Kako sem žalostna…
2 meseca je bil mali čisto ok, star 10 mesecev, alergik na mleko jajca…..dolgo časa nobenih flekcov…včeraj zvečer pa mu dam bebi keks in je že bil lisast čez eno uro…dala sem mu žličko Zyrtec-a, ga namazala z Elidelom…danes zjutraj je bil ok, pol ure po dojenju pa spet same lise po obrazku, sploh ne dojemam kako lahko tako hitro ven useka…spet sem mu dala žličko Zyrtec-a..pa kaj je zdaj to punce, svetujte mi.
A sem v redu postopala, bodo flekci zginli?
Beri deklaracije! Kolikor vem, ne poznam pa ravno vseh vrst, vendar večina keksov vsebuje tako mleko kot jajca! Na to pač moraš paziti in dosledno prebrati vsako deklaracijo in izdelkov brez njih otroku ne moreš dati. Verjetno tudi veš, da istih živil kot on, tudi sama ne smeš jesti. Ni pa nič nenavadnega, če se že znanim alergijam pridruži na hitro še kaka nova. Ven useka takoj, lahko v minuti dveh po zaužitju alergena, lahko pa tudi šele čez eno uro. Elidel je za par flekcov povsem nepotreben, daš antihistaminik in počakaš. Da se zadnja sled alergen izloči, lahko traja vse do 3 dni, ti pa vmes pazi, kaj ješ ti in kaj on. Izločiti je treba tudi zgolj sledi teh dveh živil!
plasmon ima kekse brez glutena in jajc. brez mleka pa žal ni.tudi mi smo alergiki n ajajca in moraš ful pozorno brat sestavine hrane. recimo sir “parmezan” grana padano ne smeš dat (ima lisozim iz jajčnega beljaka), parmiggiano reggiano pa ja. jajca maš v veliko hranah vendar ne piše jajce al beljak al rumenjak al elcitin, zato se moraš toliko bolj posvetit.