Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija kako naj se neham praskat-obsedenost

kako naj se neham praskat-obsedenost

Dolgo ze razmisljam o tem da bi res rabila nek nasvet al a pomoc, namrec kar naprej se praskam. in najhuje je da sem to najbrz prevzela po svoji mai in da zdaj vidim da me dve letna hci oponasa! Cufa si ustnice, nos… Groza. jaz pa si kozo kar naprej stiskam, tud tam kjer u bistvu sploh ni mozolja in pol nastane nekaj večjega in kar naprej prasaka in pol cez prekrivam s pudrom. Moj mi pravi da pri svojih 25 letih razpadam. obljubila sem mu da ne bom vec, a jaz to pocnem ze cist podzavestno!!! Predvsem kadar sem sama, ko se ucim ali gledam tv… kako naj se odvadim???? Prosim pogajte mi. Tako rada bi nehala in ze kar nekaj let se ubadam s to tezavo- kot da sem odvisna. Prosim za kak nasvet.

Hvala

Pozdrav!

Pravilno ste napisala – obsedenost.

Mislim, da je problem bolj v navadi, v glavi , kot pa kakšna bolezen.

Treba se bo enostavno prepričati , da to ne vodi nikamor!

Kaj naj še rečem?

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Tudi jst sm imela taskno tezavo, namrec tako se je zacelo pri meni, bila sem zivcna, iskala sm pozornost, nezadovoljstvo. Se se spomnim kako je bilo, pogledala sem se v ogledalo, imela sem lepo kozo in sm na lepem zacela stiskat, ker mi je bilo to vsec, mislila sem da bom s tem “resila” kozo in s tem sem naredila napako, saj sem iz ciste lepe koze brez napak, prisla do koze z aknami, Sledila je se vecja zivcnost, neciscenje koze…vse to je pripeljalo do tega, da sem po nekaj letih videla grozne rezultate in zdj mi je hudo, ker je tesko, se posebej sedaj ko iscem resitev, kako bi te brazgotince in sirse pore “zbrisala”.
Verjamte mi, to ne zgine kr cez noc, za to je treba nekaj naredit.

Nasvet: Sprejmi se taksno kot si, ne delaj tezav tam, kjer jih ni.

P.S: Upam, da je kaj pomagala moja zgodba, ceprav napisana bolj na kratko.

Spoštovani,
sama imam zelo podoben problem – kožo si uničujem z nohti, predvsem obraz. Ta grda razvada, ki traja že od osnovne šole, mi na koži pušča veliko posledic: stalna vnetja, suha in zadebeljena koža, manjše brazgotine in bulice, nekatere tudi pigmentirane. Koža je na pogled res grozna, vendar si ne morem pomagati (niti antidepresivi mi niso pomagali) … Zanima me predvsem to, ali lahko s takšnim vedenjem staknem kakšnega kožnega raka, ker je koža pač stalno poškodovana?

Imam pa še eno vprašanje. Zadnje čase se mi na nogah, če si jih obrijem, pojavljajo gnojna vnetja okrog dlake. Zadeva zelo boli, bule so rdeče in otekle. Zdaj so se sicer že več ali manj pozdravile, a je koža ostala malo rjavkasta. Zanima me, zakaj se mi je to kar nenkrat pojavilo in ali naj si raje neham odstranjevati dlake na golenih?

Hvala in lep pozdrav!

Pozdrav!

Možnost dobiti raka na ta način je majhna, vsekakor pa so problem brazgotine.
Gnojenje ob dlakah pa je drug problem, ker se vnetje raznaša, pigmentacije pa tudi težko izginejo.
Depilacijo bo potrebno spremeniti- drug način.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam ta problem! Sprva sem si “stiskala” samo kožo po obrazu, nakar sem začela še na dekolteju in na ramenih. Grozno se počutim ob misli, da se imela pred tem kožo čist OK, sploh na dekolteju, sedaj pa me je sram in si ne upam obleči že majčke z manjšim dekoltejem in brez rokavov! Koža je na dotik hrapava in stanjšana. Ta obsedenost je prešla že v tako fazo, da zvečer nisem mogla it spat, brez da ne bi pregledala vsak milimeter kože, kar je trajalo tudi 3h in več!
Ker imam že vsega samouničevanja dovolj, sem se odločila s tem prekiniti. A to je zelo zelo težko. Predvsem se trudim izogibati dobro osvetljenega ogleda. Ves čas si tudi ponavljam v mislih, da bi rada nosila lepe majčke (ki jih že imam v omari).

Sedaj, ko mi je delno že uspelo (stiskam si le še recimo 2-3x na teden), me najbolj skrbi, če si bo koža (hrapava, stanjšana) dejansko kdaj opomogla? Če da, po kolikšnem času (1 mesec/pol leta/leto)?

Lp

Pozdravljeni!

Tudi sama imam ta problem!Težko grem spat brez da si ne stiskam ogrcev in mozoljev (ki jih v resnici ni videti izpred 5cm), kar traja lahko tudi do 3h! Prav sram me je že mojega početja. Groza me je, ko se spomnim, kako sem imela prej lepšo kožo, sploh na predelu dekolteja. Sedaj si ne upam obleči majčke z naramnicami. Zato sem se odločila temu narediti konec (kar je seveda zelo zelo težko!)! Izbrala sem taktiko “izogibanja dobro osvetljenega ogledala” pa tudi to, da nočem it zadnja spat (torej da je še kdo za mano, da me preganja iz kopalnice) zelo pomaga. Moram reči, da mi kar uspeva, vendar me sedaj skrbi predvsem to, da se ta koža (sedaj hrapava in izsušena) ne bo povrnila v predhodno stanje. Je to možno? Obstajajo kakšna mazila za obnavljanje kože (povrhnice) in da jo ne bi mastila (da ne bi delala mozoljčkov in ogrcev)? Koliko časa rabi koža, da se obnovi?

Punce, pa ne pozabite – koža je naš organ, prav tako kot vsi ostali!

Hvala in LP!

New Report

Close