Kako prepricati mamo da gre na psihijatricni pregl
Lepo pozdravljeni!
Imam en problem ki bi ga rada cimprej resila. Mamo moram prepricati da gre na psihijatricni pregled. Njeno psihicno stanje se vidno slabsa in postaja zelo tezko vkljucevati jo v normalno zivljenje. Zanemarja osebno higijeno, ima neurejene spalne in prehrambene navade, prisluskuje telefonske pogovere v druzini, misli da je okolica proti njej in da ji vsi nagajajo, misli da je zrtev razlicnih zarot, misli da je kaznovana ker ni pomagala dovolj svojim starsem, ponizevalno govori o sebi, je groba do okolice, je razocarana, ima svojo vizijo o realnosti, misli da veliko ve in jo je tezko prepricati da je drugace tudi prav… Jaz mislim da je skrajnji cas da nekaj naredim predno se zivljenje se bolj skomplicira. Kako naj jo prepricam da gre na pregled? Kar da ji recem da greva seveda ne bo slo.
Vnaprej hvala za odgovor.
Like2Eat
Spoštovana Like2Eat,
če je mati tako nezaupljiva in sumničava, kot jo opisujete, je ne boste mogli prepričati naj gre k psihiatru, saj se gledano s svoje perspektive počuti povsem zdrava.Poskusite si najti zaveznika v materinem splošnem zdravniku, do njega bo po vsej verjetnosti čutila manj strahu.Psihiatrični pregled zoper voljo je po naši zakonodaji nedopusten, izjema so le stanja ,ko nekdo neposredno ogroža svoje ali tuje življenje ali pa večjo materialno vrednost ( na primer požig). Če bo splošni zdravnik presodil, da obstaja eno od navedenega, bo mamo lahko sam tudi brez njene privolitve napotil k psihiatru, sicer pa ji bo po posvetu lahko predpisal enako teraopijo,kot bi jo izbral psihiater.
Spoštovani Like2Eat,
niste napisali, s kom še živi mama v gospodinjstvu, včasih “družinski parlament” celo naprijetno zahtevo izpelje brez hujših pretresov.Sicer boste morali počakati, da bo njeno vedenje doseglo škodljivo mejo v smislu opisanih kriterijev, takrat lahko pokličete zdravnika SNMP na obsk na dom.Odločitve o ukrepih prepustite njemu, saj je za posledice odločitev strokovno in moralno odgovoren.
Lepo pozdravljeni dr. Rejec,
Mama zivi sama. K meni pride na obisk nekajkrat na leto. Obdobje ki ga prezivi z mano in mojo druzino je nekaj mesecev na leto. Nima nobenega sorodnika s katerim bi se razumela pa tudi prijateljev nima veliko. Z mojo druzino se razume za silo.
Mislim da cakanje ni resitev ker bo samo v njeno skodo. Raje bi sla skozi “vojno” in videla da mama dobi ustrezna zdravila in se njeno psihicno stanje izboljsa. To bi bilo dobro najprej za njo in potem se zame in mojo druzino.
Se vedno razmisljam kako bom izvedla “akcijo”.
Hvala za odgovore!
Like2Eat