Kako na počitnice?
Pozdravljeni
Hčerka je stara eno leto in pol in ima alergijo na vse vrste in oblike živalskega mleka. Letos smo se odločili da gremo na morje na Djerbo.
Kaj je priporočljivo vzeti s sabo?
Kako je z hrano tam? Jo lahko vzameš s sabo (pregomin, sojino mleko)?
Kako je na letalu?
Kaj je pametno kupit za zaščito občutljive otroške kože?
Če je kdo preživel podobne izkušnje naj mi prosim svetuje.
Hvala
Mateja
Mi ne hodimo na počitnice v hotele ali tja, kjer je pripravljena hrana. Ne predstavljam si, kaj bi midve s hčerko sploh jedli (alergija na mleko, jajca, arašide, ne smeva konzervansov, barvil itd., svinine, rib…). Tako gremo vedno kam v apartma ali pa šotorit, da si sami kuhamo. Zelo pogrešam tisto sproščeno potepanje, ko greš kar nekam jest, ko te zagrabi, in zaenkrat samo upam, da nam bo tudi to spet dano.
Tudi samo alergija na mleko se mi zdi problematična – kaj v tem primeru ješ v hotelu za zajtrk? Kruha ne moreš, kakšnega sojinega mleka ali sojinih jogurtov verjetno nimajo, ostanejo ti sadje in čaj, pa kakšne salame, če jih lahko. Mleko je skrito v veliko vrstah hrane, ki jih midve že samo zaradi tveganja ne jeva.
Naša mala je tudi taka suhica, da si je ne bi upala “stradati” en teden, tako da raje tudi na dopustu kuham. Verjetno bova pa šli spet za en teden na Debeli Rtič, kjer imam pa tudi jaz počitnice od kuharije 🙂
Na Džerbi ni trgovin, zato morate vse vzeti s sabo. Lahko kupiš sojino mleko v prahu in zmešaš z ustekleničeno vodo (tudi zobe si umivajte z ustekleničeno vodo). En liter vode vzemi od doma, da ne bo že prvo minuto treba v trgovino. Sojino mleko v tetrapaku imej pod osebno prtljago, ni treba nikomur govort, pa bo. Prepovedano je nositi meso in mesne izdelke.
Zakaj se ne sme jesti kruha, če si alergičen na mleko?