kako pogosto PAP test
Pozdravljeni!
Zanima me, kako pogosto svetujete, da opravim Pap test v mojem primeru. Gre za to, da je moja mama zbolela za rakom na maternicnim vratom in se je kljub intenzivnemu zdravljenju slabo koncalo. Takrat sem prebrala tudi veliko informacij in zgodb o tej bolezni; o tem, da so oblike hitrorastocega raka, o primerih mladih zensk, ki so redno hodile h ginekologu in so ugotovili ze napredovano bolezen…
Jaz sem se zato odlocila, da zelim opraviti Pap test vsako leto, ker mislim da je na 3 leta premalo. Seveda sem vmes samoplacnik.
Moj ginekolog je to, da je mati imela to bolezen z rdeco zapisal v moj karton in napisal je tudi v moji materinski knjizici. Vendar mi ni nikoli nic glede tega svetoval, kaj mi priporoca glede pregledov. Glede moje odlocitve o vsakoletnih pregledih ni imel pripomb.
Zato prosim za vase mnenje.
Hvala, lep pozdrav.
Spoštovani,
rak ima sicer pogosto tudi genetsko komponento v obliki slabe imunske odzivnosti na takšne spremembe ali povečane ranljivosti genetskega materiala, ki mora doživeti določeno okvaro ,da se razvije rak, vendar je konkretno rak MV spolno prenosna bolezen, saj se brez infekcije HPV praktično nikoli ne razvije. Vašo skrb sicer razumem in podpiram vašo željo po letnih pregledih. Sami lahko prispevate k manjši verjetnosti takšnega dogodka prispevate na več načinov:
– da ob spolnih odnosih uporabljate kondome, da se ne okužite s HPV
– da se cepite proti najnevarnejšim tipom HPV (16, 18)
– da redno obiskujete ginekologa
Spoštovani,
pri vaši starosti cepljenje verjetno res nima več veliko smisla, saj domnevam, da nimate namena več zelo intenzivno preskušati življenjskih sopotnikov in torej ne boste imeli veliko možnosti še pridobiti novo okužbo s HPV. Tudi če bi se okužili, potrebuje virus za razvoj bolezni vsaj desetletje, pogosto več, takrat pa boste že blizu ali kar v meni in ne bo več aktualno na vsak način zadržati maternico, če bi se pokazal vzrok, da se jo odstrani.
Pozdravljeni,
Mene pa zanima kako pogosto je po smernicah potrebno opravljati pap teste po letzu oziroma kdaj se pacientka vrne v redni presejalni program, ko se pap test opravlja na tri leta. Sama sem namrec imela v letu 2018 letzz in potem sem imela pap bris opravljen v aprilu 2019, ki je bil a, nato sem konec leta 2019 rodila, naslednji bris je bil 6 tednov po porodu in je bil rezultat b, nato je bil bris pojovljen v aprilu in je bil ponovnk a, nato sem spet imela bris aprila leta 2022 in je bil rezultat a, sedaj pa sem ponovno narocena sele za marec 2025. Je to ok, ali priporocate, da test opravim se letos? Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
vsekakor ste konkretno vi po več kot 3 letih od LLETZ in več ali manj ves čas normalnih brisih (B ni problematičen) mirno lahko ponovno na običajnem 3 letnem preventivnem programu za preverjanje brisov PAP.