Kako se braniti pred grožnjami?
Ena oseba mi je ostala dolžna nekaj tisočakov, ki sem mu jih posodila, ker jih je potreboval pri nakupu avtomobila, kar lahko ustrezno dokazujem. Denar bi moral biti vrnjen že pred štirimi meseci, sedaj pa sem se odločila, da vložim proti tej osebi tožbo, ker o vračilu denarja noče nič slišati.Problem pa je nastal, ker mi je začela oseba groziti, predvsem z fizičnim nasiljem, če tožbo proti njemu vložim.Kolikor ga poznam, sem prepričana, da je česa takega sposoben…Na svoj denar ne želim pozabit, samo zato, ker mi nekdo grozi, ker vem, da ga lahko po sodni poti dobim. Da bi ga šla pa prijavit zaradi groženj, pa nimam dokazov..Problem je predvsem, ker ne vem, kako daleč bi res šel z svojimi grožnjami – da me pričaka z pištolo, ravno ni moja življenjska želja…so bile pa grožnje precej hude. Mi lahko kdo da kakšen nasvet, kako postopati v takšnem primeru?
Po toči zvoniti je prepozno oziroma čemu takšna naivnost, posojat denar potencialno nevarnemu človeku? Če ga poznaš zdaj, si ga poznala tudi prej, torej bi bilo bolje ne posojat denar. Kajti tudi če so kakšni vzvodi našega anemičnega in neučinkovitega sodnega sistema, nikoli ne veš, ali te je zmožen človek poškodovat. Ukrepali bodo le, če te ubije ali poškoduje, torej sama presodi, ali je denar vreden stalnega strahu, sploh pa v bodoče maksimalna previdnost glede denarja.
Grožnje lahko prijaviš tudi brez dokazov – greš na policijo in zahtevaš, da naredijo vsaj zaznamek oziroma zapisnik. Za vsak slučaj. Če se bo kaj od teh groženj materializiralo, bodo resneje vzeli, če bo že od prej kak glas od tebe.
Za začetek mu pošlji uradni dopis z vsemi podatki in kakšna je tvoja namera (če imaš denar, naj dopis sestavi odvetnik). Ali pa mu pošlješ sms in upaš, da bo napisal kaj takšnega za pokazat.
Pomaga tudi, če imaš med kolegi kakšno “omaro”, ki se je pripravljena pogovarjati s takšnimi kekci.
Manj zakonitih načinov, da mu zagreniš življenje, je pa malo morje.
Easy peasy. Prisili ga v to, da te bo začel žalit, da ti bo zopet grozil kaj ti bo storil, če boš / ne boš tega in tega storila. Lahko imaš sabo kak diktafon in ga posnameš. Lahko to storiš tudi preko maila / smsa, še vedno boljš pokazat kak dokaz, kot pa imeti nič s sabo.
Grožnje v kakršnikoli obliki poskusi dokumentirati. Poskusi izsiliti priznanje po emailu ali po telefonu in snemaj telefonski pogovor. Insistiraj na sredstvih komunikacije, ki omogočajo shranjevanje. Če imaš pametni telefon, instaliraj nanj aplikacijo, ki snema telefonske pogovore. Tako boš imela posnete vse morebitne telefonske grožnje.
Piši dnevnik, v katerem dokumentirajo komunikacijo s to osebo. Če komunikacija zamre, ponovi zahtevo po vračilu denarja. Vsakič, ko pride so groženj, jih prijavi policiji, da naredijo zaznamek. Če ima oseba, ki ti grozi, strelno orožje, potem lahko policiji poveš, da ti je grozila s strelnim orožjem in to bo razlog za preiskavo stanovanja, med katero bodo orožje našli.
To zadnje bo zelo zaostrilo odnose med vama, tako da ti priporočam, da se tega ne poslužuješ, dokler je še upanje, da bo šlo zlepa.
Lp,
Vojc