Kako porabiiti denar “za dušo”?
Pozdravljeni. Iščem en #firstworlproblem nasvet 🙂
Trenutno imam nekaj odvečnega denarja (1500€) in kar veliko časa. Star sem 29 let. S službo začnem komaj januarja. Trenutno tega denarja ne potrebujem, niti ne mislim nič kaj vlagat. Zato bi si rad nekaj kupil ali ga nekako zapravil da si malo “duševno obogatim” življenje. Ampak kako?
Zelo rad potujem. A ker sem vedno imel ali premalo denarja, ali premalo časa, nisem veliko potoval. Zato bi mogoče še šel kam. Problem je v tem da se mi niti sanja ne kam.(vsekakor da denarja ni veliko bi moral ostati v evropi oziroma bližini) Drugi problem je, da sem samski in nimam nobenega takega prijatelja da bi šel z mano, a hkrati sam nočem it ker sem bolj asocialni tip človeka in nekako ne znam spoznavat nove ljudi…
Načeloma zelo rad kolesarim, zato sem imel idejo, da bi si kupil kakšno ql bicikl. A spet ne kolesarim toliko da bi moral toliko denarja zapravit za njega, da ne omenjem da se sezona turistčnega kolesarjenja končuje…
Pomislil sem tudi na kakšen tečaj kjer bi se kaj pametnega naučil, a odkrito povedano ne vidim nič kaj takega kar bi mene zanimalo. Na splošno sem bolj geek narave in tukaj nevem kaj bi bilo takega 🙂
Drugih idej pa se ne spomnim. Ima mogoče kdo še kakšen nasvet?
Vedno si bili moji hobiji računalništvo in na splošno tehnologija,(razen kolesarjenja drugih hobijev in strasti enostavno nimam) ampak tokrat nebi rad kupil nič kaj potrebuje elektriko 🙂
Vem da je ena možnost da lepo denar šparam, a problem je da jaz ensotavno ne znam šparat, zato mi ne to predlagat. Če nebom zdaj to pametno porabil, bom do januarja vse zapravil za alkohol in podobne neumnosti…
Torej kakšni nasveti?
Južna Evropa – Portugalska (potovanje)
Velika portugalska tura
– potovanje
Kdor ni videl Lizbone ni videl lepote; tako nekako pravijo Portugalci – prepričajte se sami na sanjskem potovanju po Portugalski! 7 dni
od 939,00 EUR
26.10.2013 : Zagotovljeno!
okt – mar
Tu je sedaj tako lepo, da bi šla jaz osebno sem:
Južna Evropa – Madeira (potovanje)
Madeira – otok večne pomladi in presežkov
– potovanje
Biser Atlantika skriva v svojem naročju lepote, ki nam jih narava velikodušno ponuja. 8 dni
od 979,00 EUR
27.10.2013 : Zagotovljeno!
okt – mar
Brezplačna pomoč:080 19 60
[email protected]
Jaz bi ti predlagala potovanje nekam v JV Azijo (Vietnam, Laos, Kambodža, Tajska, Šri Lanka..), kjer je potovati zelo lahko, dostopno, poceni, vsi govorijo angleško, je precej turistično, a še vedno dovolj eksotično, če izkušenj izven Evrope še nimaš..
Pusti agencije in si celo stvar zorganiziraj sam! S 1500€ prideš komot skozi za 2 meseca z letalsko karto vred, če znaš racionalno upravljati z denarjem in ga ne trošiš za vse, kar ti prekriža pot.
Pojdi sam, saj bo to nepozabna izkušnja, ki te bo obogatila in razširila tvoje poglede.. Pa še vreme je v tem času najbolj primerno za tisti del sveta.
Kar pogumno, žal ti gotovo ne bo! 🙂
Polovico denarja ali pa vsaj 10% daj nekomu drugemu. Tako boš največ naredil za dušo. Morda rdeči noski, morda varna hiša Palčica ali nekomu, ki dela nekaj dobrega, kar ti podpiraš. Saj veš, dobrodelni nameni. Jaz načeloma velikih dobrodelnih organizacij ne podpiram, ker porabijo ogromno denarja za svoje delovanje, pa tudi njihova dobrodelnost je vprašljiva, dam pa v konkretne namene – konkretni osebi za kakšno izobraževanje ali kakemu društvu, ki ga podpiram itd.
Ostal denar pa porabi za neko družabno aktivnost (komot v tujini), kjer boš lahko spoznal ljudi. Recimo prostovoljni delovni tabori so odlična naložba za ljudi, ki težje spoznavajo nove ljudi, nimajo pa lastne družbe s katerimi bi okoli pohajali. Pogooglaj ZAVOD VOLUNTARIAT. Delovni tabori so načeloma od 3 tedne do 3 mesece, delaš neko koristno delo v zameno za hrano in pijačo, se družiš, sam si plačaš prevoz in neki pavšal. Ponavadi na takih taborih spoznaš ljudi, ki so v isti situaciji kot ti in se potem lahko zmeniš (če se s kom dobro ujameš), da po zaključenem taboru greste skupaj še kak mesec potovat po tisti državi.
Neprecenljiva izkušnja. Jaz sem to naredila pri 18ih (bila sem, vsaj po mojem mnenju, zelo sramežljiva in nedružabna), ker sem hotela it v tujino za dalj časa, nisem pa imela denarja. To je bila ena izmed najboljših odločitev, ki sem jih naredila v tistem obdobju. Ti obogati dušo na več nivojih …