Najdi forum

Rad bi slišal samo vaše mnenje za mojo (spodaj opisano situacijo):
Z ženo sva skupaj že 20 let, in vedno bolj opažam, da stvari niso na svojem mestu. Začel sem povezovati stvari med sabo in precej stvari mi je zdaj jasnih. Najino spolno življenje je v zadnjih mesecih oz. že kakšno leto čisto zamrlo. Ona pravi, da se ji spolnost gnusi, vendar prej ni bilo tako. Opažam tudi, da že kar kakšno leto skriva pred mano položnice za mobitel. Sodu pa je izbil dno dogodek, ki se je zgodil pred kratkim. Slučajno sem slišal njen telefonski pogovor z nekim moškim, preveril njen mobitel in našel vse polno ljubezenskih SMSov. To sem ji povedal, ona pa pravi, da to ni nič takega, da to ni varanje, če ne spiš z nekom skupaj itd. Nato sem (spet) slučajno našel njen izpisek mobitela izpred 5 let in videl vse polno dolgih pogovorov z isto številko. Ženo imam rad, tudi ona pravi enako, se pa sploh noče pogovoriti o tej stvari. Prosim, ali mi lahko kdo svetuje, kako naj se obnašam v tej situaciji oz. ali je vse skupaj sploh rešljivo? Hvala

Če se po 20 letih ne da nekaterih stvari pogovorit, a ni to nenavadno? Po toliko skupnih letih bi morala komunikacija biti boljša, ne slabša ali bi celo bile tabu teme.

Obnašaj pa se tako kot ČUTIŠ. In kaj čutiš? Najmanj kar čutiš je to da ti tvoja žena LAŽE.

To je lahko prehodna “motnja”, ki vaju lahko strezne in prevetri vajin odnos, ki zagotovo trenutno ni v redu, lahko pa je to začetek usihanja neke veze.

Pravijo, da je najslabše kar lahko naradimo to, da nič ne naredimo.

P.S. Terapija, ki jo tukaj pogosto priporočajo, deluje. Vendar ne vedno v tisto smer, v katero bi si želeli. Včasih “odpre” hude in težke stvari, razplet pa zna bit dramatičen. Ampak življenje je za drzne.

Srečno.

Povedati ti bo morala podrobnosti, ali pa ne boš “preživel”. Sam ne boš mogel predelati zadeve, saj te lahko edino ona odreši muk-s svojimi pojasnili. Varanje je tudi pošiljanje sms-ov z ljubezensko vsebino. Na tem forumu sem sama na isto situacijo dobila odgovor, ki še kako drži:”Pa četudi bi šlo »le« za »čustveno afero«, tam se je zgodila prevara – vse, kar bi pripadalo vama, vajinemu odnosu (deljenje besed, občutij drug ob drugem, pa naj so lepa ali težka, skupnih aktivnosti – pogovora, sprehoda, nežnosti, skupnih sanj in že začetih projektov …), česar bi morali biti ob njem deležni vi, za kar se je gospod tudi s poroko in odločitvijo za vajin odnos zavezal, da bo gradil v z vami, vse to je bilo s tem dejanjem »izdano«, dano osebi izven vajine zaveze, vi pa ste ostali ogoljufani in sami.”
Ko bo žena uspela priznati kaj počne, bo šele razumela, da dela narobe.
Moj mož se mi je po 15 letih skupnih dni, lagal v obraz. Nikoli ne bi verjela, da je to sposoben. Vedela sem za sms-e in njihovo vsebino, pa mi je še vedno lagal. Ko je bil postavljen pred dejstvo s strani tretje osebe in ko je moral priznati, je postal drug človek. Skesan, počutil se je NIČ in prosil za pomoč, da greva skupaj – SAMA – naprej.
In greva. Težko je še vedno, a ker vem da sva zdaj res SAMA ponovno živim.

Jaz bi samo svoje mnenje napisala.
Za vas naj ne bo pomembno to, s kom si dopisuje(kateri moški je), niti zdaj, ko ste dobolj videl, kaj piše, o čem se pogovarja….dejstvo je samo, da sta vidva odtujena in da sta skupaj samo še zato, ker sta poročena (verjetno imata skupno imetje, otroke…)

Mogoče si žena niti ne želi iti stran od vas, vas ima tudi ona še vedno rada, na nek način. Ji pa nekdo drug daje tisto, kar pri vas pogreša. Občutek, da je ljubljena, iskrene pogovore, vznemirjenje,….

V taki situaciji bi mene, kot žensko najbolj prizadelo že to, da bi mož ugotovil, kaj počnem (verjetno bi imela slabo vesti), vendar bi gotovo ravnala, kot vaša žena: zagovarjala bi se, da to nič ne pomeni, da ni bilo nič telesnega….da je samo prijatelj…
No, vaša žena očitno zanika tudi to, da se to vleče že dlje časa.

Kaka rešitev, da bi bilo vse tako, kot nekoč, ne obstaja.

Morate pa pokazati ženi, da vas je prizadela, da jo vi še ljubite-da pa ji prepuščate odločitev. Naj se odloči, s kom bo nadaljevala pot. Na dveh stolčkih se pač ne da sedeti….
Verjetno je bila zadnjih 5 ali več let za njo kar dobra kombinacija: doma mirno in urejeno zakonsko življenje, možu se ni nič sanjalo, zaupal je, bil je skrben in niti ni preveč pogrešal spolnosti (počasi vas je dajala na hladno-ostajal ste samo še sostanovalec, oče otrok, uradni mož)-na čustvenem področju pa je vrelo. Imela je simpatijo, nekoga, ki ji je govoril in obljubljal tisto, kar si je želela slišati (v teh letih je verjetno tudi opazila, da so bile in so še -besede-saj tisti moški jo prav tako nebi imel za ženo, se z njo zbujal, si delil skrbi in stroške)
…eno je bila realnost, drugo pa prijetna zaljubljenost v fantazijo, v nekaj, za kar je ona in njen dopisovalec, vedela, da je možno samo, dokler je na skrivaj in brez obveznosti…..

Vi, kot prevarani mož (varanje ni samo telesno, vi ste bolj prizadet, ko veste, da se to vleče več let, kot če bi včeraj sexala z neznancem..)
ne morete narediti prav veliko. Odločiti se mora ona. Vi pa ji morate jasno povedati in pokazati, da je izgubila zaupanje, da ste prizadet in da zahtevate rešitev, spremembe.
Če se bo odločila za nadaljevanje vajine 20 letne poti, pa pokažite pripravljenost, da odpravita vzroke, zaradi katerih sta se odtujila. Šele, ko vam bo žena pokazala voljo, da rešita vajin zakon, ga lahko začneta-prej to ni mogoče!

Ne zakrivajte si oči, ne igrajte detektiva, ne zaslišujte jo o njenem odnosu s tistim moškim, ne obtožujte je (ker se bo morala braniti in bo bolelo lahko tudi vas)-pogovarjajta se o vaju, o vajini odtujenosti, o vajinih pričakovanjih, o uresničenih sanjah in o hrepenenjih, ki jih drug drugemu nista nikoli uresničila….pogovarjajta se o vama….

Če se bo pa odločila za razhod, ločitev, pa če imata otroke-poskrbita najprej za sporazumno ločitev v prid otrok, ne bodita egoistična in užaljena. Za to, kar se je zgodilo z vajinim zakonom, sta oba odgovorna in za ločitev je potrebno še več zdrave pameti, odpuščanja in pogovora…kot za pobotanje!

Po teh dejstvih, ki ste jih navedel, se še ne da sklepati, ali je za vajin zakon že prepozno ali ga lahko rešita….
Ne rešujta pa zakona s “pometanjem pod preprogo” ali samo sexom. Potreben bo pogovor o prihodnosti! Pa le začnita se spoznavati in sprejemati. Žene teh 20 let niste poznal. Potrudite se sedaj! Sprejmite jo tako, kot je, to se vam bo “izplačalo”…če jo boste poskusil razumeti, kaj ji je pri vas manjkalo!(sex je za žensko, ki vara toliko let…stranskega pomena-tisti, z ljubimcem-ženska išče nekaj več, išče nekoga, ki bi jo začutil, razumel, ji kazal ljubezen z dotiki, besedami in dejanji)
Lepa hiša, avto in urejen dom, pa mož, ki ne pije in je ne tepe….kmalu ni dovolj!

BB je mogoče res primitivna oddaja, ampak, če poskušamo razumeti te ljudi…Ko sta se Tamara in Damjana pogovarjali o Dejanu…no, če ste gledal:) Kaj ženska potrebuje? Potrebuje občutek, da je ljubljena tudi, ko se ne stiskata in ne sexata….in dober sex pravijo, se pripravlja cel dan… (problem je bil, če ne gledate, da bi se fant zvečer, ko sta sama muckal, podnevi pa jo ignorira, kot da ni nič-ona pa bi rada, da se do nje obnaša tako, kot do drugih….da se pogovarja tudi o vremenu;))

Lepo pozdravljeni!

Dvajset let zakona. Čas, ko že imaš nekaj spominov, lepih in težkih. Ko daš sebe v polnosti v odnos in potem izveš, da si prevaran in izdan. Kako je moškemu spoznati dejstvo, da ga žena vara? Koliko dostojanstva in spoštovanja je porušenega med vama in do vas? Najverjetneje ni lahko preživeti dneva, ko slišiš telefonski pogovor, ki je poln ljubezenskih izjav, nakar preveriš SMS-e in ugotoviš, da ima žena razmerje že dalj časa.

Če ne spiš z nekom res ni fizična prevara, je pa čustvena prevara. Vsaka laž je prevara. Z nekom se pogovarjati po telefonu in mu pošiljati ljubezenska pisma na skrivaj, ne da bi mož vedel za to? Če ni prevara, čemu je potem skrivala toliko let? Ali se vi ne počutite prevarani?

Verjamem, da imate svojo ženo radi in vam je pognalo strah v kosti, ko ste se soočili z resnico, ki je zelo boleča. Pa vendar bo potrebno ženi postaviti jasne meje. Zaradi vas in vašega lastnega dostojanstva. Pogovor je nujen in njena odločitev, da se bodo te igrice zaključile prav tako.

Ob tem pa se zastavlja novo vprašanje. Kje se je med vama tako zalomilo, da sta se toliko odtujila in vi niste niste posumili, da ženo odnaša nekam drugam? Problem bosta morala začeti reševati nekje drugje, tam kjer je nastal, v vajinem zakonu. Žena najverjetneje resnično ne želi oditi od vas, želi pa da najdeta stik, ki ga med vama že dolgo ni več in je gospa že malo obupala nad vajinim odnosom.

Pogovor napeljite o vama, o vajinem odnosu, kako je njej ob vas in koliko vas pogreša, ker se ne znata najti niti začutiti. Če boste znali nasloviti njeno osamljenost, zaradi katere je iskala rešitve drugje, bo ta gospa za vedno samo vaša in drugi moški bodo odpadli, kod da jih nikoli ni bilo. Torej rešitev obstaja, v tem, da se vidva začutita in najdeta tam, kjer sta se izgubila. Če vam bo težko, poiščite pomoč terapevta, ki vama bo pomagal najti pot iz stiske v kateri sta se znašla.

Srečno!

Sabina Stanovnik, zakonska in družinska terapevtka
Midva- zakonski in družinski center, Ptuj
041/867-856
[email protected]

Sabina Stanovnik spec. Zakonske in družinske terapije Midva-Zakonski in družinski center, Ptuj Tel: 030/333-009 E-mail: [email protected]

New Report

Close