimki “morilka živali” ipd.
Haloooo, jaz psa hranim, ga postopoma navajam da bo v kleti, kjer sem mu uredila ležišče in lepo ščiščeno posodo za hrano in vodo (v kleti zato, ker je tam poleti hlad, pozimi pa ne tako mrzlo in suho), se igram z njim, ga božam, peljem na sprehod, skratka, ne da ga ne bi imela rada, pač ne spada v hišo in pika.
Največje sranje (se op.) pa je, da psa vztrajno kliče nazaj v hišo, ko ga jaz že dobesedno zvečer spravim spat v kleti (zjutraj ga vedno najdem v kuhinji), ali pa med časom, ko sem v službi (pes je notri, ga najdem skupaj s ciničnim nasmeškom moje tašče v spalnici kot pridem domov).
Meni se vse skupaj resnično gabi, včasih hodim po hiši z zamašenim nosom, ker ga ne morem gledati in ne vohati, lahko pa si tudi predstavljate tla (po njihovem je čiščenje psa, mučenje živali in mu tačk sploh ne pustijo sčistit).
Povejte mi, kako naj to rešim? In da ne bo kdo narobe razumel, nisem sovražnik psov, tega imam zelo rada, ampak NIKAKOR pa ne more biti v stanovanju!
Kako naučiti taščo redenga umivanja je pa druga pesem, ki je ne znam odpeti …
Hvala!
Pozdravljeni
Sicer niste izrecno napisali, a sklepam da živita skupaj s taščo v njeni (njihovi) hiši. Če je tako, potem je pač tašča tista, ki določa pravila. Ampak saj v bistvu to sploh ni tako zelo pomembno. Vi namreč nimate težav s taščo, ampak imate težave z njenim sinom – vašim partnerjem. Vi (žal ali na srečo) nimate kaj učiti taščo niti ji ne morete postavljati pravil. Vaš partner mora urediti odnose in probleme s taščo-mamo, to je izključno njegova naloga. On je tisti, ki mora potegniti jasno mejo med svojo novo in staro družino. On je tisti, ki vam mora pomagati, da boste prišli do doma, ki se vam ne bo gabil. Zato se nehajte kregat in zaletavat v taščo, ampak se raje pogovorite s partnerjem. Kljub vašemu besu in gnusu poskusite biti umirjeni, govorite o sebi, o tem, kako vam je. Jasno povejte, kaj pričakujete, vendar pa pri tem upoštevajte, da ima tašča v svoji hiši pravico, da živi po svoje. Če vama s partnerjem kaj ni všeč in se ne moreta dogovoriti z njo, se lahko samo odselita. Če je vaš (vajin) problem res samo taščina nehigiena, ga bosta s tem rešila. Vendar pa v to dvomim, saj je očitno vajinih problemov precej več, drugače vi ne bi bili tako obupani in besni.
Rešitev se torej skriva v odnosu s partnerjem. Vso pravico imate od njega pričakovati, da uredi zadeve s taščo (mamo) ali pa da začneta priprave za selitev. Če vaš partner nič od tega ne bo hotel (zmogel!), vam ne ostane kaj dosti drugega, da se odločite ali ste sposobni to stanje še naprej trpeti ali pa se odselite – s partnerjem ali brez njega. In potem vztrajate ter čakate, da se vaš partner odloči, kje sta njegova dom in družina. Želim vam, da bi partner prej sprejel svojo odgovornost, preden boste vi prišli tako daleč.
Lep pozdrav
Samo na kratko. Čigava je hiša in čigav je pes?
Kako lahko to rešiš? Ti in tvoj soprog se preselita.
Ti imaš več težav s tem, da se tašča ne pusti “komandirat”, kot pa s psom…….
p.s.: ker pričakujeta naraščaj to še ne pomeni, da lahko v njeni hiši počneš kar želiš in kakor želiš…..je pač tako, konec koncev tam samo “gostujeta”, dokler si s soprogom ne spleteta lastnega gnezdeca…
Če sem prav azumela čistiš 400 m2, je tu prostora za dve stanovanji? Poskušajte si kaj uredit, da boste obe s taščo imele mir.
Še malo za šalo: Naš pes oz. mamin pride do verande, v stanovanje nima vstopa, razen ko grmi in se skrije za vrata. Prejšnji vikend pa ga je moja hči peljala čez stanovanje na balkon , pa v dnevno.Sedaj pa ji moram nonstorp razlagati, da se to ne dela.
Če vama je tašča dala stanovanje v hiši, predvidevam, da eno nadstropje v uporabo, v svojem delu stanovanja postavi svoja pravila. Če je kolikor toliko razumna bo razumela, da si drugačna od nje in da ti veliko pomeni čistoča in higiena in bo to tudi spoštovala.
Drugo pa je, če se želiš vtikati v njeno stanovanje in njen način življenja v njem. To pa ne bi bilo prav.
No vidiš, se najdejo ljudje, ki razumejo. Ni bolj krutega, kot psa dati na verigo in na sonce v teh dneh. Meni se živali izredno smilijo, kajti ljudje še ne znajo ravnati z njimi tako kot si le-te zaslužijo. So kot otroci. Posebej psi. Nedolžni, srčkani in prav simpatični. Da bi ga lahko postavil na verigo, na sonce, brez vode in hrane moraš biti zverina in človek brez srca.
lp, sie
100% lastnik hiše je moj fant, tudi on jo je postavljal. Je pač malo večja, ni pa dvostanovanjska, je samo ena kuhinja, ostalo so pač velike sobe, ker so to ljudje, ki so se v prejšnji hiši stiskali, moj pa niti slučajno ni hotel nikdar več živet v konzervi … in ta galeja je rezultat. Stanovanja si torej ne delimo, njena je samo ena soba, ostalo je najino. Prišla je zato, ker sama (tast je ŽAL pokojen) ni hotela živeti …
Ne razumem, zakaj vztrajno pravite, da imam težave s partnerjem, če njega to ne moti in moti mene taščino obnašanje do tega, da hočem to pač spremenit, nima moj nič s tem, zakaj bi ga obremenjevala?? Težavo imam izključno jaz, ker ne maram živali v stanovanju, nisem bila tega nikdar navajena in se mi to po pravici gnusi (smrad, svinjarija). Pes je od ne vem koga (moj ga je nekrat prinesel za darilo), v bistvu je od vsakega malo, hranimo ga tudi vsi (tj. da kupujemo hrano), za čisto vodo in posodo pa skrbim jaz.
Mojega zaradi službe veliko ni doma, tudi po cele vikende je odsoten, včasih se vidiva samo ponoči, če me zbudi, ko pride, ali pa zjutraj preden gre. Tudi sama sem veliko odsotna in tako ima stanovanje tašča, ki si ga prireja po svoje, so pa pravila, ki želim, da se jih spoštuje, sploh glede higiene, ostalo me ne moti.
Pes za moje pojme v stanovanju ne more biti, nikjer pa ne piše, da bo na verigi (zakaj ste to le domnevali, ker ga niti na povodec ne dajemo, je zelo ubogljiv in se med ljudmi lepo obnaša, saj smo se z njim veliko ukvarjali in se še zdaj). Ker smo doma na samem in imamo veliko parcelo, lahko mirno teka okrog, zavije v gozd k potoku v senčko in po osvežitev. Problem je v tem, ker s sabo prinaša ogromno svinjarije, okrog hiše še ni urejeno, tako da je pesek in zemlja, tako da si lahko mislite, koliko prahu, drobnega kamenja in mivke je v hiši zaradi tega in kako izgleda, ko je zunaj blato (ob dežju in snegu). Tašča seveda nič ne čisti in zdaj je vedno vse na meni, sčisti pa včasih tudi moj, vendar ko ima čas oz. ko je doma. Lahko si pa predstavljate, da to ni malo dela …
Zdravo.
Mogoče smo res malo preveč ostro reagirali oziroma glede na to, da pišem jaz, bom tu govorila v prvi osebi. Torej, mogoče sem te preveč ostro napadla, razumem, da je hudo živeti v istem prostoru z nekom, ki ga ne prenašaš in se z njim ne razumeš. Vendar to glede psa ne morem in ne morem dojeti. Mogoče zato, ker so psi že od malih nog okoli mene, našteto sem jih že čuvala, delala projekt za Hotel za male živali in jih naravnost obožujem, moj kuža je meni kot moj otrok. Lahko počne vse, hodi po hiši, po moji postelji, midva se pogovarjava (no, jaz se z njim pogovarjam :)), lupčkava ipd. Res je priden in kot ostali psi zna vračati čustva, ko čuti ljubezen. Danes pa ima pse vse pogosteje vse več ljudi, ki jim ne znajo in nočejo pokazati ljubezni. Imajo jih kar tako. Moj ima dolgo belo dlako, pasme samojed je (če se kaj spoznaš na pasme) in me to nič ne moti. In ne, ne živim v svinjaku. Imam čisto hišo, saj vsak dan operem tla, počistim za njim in sploh ni tako umazan, kot ljudje za pse mislijo. Oni se hitro sčistijo. Malo sami, malo jim pa obrišemo tačke, sktračimo in to je to. Tebi se že iz pisanja vidi, da ne maraš psov, ne znaš z njimi in v tebi je problem, ne v psu. On ni nič kriv. Krivi so tisti, ki so ga kar tako “nabavili” (še toliko dostojanstva nimajo, da bi se pozanimali kje, od koga, kako, ali je zdrav, cepljen itd.) in sedaj ga imajo za brez veze. Žalostno. Pomoje bi bilo najbolje, da ga oddate nekom, ki ga bo imel resnično rad in ga bo tretiral kot enakovrednega družinskega člana, saj nenazadnje oni to tudi so, le dojeti morate. Včasih pokažejo, da so bolj vredni zaupanja in ljubezni kot ljudje, saj so najbolj nedolžna bitja, ki ne lažejo, niso hinavski in nikoli vas ne pustijo same ali na cedilu. Moj točno čuti, ko jokam pride k meni in mi da lupčka ter tačko na ramo. Res je cuker in ne vem kaj bi brez njega. Želela bi, da bi več ljudi ta občutek dojelo, saj dokler nimaš se niti ne zavedaš kako je brez tega.
Lep pozdrav in upam, da boste nesporazum s taščo rešili 🙂
Sie
O vsem tem, kar tolmačite na forumu, bi se morala pogovoriti ravno z vašim partnerjem! On pa s svojo mamo, ki je vajina gostja, torej, dokler bo mama imela njegovo potuho in usmiljenje, na higieno je pa tako bolj vajen njeno, kot vašo in ga le ta ne moti…torej ste v razmerju 2:1 za njiju!!
Če je hiša njegova, ga enostavno MORATE umešati v ta odnos! Očitno ne zmore urediti odnosov z mamo, z vami pa tudi ne. Mogoče imata še večji problem, kot je sama tašča, higiena in pes!
Med vama ni prave komunikacije, ni podpore in očitno ne zaupanja!
Spoštovana!
Razumem tvoje ogorčenje zaradi nespoštovanja pravil v hiši, kakor tudi razmem tvojo željo, da bi bili prostori v hiši čisti in da te jezi, če za to skrbiš le ti.
Moje razmišljanje ob tvojem ogorčenju gre v več smeri. Veliko se strinjam s tistimi, ki menijo, da mora red v “njegovi” hiši narediti tvoj V.D. mož.
Ko sva s sestro že imeli otroke in sem se pritožila svoji mami, da se tast nikoli ne preobleče, ko pride in hleva in da potem dojenček smrdi kot gnojnica, me je poučila s svojo zgodbo: Tudi ona je odšla od doma živet v stanovanje v hiši na kmetiji. In seveda je mojo sestro varoval tudi ata. Veš rekla mi je: saj je res smrdela, ko sem prišla domov, ampak sem vsaj vedela, da jo imajo radi.
Večkrat sem se v začetnem življenju z možem jezila, ker pred pranjem ni izpraznil žepov. Zdaj moram žepe pregledovati za petimi otroci. Da ne govorim o obračanju tistih malih štumfkov, ki se je začelo pri obračanju tavelikih. Očitno je vse šola za nekaj v življenju.
Pa še prah, blato in umazanija, ki ga pes prinese v hišo: Otroci mi ga prinesejo zelo veliko, kljub temu, da jih stalno opozarjam, naj se na vratih sezujejo. Se pač velikokrat mudi na stranišče. Smo pa imeli pri nas doma psa, ki je imel vstop v hišo, ampak ne v vse prostore. Pa tudi tačke sem mu vedno umila ali obrisala, če je bilo deževno, da ni bilo potem po hiši vse za pospravit.
Torej: tašče ne boš spremenila. Stari ljudje potrebujejo(mo) bližino nekega živega bitja, ki nas ima rado. To jih/nas ohranja pri življenju. Ampak kar se tiče življenja s taščo ali pa mamo je še vedno najboljša odločitev ločeno gospodinjstvo.
Želim ti veliko potrpljenja, ki ga boš potrebovala.
Pa še to: vse, kar želiš moraš ubesedit. Mirno. In neprestano. Pri moških ob mami pa je to tako, kot bi vzgajal male otroke. Ne izgubit upanja. Enkrat bo že prišlo do odmeva.
pozdravljena,
jaz pa te čisto razumem, imam tudi taščo, ki se umiva enkrat letno pa še to takrat ko jo prisilimo. Imamo svojo hišo ona pa živi v svoji, pa vendarle svojega psa ki je non stop z njo hoče po vsej sili pripeljati v mojo hišo, kar ji seveda ne dovolim. Drugače pa je v njeni hiši čisto isto stanje kot pri vas.
Svetujem ti, da jo pustiš pri miru naj živi po svoje saj je stara in prej boš ti pristala na psihiatriji od sekiranja kot pa ona.
Partnerja pa si poskusi pridobiti na svojo stran in čimprej odidita na svoje ali pa si izbori vsaj svojo sobo, katero boš imela urejeno po svojem in jo zaklepaj.
Taščo enostavno ignoriraj in se delaj kot da te nič ne moti.
Uredi si svoj kotiček s svojim vhodom, saj ne rabiš drugo kot eno sobo, kuhinjo in kopalnico za začetek.
pa lep pozdrav
Hej,
zakaj pa so domovi za upokojence?
Ali pa pregradni zidovi?
Zazidaj vrata v njeno sobo, od zunaj ji naredi lasten vhod, mini kuhinjo, tuš kabino (ki je seveda ne rabi), wc školjko. Pa bo mir pri hiši.
Zdaj pa zares, tako ne moreta živeti skupaj, ker ne bo nobena popustila, tvoj partner pa tudi mora držati z obema, postavi se v njegov položaj pa boš videla. Zmenita se kaj bosta naredila z njegovo mamo, najbolje je, da res naredite še eno kuhinjo in wc pa bo imel vsak svoje prostore in pika.
lp
ZDRAVO,
TUDI MI IMAMO ISTO STARO MAMO, PA SMO JI UREDILI NJENE OSEBNE PROSTORE S SVOJIM VHODOM, KJER LAHKO DELA KAR HOČE.
SAJ VEŠ VSI RABIMO SVOJ MIR, ENI V ČISTOČI, ENI PA V SVINJARIJI.
čE NEKAJ NE VIDIŠ IN NE SLIŠIŠ TE NE BOLI.
TAKO VELIKI PSI PA RES NE MOREJO HODITI PO HIŠI IMETI MORAJO SVOJ PROSTOR TO JE RES, VENDAR TEGA TAŠČI NE BOŠ MOGLA DOPOVEDATI, KER SI TI NA NJENEM TERITORIJU, PA ČEPRAV JE HIŠA VAJINA. NAJBOLJE BO DA SE ZMENITE VSI TRIJE SKUPAJ, MOGOČE PA BI TUDI ONA BILA VESELA KOTIČKA, KI BI GA IMELA SAMO ZASE IN ZA SVOJEGA PASJEGA PRIJATELJA.
NAŠA STARA MAMA, MOJA TAŠČA IMA PET MAČKOV IN TRI PSE, KI VSI ZGLEDAJO ZELO BOLANO NA VZVEN, PA ŠE LUPČKA JIH. VENDAR JIH IMA V SVOJIH PROSTORIH PA TUDI SPIJO PRI NJEJ ( BOLANO A NE? ). VENDAR MENE NE MOTI, KER MI IMAMO SVOJE PROSTORE, SEVEDA LOČENE OD NJENIH, IN PRI NAS JE TAKO, PRI NJEJ PA PAČ TAKO, VSAK RABI SVOJ KOT. PREMISLI O TEM.