Kako prijatelju razložiti da je alkoholik in mu pomagati?
Pozdravljeni!
Imam, zelo dobrega prijatelja, s katerim sva v dobrem odnosu že od malih nog. Sva si precej različna, sam imam družino, on je še sam, oz., si ravno ureja življenje z novo partnerko. Tudi karakterno sva si močno različna…
Ni mi vseeno kaj se z njim dogaja, dejstvo pa je da je tipičen alkoholik. Najhuje je to, da kadar sva skupaj (po navadi vsak konec tedna), z njim največkrat zabluzim še jaz. Zadnje čase se je zaradi dopustov to dogajalo še pogosteje. Zato sem sklenil, da do novega leta ne spijem več kaplje alkohola (že zato da si odgovorim, da nisem že sam noter).
Zdaj pa me zanima kako naj v to potegnem še njega, oz., kako naj mu povem, da njegovo početje ne vodi nikamor? Da, je alkoholik mu sicer govorim kar naprej, ampak vedno v humornem smislu. Na to vedno samo pritrdi in reče “tak sem že od nekdaj in verjetno bom tudi ostal”. To pomeni da se svojega prekomernega pitja zaveda, ampak ali si mogoče tudi želi pomoči? Kako naj mu v tem smislu pristopim, da bi morda navade spremenil tudi sam, kakšne so lahko pasti? Morda bi mi to lahko zelo zameril, saj sva konec koncev za šankom največkrat skupaj?!? Ali naj raje nekaj časa abstiniram sam in ga kasneje poskusim prepričati v to? V tem primeru se bolim, da bo stvar vzel v smislu “a zdaj si pa pameten…” Nočem, da bi med nama prišlo do kakšnih zamer, ker je res človek na mestu, le svoje zdravje prav intenzivno uničuje.
Za predloge se vam v naprej zahvaljujem in vas pozdravljam!