Kako postaneš lektor?
Pozdravljeni.
Namen lektoriranja zapisa v katerem koli jeziku (slovenščini, angleščini …) je napraviti besedilo berljivo, razumljivo, slogovno in pravopisno pravilno z namenom, da je pomensko enoznačno za vsakega bralca. Načeloma je za lektoriranje potrebno zelo zelo dobro poznavanje besedišča, oblikoslovja, skladnje, besedoslovja, besedotvorja, glasoslovja, pravopisa …
Pri slovenščini lektorirajo besedila tudi neslovenisti, vendarle prevzemajo besedno, slogovno in pravopisno manj zahtevna besedila. Pri nekaterih lekturah pa naročniki celo hočejo potrdilo o izobrazbi lektoraja, zato se takim besedilom prilaga fotokopija diplome.
Upam, da sem vam odgovorila.
Če še kaj potrebujete, mi lahko pišete na:
[email protected]
Lep pozdrav,
Tanja
Bolje dober lektor brez izobrazbe kot slab lektor z izobrazbo. Je pa ta dobra podlaga za delo, a menim, da so potem “kilometri” tisti, ki naredijo dobrega lektorja. Vedno se največ naučiš, če delaš v kolektivu. Tam se zaveš svojih napak, se naučiš razmišljati, na besedilo pogledati z več zornih kotov …
Izpita za lektorsko licenco še ni, je pa predviden.
Doštudirala sem razredni pouk. Na univerzitetni stopnji ob delu in na podiplomskem študiju sem vzela večinoma predmete s področja slovenščine, ker jo imam zelo rada. Tik pred magistrsko nalogo sem zbolela za Parkinsonovo boleznijo, tako da študija nisem dokončala. Zelo rada lektoriram, a nimam ustrezne izobrazbe. Kako pridem do nje?
Hvala za odgovor in le pozdrav Magda