Najdi forum

Kako postaneš lektor?

Pozdravljeni,

Zanima me, ali je lahko lektor le nekdo, ki je dokončal študij slovenščine ali pa obstaja tudi kaka druga pot – strokovni izpit, npk ali kaj drugega.

Hvala za odgovor in lep pozdrav. 😉

Pozdravljeni.

Namen lektoriranja zapisa v katerem koli jeziku (slovenščini, angleščini …) je napraviti besedilo berljivo, razumljivo, slogovno in pravopisno pravilno z namenom, da je pomensko enoznačno za vsakega bralca. Načeloma je za lektoriranje potrebno zelo zelo dobro poznavanje besedišča, oblikoslovja, skladnje, besedoslovja, besedotvorja, glasoslovja, pravopisa …

Pri slovenščini lektorirajo besedila tudi neslovenisti, vendarle prevzemajo besedno, slogovno in pravopisno manj zahtevna besedila. Pri nekaterih lekturah pa naročniki celo hočejo potrdilo o izobrazbi lektoraja, zato se takim besedilom prilaga fotokopija diplome.

Upam, da sem vam odgovorila.

Če še kaj potrebujete, mi lahko pišete na:
[email protected]

Lep pozdrav,
Tanja

Bolje dober lektor brez izobrazbe kot slab lektor z izobrazbo. Je pa ta dobra podlaga za delo, a menim, da so potem “kilometri” tisti, ki naredijo dobrega lektorja. Vedno se največ naučiš, če delaš v kolektivu. Tam se zaveš svojih napak, se naučiš razmišljati, na besedilo pogledati z več zornih kotov …
Izpita za lektorsko licenco še ni, je pa predviden.

Moja sorodnica je že 25 lektorica. Od malega bere knjige, študirala je, samo ni diplomirala, je pa zelo dobra.

Doštudirala sem razredni pouk. Na univerzitetni stopnji ob delu  in na podiplomskem študiju sem vzela večinoma predmete s področja slovenščine, ker jo imam zelo rada. Tik pred magistrsko nalogo sem zbolela za Parkinsonovo boleznijo, tako da študija nisem dokončala. Zelo rada lektoriram, a nimam ustrezne izobrazbe. Kako pridem do nje?

Hvala za odgovor in le pozdrav Magda

New Report

Close