Kako ravnati s tulipani ?
Dragi prijatelji vrtičkarji in ljubitelji cvetja. Obračam se na ta forum s prošnjo za nasvet. V cvetličnjaku pred hišo imamo rdeče tulipane, prepolno gredo, ki so začeli odcvetati. Ker jih je res veliko, je veliko tudi odpadlih cvetnih latic, za pobiranje katerih se je treba prenekaterikrat upogniti.
Zanima me, kaj storiti z odcvetelimi tulipani: ali se lahko odlomi ali poreže delček stebelca, ali pa s tem storimo rastlini kakšno škodo?
Drugo vprašanje pa se nanaša na saditev narcis. “Obrobili” smo delček prihoda k hiši z betonskimi robniki in tik za robniki bi radi posadili najprej žametnice, ki so dokaj nezahtevne in dolgo trajajoče rasline, ki dajejo poleg vsega tudi prijeten videz, za žametnicami pa bi radi posadili narcise, ki bi prve zacvetele in nekako premostile tisti čas, ko bi drugega ne bilo.
Zanima nas, kdaj se narcise sadijo in po kolikem času lahko računamo na prve cvetove. Mislim, da trditev, da cvetijo šele tretje leto po vsaditvi, skorajda ne drži, ker se mi to zdi predolga doba ???
Hvala za vsakršen nasvet.
Pozdravljeni !
S tulipani je tako. Pustite jih da porumenijo (se posušijo), potem jih je potrebno izkopati iz zemlje in shraniti do jeseni (oktobra) in ponovno čebulice posaditi. Morajo se posušiti ker se sedaj čebulice debelijo in zraven naredijo še kakšno novo, ki jih jeseni tudi lahko posadite (so drobne) cvetijo pa nič kaj dobro. Vendar jih je potrebno dati v zemljo spomladi, da se čebulice zopet debelijo in dobiš normalno velikost za naprej.
Narcise posadiš tudi oktobra, cvetijo prvo pomlad. Spomladi jih enako pustiš, da porumenijo in čebulice izkoplješ. Da pa prej lahko posadiš kaj novega na gredo spomladi liste (zelenje) zvežite s trakci in pripognite, da se posušijo listi.
Upam, da ste me razumeli.
Lep cvetoči vrt vam želim.
Oja, lepa hvala, razumela sem in moram priznati, da tudi delam skoro da vse tako, kot je opisano. Le to me je zaskrbelo, da sem tulipane oškodovala, ker sem odcvetele in uvele cvetove odščipnila skupaj z nekaj malega stebelca! Zdaj je vrtiček spet lepo urejen in čakam, da listje toliko “porumeni” – se posuši, da jih lahko potegnem iz zemlje!
Lepa hvala za pojasnilo.
marija (1)
Gospa Marija, jaz imam ogromno raznovrstnih narcis. Nekatere so vsajene na istem mestu že 2o let. V tem času sem jih izkopala samo kake 3x, dobro pognojila potem pa spet vsadila. Iz zemlje jih torej ne izkpljem po več let. Pa imam res take za na razstavo. Naj pa pripomnim da smo mi doma na Goriškem in ne vem, če bi to držalo tudi za druge predele naše lepe domovine. Tulipane pa pospravim vsaka 3 leta.
Veliko cvetja vam želi karolina
Ja, prvi post je bil za JM, vam, draga Karolina, pa tudi posebej zahvalo.
Tudi pri nas imamo po trati pred hišo ogromno narcis,raznoraznih in delam tako, kot ste opisala vi. Skrbim, da se ob košnji trave malo povežejo šopi, drugače pustim povezane, dokler niso listi tako rjavi, da jih je možno samo potegniti in odstraniti. Zgodilo se nam je naremč, da je mož po nesreči pokosil šop ali dva teh narci in naslednje leto je bilo na tistem mestu samo zelenje in nobenega cveta, niti enega. Zdaj, ko smo si pa malo uredili okolico hiše, pa bi jo rada uredila tudi s cvetočimi narcisami, ker mi je ta roža ena najlepših in tudi zgodaj cveti. Bom skušala upoštevati vse vaše nasvete.
Aha, in še nekaj, tudi jaz sem s Primorske, le da imamo domačijo malo višje, tam nekako bolj Severno Primorsko.
Lepo pozdravljeni!
marija (1)