Najdi forum

kako na pregled?

Pozdravljeni!

Redno berem tale forum in vsakič znova občudujem vaše znanje in trud, da bi kar najbolje odgovorili na vsako vprašanje! Danes se tudi sama obračam na vas s prošnjo za nasvet!
Imam šest tednov staro hčerko Nejo in se polno dojiva. Kljub začetnim težavam z razpokanimi bradavicami in sedaj prisotnim soorom na jezičku, nama je dojenje lepo steklo. Ne uporabljava dude ali stekleničke. Neja pridno je in tudi vidno napreduje. V prvih štirih tednih je pridobila 900g. Zdaj pa k vprašanju! Konec tedna imam namreč prvi pregled (po porodu) pri ginekologu, ki pa ni v ljubljani, kjer sedaj stanujem in to pomeni, da mi bo vožnja do tja in nazaj vzela približno dve uri. Če prištejem še najmanj uro, ko bom čakala na vrsto bo vse skupaj potrajalo najmanj tri ure ali več, da bom spet doma in vem, da bo Neja v tem času že lačna. Sprva sem jo mislila vzeti kar s seboj, vendar pa vročina noče in noče popustiti (razen danes, he, he) in je res nočem mučiti v avtu po tej vročini. Sedaj je plan takšen, da si mleko iztisnem, vendar sploh ne vem koliko!? Nekje se zasledila formulo, da naj bi dojen otrok popil 150 ml mleka/kg telesne teže/dan in po tej sem nekako izračunala, da moram iztisniti (150 ml x 4,5 kg /6-7 obrokov na dan) = približno 110 ml. Ali bo to v redu? Pa spet težava! Vmes sem si nekajkrat poskusila iztiskati mleko, da bi videla, če je mleka dovolj (saj veste, da mamice vedno skrbi, da so otroci lačni, če jočejo) in le-tega nikakor ni bilo za 100 ml. Imam torej plan, da bi si mleko pričela iztiskati nekaj dni prej po vsakem podoju ali pa vmes, ko Neja dlje spi, vendar ne vem, če lahko mleko nekaj dni stoji v hladilniku. Nekje sem namreč zasledila, da lahko mleko v steklenički hranimo v hladilniku le en dan, spet drugje pa osem dni. Kaj torej drži? Zanima me še ali lahko mleko npr. od danes zlijem zraven v stekleničko z mlekom od prejšnjega dne?
Kompiciram, saj vem, ampak že tako jo bom težko pustila doma, ob misli, da bi bila lačna pa me ima, da se sploh ne bi ganila od nje!
Pa še samo eno pojasnilo. Prej sva se dojili na približno dve uri in pol, včasih pogosteje, drugič manj, a vedno je jedla kakšnih 10, 15 minut na eni dojki, nato sva podrli kupček, se previli, pa še spet kakšnih 10 minut na drugi dojki (tako so rekli, da je prav) Pa so jo mučili vetrovi in blato je bilo pogosto zeleno…dokler nisem na tem forumu zasledila, da je to lahko tudi znak, da otrok popije preveč prednjega mleka in sem jo po previjanju spet pristavila na isti strani in stvari so se umirile. Zadni teden pa opazujem, da se Neja doji bistveni krajši čas. Še vedno zahteva dojko na približno dve uri in pol, a doji se vsega skupaj le kakšnih deset minut (včasih tudi manj!). Res je, da zelo močno sesa, a vseeno včasih nisem popolnoma prepričana, da se lahko v tako kratkem času nasiti! Polulanih in pokakanih plenic je dovolj, se mi zdi, saj kaka po petkrat na dan. Po podoju je zadovoljna. Ali se res lahko v tako kratkem času naje?

Res sem napisala cel roman, se opravičujem!
Za vaš odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem!

lp,
Maja

Draga Maja,
verjamem, da vam je težko načrtovati prvo daljšo dosotnost od vaše Neje, ki je še čisto majhna dojenčica in vas še močno potrebuje. Upam, da vam bo uspelo, kako bo šlo pa le “poročajte”, saj bo prav prišlo še kakšni drugi mamici, ki je v podobnih težavah.

Vaše vprašanje naslavljam tudi na druge mamice, kako so reševale podobno težavo.

Morda bi lahko poskusili poklicati v ordinacijo, razložili situacijo medicinski sestri in bi potem takoj ob (točnem) prihodu prišli na vrsto?

Predvidevam, da nimate avta z klimo in ne želite deklice izpostavljati veliki vročini. Lepo, da ste tako skrbni in prav je tako. Morda pa bi razmislili tudi o naslednji možnosti: povabite moža in hčerko na enodnevni izlet v Ljubljano. Na pot se odpravite zgodaj zjutraj, ko še ni vroče. Poskusite se pre/naročiti na zgodnjo jutranjo uro, da boste med prvimi na vrsti in bo čakanje tako malce krajše. Medtem je lahko mož na sprehodu s hčerko. Po opravljenem pregledu se v bližnjem parku podojita, nato greste na sprehod ob Ljubljanici, kjer je prijetno senčno zaradi dreves, obiščete tržnico (mmmm, sezona kuhanja marmelade je tu), si privoščita sladoled v sladolednem vrtu ali kosilce ob Ljubljanici. Popoldan lahko preživite morda po nakupih v klimatiziranem BTC-ju ali morda obiščete kakšne prijatelje ali pa celo muzej ali narodno galerijo (da, to vse je mogoče z majhnim dojenčkom)… Tudi sprehod po Tivoliju je lahko zelo prijeten.

Nenazadnje bo tudi odločitev, da deklica ostane doma lahko tudi pravilna in edina, seveda – zakaj pa ne. Pravilno razmišljate, da bi nekaj dni mleko iztiskali, ga hranili in bi ga lahko nato ponudil tisti, ki jo bo varoval. Izračun bo verjetno kar držal. Dobro ap je vedeti, da to velja za otroke, ki so hranjeni s prilagojenim mlekom in da so znanstvene raziskave pokazale, da po steklenički hranjeni dojenčki popijejo približno 20% več mleka kot otroci pri prsih.

Če boste mleko stiskali večkrat, je zelo pomembno, da ga preden ga prilijete drugemu mleku ohladite. Le tako se ne bo skisalo. Res je, glede hranjenja v hladilniku so nasveti zelo nasprotujoči, sama osebno nisem svojega mleka hranila v hladilniku dalj kot 24 ur. Mleko pa lahko nalijete tudi v manjše posodice ali vrečke in zamrznete. Ker lahko pride do tega, da deklica morda ne bo hotela najprej popiti obroka po steklenički in bi bilo potem potrebno mleko zavreči (nikoli ne pogrevajte mleka dvakrat) in bi ostali brez. Zato ej boljše, da se sproti nalivajo in pod tekočo toplo vodo pogrevajo manjše količine mleka.

Nekje okoli 6. tedna, ko je laktacija dobro vzpostavljena in ko se oba – mati in otrok naučita dojenja, se ritem hranjenja in dolžina hranjenja lahko spremenita. Kakor že sami pravite – deklica lepo napreduje, ima dovolj polulanih in pokakaknih pleničk ter je zadovoljna – torej je vse v redu.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Hvala za vašo prijaznost in dober nasvet! Najbrž bo tista varianta z izletom res najboljša – meni je vsekakor najbolj všeč! Fant je za petek že vzel dopust, tako da imamo na voljo ves dan in takle potep nam bo vsem koristil:))
Še enkrat hvala in lep dan še naprej!

Maja

New Report

Close