Kako shranjujete zelišča?
Mojca zelo pohvalno, da si se lotila uporabljati tudi domačo lekarno!
Ko so zelišča dobro posušena, je najbolje, da jih shraniš v steklene kozarce in dobro zapreš, da preprečiš dostop vlagi.
Bolje je, če jih ne zdrobiš, ampak shraniš kar cele in jih sproti pri kuhi pomaneš med dlanmi na drobne delce (takrat boš dobila največ, kar rastlina lahko da).
Priporočam pa ti, da si narediš kar sama čajne mešanice (več različnih rastlin), ker ima čaj potem prav svojevrsten okus.
Boš videla, ko boš občutila blagodejni učinek poprove mete, melise, kamilic in bezgovega cvetja. lahko pa seveda sama improviziraš na 101 način.
TO LEPO NAVADO OHRANI, SAJ SE TI BO KMALU OBRESTOVALA. SAJ VEŠ KAJ PRAVI KOSOBRIN V KEKCU:”ZA VSAKO BOLEZEN ENA ROŽCA RASE.”
Lepe počitnice ti želim.
Tako kot je napisala xenia, zdrobiš jih pred uporabo oz. pred pripravo mešanice, in to kar z dlanmi. Ne preveč na drobno, ker boš imela veliko prahu, ki ga je potem težko precediti.
Zelišča shranjujem po možnosti v platnenih vrečkah. Lahko npr. kako lepo kuhinjsko krpo preložiš na pol, zašiješ na dveh robovih, da dobiš vrečko, v zgornji rob pa napelješ trakec ali pa zapreš z gumico. Če imaš veliko zelišč, lahko uporabiš tudi prevleke za blazine. Če nimaš platnenih vrečk, so pa v redu papirnate – npr. od kruha, samo pazi, da ne ostanejo v njej drobtine oz. jo obrni.
Zelišča morajo biti na suhem in nikakor ne v prostoru, v katerem se kadi. Kuhinja torej ne pride v poštev, pri marsikom pa tudi dnevna soba ne. V spalnici lahko hraniš tista, ki nimajo premočnega vonja. Pri nas je prostor za zelišča v omari v predsobi.
Shranjevanje v steklene kozarce se pri meni ne obnese preveč. Se mi je že zgodilo, da se je vlaga zalezla v čajno mešanico, ko sem odprla kozarec (da bi skuhala čaj), potem pa se zelišča niso “prezračila” in mi je vse skupaj splesnilo. Zato jih zdaj hranim v zračni embalaži.