Najdi forum

Kako naprej, ko odkriješ svoj vzorec v neuspelih (tudi dolgoletnih) vezah? Imam malo čez 30 let in sem samska. Privlačijo me sami neodrasli in neodgovorni moški, ki še sami ne vedo, kaj želijo in takšne privlačim tudi sama. Takšen je tudi moj oče, ki je še pri dobrih 50ih nedorasel.
In kaj zdaj? Vem, da me drugačen moški ne bo potegnil (vsaj ne za dolgo), neodgovornih pa ne želim več. Bom ostala večno samska? Ali bom morala ugriznit v kislo jabolko in se zavoljo osebnostne rasti spustiti v vezo z nekom, s katerim bom lahko “podelala” travme iz otroštva?
Sama vem, kaj želim in lahko rečem, da sem odgovorna in samostojna oseba. Vendar ne želim biti nikomur mama. Želim enakovrednega partnerja. Kako ga pritegniti? Kako pride do preobrata, ko enkrat razčistiš z vzorci in se odločiš stopiti po drugačni poti?

Hvala za vsako mnenje, nasvet in lep pozdrav.

Lep pozdrav!

Odgovor na svoje vprašanje ste napisali že sami: ko enkrat razčistiš z vzorci in se odločiš stopiti po drugačni poti. Ko boste enkrat v sebi dovolj jezni in besni za vse zlorabe, zapuščenosti in bolečine, ki so bile do vas totalna krivica, se boste odločili za drugačno pot. Ko si nekega dne preprosto ne dovoliš več. Ko odrasteš, ne iščeš več moških, ki so v sebi otroci in potrebujejo mamo, kot si jo nekoč sam potreboval. Sedaj ste odrasla, zrela ženska, ni vam potrebno biti več lojalna svojim staršem na način, da ustvarjate podobne odnose, kot sta jih imela vaša starša. Odmik od njunega modela, pomeni odhod od doma in odhod v svet, kjer si samostojen in kjer si ti ti, kjer ti ni več potrebno v odnosih živeti maminega modela, ker s tem nezavedno ohranjaš z njo najglobji stik. Odhod od matere je za hčerko lahko zelo težak, če mama ni naredila dovolj prostora, da bi hčerka razvila in doživela sebe. Tudi mama je v tem pogledu varna in ni ogrožena s strani hčerke, ki bi si upala narediti v življenju drugače, kot je naredila in si upala sama.

Ko si boste notranje dovolili oditi od doma in odrasti, boste v odnose vnesli tisto, kar je vaše, enkratno in neponovljivo-sebe. To pa je tudi pot, do drugačnega partnerskega odnosa.

Vse dobro vam želim v prihodnje.

Sabina Stanovnik, zakonska in družinska terapevtka
Midva-zakonski in družinski center, Ptuj
041/867-856
[email protected]

Sabina Stanovnik spec. Zakonske in družinske terapije Midva-Zakonski in družinski center, Ptuj Tel: 030/333-009 E-mail: [email protected]

New Report

Close